Cum alegem un suport de perete pentru televizor

14 июн. 2017, 19:00
1670

Suportul de perete pentru televizor a devenit un accesoriu multimedia apreciat în ultimii ani, tot mai multe persoane optând pentru suspendarea televizorului în locul poziționării standard pe piciorul oferit de producător. Alegerea are destule avantaje, însă cei care vor să cumpere un suport TV pentru perete trebuie să aleagă în cunoștință de cauză un produs care le poate satisface nevoile.

Până acum vreo 12 – 14 ani, suporturile de perete pentru televizor nu erau prea des întâlnite deoarece piața televizoarelor era încă dominată de masivele modele cu tub CRT sau de plasme. Foarte mari și foarte grele, acestea necesitau suporturi foarte solide și foarte scumpe, și doar barurile cu tematică sportivă alegeau o astfel de poziționare.

Apariția ecranelor LCD a dus însă la reducerea drastică a dimensiunii și greutății televizoarelor, iar ideea montării pe un suport pentru perete a început să prindă și la public. Avantajele sunt indiscutabile, televizorul putând fi astfel repoziționat mai bine în funcție de nevoile de moment, putând fi amplasat în locuri mai ferite și putând elibera spațiul de pe mobila din cameră. În funcție de pretenții și nevoi, piața oferă mai multe tipuri de suporturi TV de perete, iar acest articol vă va ghida în achiziția primului produs de acest tip.

Cum alegem un suport TV de perete în funcție de tip

Din punct de vedere al construcției și al ergonomiei, suporturile de perete pentru televizor se pot încadra în trei categorii mari. Un producător va putea folosi diverse artificii tehnice care vor face ca suporturile din aceeași gamă să pară diferite, însă în final acestea vor face cam același lucru.

Suportul TV fix

Cele mai simple și cele mai ieftine suporturi de perete pentru TV, acestea nu includ nici un fel de componente mobile și sunt gândite să susțină televizorul într-o poziție fixă. Deoarece nu sunt prea complicate, aproape toate suporturile de acest tip sunt plate, adică lasă o distanță foarte mică între spatele televizorului și perete.

Aceste suporturi sunt ușor de instalat și, deoarece sunt simple, nu vor ceda în timp atât timp cât materialele din care sunt făcute nu au fost alese în bătaie de joc. Atunci când alegeți un astfel de suport trebuie să fiți însă foarte sigur că doriți ca televizorul să fie orientat doar într-o singură direcție, către locul din care vă veți uita la el.

Atunci când îl montați, trebuie să fiți atenți atât la poziționarea pe orizontală cât și pe verticală pentru a nu-l amplasa într-o poziție care va necesită înclinarea capului în poziții obositoare. În plus, trebuie să vă asigurați că între spatele televizorului și perete există suficient spațiu pentru accesul facil la cabluri.

Suportul TV înclinabil

Primul dintre modelele de suporturi TV pentru perete reglabile, acesta permite doar înclinarea televizorului în jos sau în sus la unghiuri de 10 – 20 de grade. Ceva mai complicat decât modelul de bază fix, suportul înclinabil de perete pentru TV nu are însă decât o singură axă de rotație, iar asta face ca mecanismul său să fie în general suficient de solid pentru a nu crea probleme în timp. Unele dintre aceste suporturi sunt plate, altele nu, însă trebuie să fiți atent deoarece în distanța față de perete și unghiul de înclinare există o relație directă.

Acest tip de suport este cel mai popular deoarece este suficient de ieftin, este la fel de ușor de instalat ca un suport fix și permite orientarea TV-ului astfel încât privirea utilizatorului să cadă mereu perpendicular pe ecran atât timp cât acesta stă în fața televizorului.

La fel ca în cazul suportului fix, trebuie să vă asigurați că îl montați în fața locului din care vă veți uita la televizor, însă mecanismul va oferi mai multă flexibilitate atunci când alegeți înălțimea de montare. Astfel, dacă poziționarea pe orizontală este fixă, cea pe verticală va permite de pildă amplasarea ceva mai jos decât axa ochilor, pentru a nu afișa prea multe cabluri inestetice, sau ceva mai sus, pentru a evita mobilierul sau pentru a lăsa un spațiu gol util sub el.

Suportul TV reglabil

Denumit ocazional și suport articulat sau complet reglabil, acest tip de suport permite reorientarea televizorului atât pe orizontală cât și pe verticală, această soluție fiind ideală pentru cei care schimbă des poziția din care se uită la ecran. De asemenea, acest tip este util atunci când spațiul camerei este limitat iar singurul loc disponibil nu poate fi utilizat corect cu un suport fix sau unul înclinabil.

Aceste modele folosesc diverse soluții constructive, cum ar fi capul rotund cu două grade de libertate, mecanismele duble cu orientare pe o singură axă sau picioare duble independente, alegerea fiind din ce în ce mai limitată pe măsură ce aveți nevoie de un televizor mai mare și mai greu. În funcție de tip, unele modele pot oferi doar rotire orizontală de 60 de grade, în timp ce modelele mai avansate ajung și la 120 de grade.

Deoarece au nevoie de spațiu pentru reorientarea televizorului pe ambele axe, atât verticală cât și orizontală, aceste suporturi sunt cele mai voluminoase și stau cel mai departe de perete. În plus, sistemul de susținere lung face ca tensiunea suportată de picior și de montura din perete să fie mari, de aceea este călduros recomandată atât alegerea unui produs de bună calitate cât și montarea de către un specialist.

Cum alegem un suport TV de perete în funcție de dotări

Chiar dacă putem împărți suporturile de perete pe TV în doar trei clase, membrii unei clase pot fi diferiți prin opțiunile suplimentare pe care le oferă. În funcție de necesități, puteți căuta modelele care oferă ceva util în plus, însă nu trebuie să aruncați cu bani pe extra-opțiunile inutile deoarece acestea pot mări semnificativ nota de plată.

Reglarea în adâncime: foarte utilă pentru suportul TV complet ajustabil, care este cel mai voluminos, această funcție permite împingerea televizorului către perete atunci când nu sunt necesare unghiuri mari de înclinare pe verticală sau orizontală.

Reglarea în înălțime: disponibilă opțional pe toate cele trei tipuri, aceasta permite ajustarea pe verticală cu câțiva centimetri fie a suportului din perete, fie a suportului fixat de televizor, și permite astfel ajustarea fină în funcție de mobilierul din jur sau înălțimea locului din care se face vizionarea.

Blocarea pe poziție: modelele mai ieftine folosesc șuruburi cu cap fluture sau alte moduri manuale de blocare pe poziție, în timp ce modelele avansate folosesc angrenaje complicate cu autoblocare. Dacă reorientați des televizorul, cea de-a doua soluție va provoca mai puține nemulțumiri.

Sistem anti-furt: în cazul în care aveți un televizor foarte scump care poate tenta eventualii hoți, un sistem de protecție anti-furt va complica sarcina de demontare suficient de mult pentru a-i descuraja. Această protecție este utilă în special în spațiile publice.

Accesorii pentru utilizare și montare: nu trebuie să uitați de accesorii pe care producătorul suportului TV le poate include în pachet sau oferi opțional. Aceste accesorii pot începe de la banalele șuruburi, șaibe, dibluri sau separatoare până la accesorii separate care pot converti un suport TV pentru perete în unul pentru tavan sau podea.

Cum alegem un suport TV de perete în funcție de dimensiuni și greutate

Dacă ați ales tipul de suport de perete pentru televizor pe care-l doriți și dacă v-ați hotărât pentru opțiunile necesare, este cazul să treceți la alegerea unui produs în funcție de dimensiunile, greutatea și specificațiile FDMI ale televizorului.

Conform specificațiilor Flat Display Mounting Interface (FDMI), televizoarele care oferă găuri pentru montajul într-un suport de perete, adică cam toate televizoarele disponibile în acest moment de piață, trebuie să specifice în mod clar cărei clase i se conformează. În funcție de distanța dintre găuri, diagonala ecranului și greutatea totală a televizorului, producătorul trebuie să indice clasa care respectă toți parametrii în același timp sau, dacă nu este posibil, clasa superioară imediat următoare care acoperă în totalitate cerințele.

Din păcate, unii producători sunt cam leneși și uită să folosească eticheta standardizată VESA mounting compliant sau specifică o clasă cu denumire generică non-standard care indică doar distanță dintre șuruburi, cum ar fi de pildă VESA 50 sau VESA 200, care pot induce în eroare.

Cum montăm și poziționăm un suport TV pentru perete

Suporturile pentru TV fixe sau înclinabile sunt suficient de simple pentru a putea fi montate de oricine are la îndemână sculele necesare și un minim de pricepere. În cazul modelelor articulate, lucrurile sunt puțin mai complicate și este recomandată la apelarea la un specialist în cazul în care nu suntem prea siguri pe noi.

Cum montăm însă suportul? Dacă am ales un model fix, acesta trebuie montat în mod obligatoriu la înălțimea ochilor persoanelor așezate în fotoliul sau canapeaua de pe care se face vizionarea sau chiar puțin mai joc cu 10 – 15 centimetri. În cazul modelelor înclinabile se pot face unele compromisuri și se poate face o montare mai înaltă, însă nu trebuie să exagerați.

Probabil că toți am văzut cel puțin o dată un televizor montat foarte sus, aidoma celor din barurile cu profil sportiv. Localurile aleg însă această poziționare pentru a proteja ecranul de lovituri și pentru a elibera spațiul util de sub televizor, nu pentru ergonomie. Poziționarea înaltă într-o reședință este însă o greșeală flagrantă, durerile de spate și de gât urmând să apară mai repede decât v-ați aștepta.

Concluzii

Alegerea unui suport de perete pentru TV nu este prea dificilă, însă trebuie să găsiți un punct de echilibru între preț și flexibilitatea acestuia. O poziționarea prea rigidă va deveni repede enervantă și obositoare, în timp ce un model prea complex cumpărat fără motiv va fi o cheltuială nejustificată. Speră că acest mic ghid de cumpărături v-a oferit detaliile de bază care vă vor permite să faceți o achiziție corectă.

Suporturi TV in catalogul Price.md

Urmariti-ne pe Facebook

Источник: giz-ro
0 комментария Добавить
0 коммент. Добавить
Ошибки:

ссылка на видео

  • Ссылка на видео неправильная