Avantajele amenajarii unui leagan in curte, pentru cel mic

21 июн. 2017, 13:00
999

In copilarie, ne petreceam foarte mult timp liber in spatele blocului, acolo unde erau amenajate leagane si tobogane. Mai mult, ne bucuram atunci cand gaseam o bara pentru covoare si, fara sa ne dam seama, consumam multa energie prin sport.

Stilul nostru de viata s-a schimbat, iar copiii nu mai beneficiaza de ceea ce, pentru noi, a fost o modalitate suprinzatoare de a creste armonios si sanatos. Cu toate acestea, daca locuiesti la tara sau intr-o casa la periferia orasului, poti oricand sa amenajezi in curte un astfel de loc de joaca pentru copilul tau.

Ce avantaje au leaganele

Este posibil sa te numeri si tu printre aceia care considera ca un leagan nu este altceva decat o distractie pentru cel mic, „un loc de joaca” si atat. In realitate, leaganele aduc enorme beneficii pentru dezvoltarea piticului tau, atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere psihic.

Instalarea unui leagan in curte, astfel incat cel mic sa se poata juca in voie, vine la pachet cu posibilitatea acestuia de a-si intari muschii, de a-si dezvolta echilibrul si dexteritatea. Astfel, copilul invata sa fie stapanul propriului corp, cunoscandu-si limitele si fiind motivat sa le depaseasca. Ca bonus, prin simpla actiune repetata de a se da in leagan, cel mic invata sa fie independent.

Daca luam in considerare numarul ridicat de prescolari care sufera de deficit de atentie din cauza unui stil de viata sedentar care presupune jocul la calculator, pe tableta sau in fata televizorului, un leagan care sa ajute copilul sa-si consume energia in exces pare, dintr-o data, o solutie si nu un moft.

Tipuri de leagane

In functie de disponibilitatea ta financiara sau de dexteritatea pe care o ai la activitati de bricolaj, poti sa-i cumperi sau sa-i faci un leagan celui mic. Poti opta pentru unul simplu din lemn sau pentru unul ceva mai complex, din metal, care sa aiba si bare pentru catarat. Daca iti doresti o solutie mai simpla, poti improviza un leagan dintr-o scandura de lemn legata cu funii de creanga mai solida a unui copac. Iar daca cel mic prefera ceva mai modern, poti inlocui sezutul cu o minge gonflabila – idee care-i va pune serios la incercare echilibrul.

Orice ai alege, a-i asigura copilului un loc pentru joaca activa, in natura, poate sa-i ajute dezvoltarea, in timp ce parintilor le asigura mai mult timp liber, deoarece princhindelul este ocupat. Totusi, nu uita sa te asiguri ca modelul de leagan ales este potrivit varstei copilului.

Unde amplasezi leaganul?

Ia in calcul cativa factori esentiali atunci cand decizi sa amenajezi locul de joaca, chiar daca este in curtea casei tale. In primul rand, acesta trebuie sa fie intr-un loc vizibil de la fereastra casei, astfel incat sa-l poti supraveghea. Exista riscul ca acesta sa cada si sa se sperie (lucru care se intampla, in general, mai des decat juliturile) si vei vrea sa ai o reactie rapida in cazul in care se intampla asa ceva.

Apoi, asigura-te ca ai o distanta suficienta fata de elementele fixe, precum gardurile, cladirile sau copacii. Leaganul trebuie sa faca o rotatie completa fara sa intalneasca obstacole, iar cand calculezi raza de actiune va trebui sa iei in considerare si lungimea corpului celui mic, cu picioarele intinse si capul lasat pe spate.

Alti factori importanti sunt iluminarea suficienta, in timp ce se asigura si o umbrire pe timp de vara (coroana deasa a unui copac, de exemplu), si un teren drept, astfel incat sa nu existe riscul ca leaganul sa se rastoarne. In plus, ar trebui sa eviti zonele cu multi curenti de aer pentru ca cel mic sa nu aiba probleme cu sinusurile.

Terenuri de joacă pentru copii in catalogul Price.md

Urmariti-ne pe Facebook

Источник: casamea-ro
0 комментария Добавить
0 коммент. Добавить
Ошибки:

ссылка на видео

  • Ссылка на видео неправильная