Cum alegi cel mai bun HDD sau SSD extern

24 апр. 2017, 12:00
844

Un HDD extern sau, mai nou, un SSD extern este util pentru orice utilizator care doreşte să păstreze anumite date în siguranţă şi nu vrea să apeleze la servicii de stocare în cloud.

Astfel de dispozitive pot fi utilizate pentru o varietate de date, de la galeriile foto din vacanţe până la filmele şi serialele preferate care ocupă prea mult spaţiu pentru a le stoca pe desktop sau laptop. Un HDD extern sau SSD extern este util în această situaţie, mai ales că datele vor fi accesate destul de rar.

Pe de altă parte, aceste dispozitive pot fi folosite şi ca soluţii back-up, pentru situaţia în care unitatea de stocare a calculatorului sau laptopului suferă o defecţiune ce nu poate fi remediată în service.

Şi în acest caz accesarea datelor este relativ rară, însă trebuie să salvezi periodic datele şi pe HDD-ul sau SSD-ul extern, ceea ce poate deveni deranjant dacă dispozitivul nu include o soluţie de back-up automat.

Criterii de alegere a unui HDD sau SSD extern

Indiferent de tipul de dispozitiv de stocare pe care îl vei cumpăra, este important să fii atent la câteva aspecte importante:

Capacitatea de stocare

Acesta este criteriul prin care stabileşti dacă ai nevoie de un HDD extern sau SSD extern. În cazul în care vrei să salvezi pozele din concedii, filme, seriale şi jocuri, HDD-ul extern este cea mai bună opţiune, întrucât oferă cel mai bun preţ per GB.

În ultimii ani, preţurile HDD-urilor externe a scăzut foarte mult, astfel că în prezent capacitatea minimă recomandată pentru achiziţie este de 1 TB, iar preţurile sunt în general de circa 300 de lei. În schimb, dacă nu vrei să salvezi o cantitate foarte mare de date, iar bugetul nu reprezintă neapărat o problemă, îţi poţi îndrepta atenţia şi spre un SSD extern. Capacitatea minimă recomandată este de 250 GB, întrucât cele de 120 GB nu sunt neapărat mai ieftine.

Interfaţa de conectare

În prezent, cele mai multe HDD-uri externe şi SSD-uri externe se conectează prin portul USB. Evită unităţile pe USB 2.0, care transferă datele cu 25-30 MB/secundă, şi alege în schimb unităţile pe USB 3.0, care oferă viteze de până la 100 MB/secundă.

Conectorul eSATA 3 asigură viteze mai mari, de până la 600 MB/secundă, însă ai nevoie ca şi calculatorul sau laptopul tău să includă un port SATA extern, în timp ce câteva HDD-uri externe folosesc portul Fireware, care în cazul celei mai recente versiuni (800) atinge până în 100 MB/secundă, adică foarte asemănător cu USB 3.0.

Dacă foloseşti un produs Apple poţi alege şi un dispozitiv de stocare externă cu port Thunderbolt 3, care ulterior a fost integrat şi în portul USB-C. Acest tip de port oferă viteze de până la 40 Gbps, astfel că este de 8 ori mai rapid decât USB 3.0.

Nu în ultimul rând, unii producători oferă şi HDD-uri externe care se conectează prin Wi-Fi. Pentru o viteză cât mai mare alege o conexiune Wi-Fi ac.

Viteza de transfer

Pe lângă tipul de interfaţă, viteza de transfer a datelor depinde şi de tipul de dispozitiv de stocare. În general, un SSD oferă timpi de scriere şi de citire mai mari decât HDD-urile, un aspect important în cazul în care vrei să accesezi frecvent datele stocate în acest mod.

Fiabilitate

Întrucât se presupune că le foloseşti pentru back-up, un alt criteriu important de selecţie este gradul de fiabilitate. Un HDD extern este mai predispus la deteriorări din cauza părţilor mecanice pe care le include, astfel că trebuie să fii atent să nu-l scapi pe o suprafaţă dură şi să nu-l loveşti. În schimb, SSD-urile externe nu au componente în mişcare, astfel că rezistă mai bine din acest punct de vedere.

Pe de altă parte, fiabiliatea în timp depinde şi de calitatea componentelor utilizate. Îţi recomandăm să cauţi pe internet informaţii despre posibile probleme de fiabilitate înainte de a lua o decizie finală, pentru a te feri astfel de neplăceri.

Concluzii

Piaţa dispozitivelor de stocare externă este una bogată şi, pentru moment, dominată de HDD-uri, datorită capacităţilor mai mari şi a preţurilor mai mici.

Totuşi, aşa cum se întâmplă deja în cazul soluţiilor interne, SSD-urile vor deveni treptat din ce în ce mai atractive, pe măsură ce preţurile vor scădea.

HDD, SSD dispozitive de stocare a datelor in catalogul Price.md

Источник: giz-ro
0 комментария Добавить
0 коммент. Добавить
Ошибки:

ссылка на видео

  • Ссылка на видео неправильная