Sisteme home cinema – cum să alegi sistemul home cinema potrivit

21 мар. 2017, 18:00
822

Un sistem home cinema te ajută să vezi filme în confortul casei tale la o calitate superioară din punct de vedere al imaginii şi a sunetului.

Vizionarea unui film la cinema reprezintă încă o experienţă aproape imposibil de reacreat acasă, întrucât ecranul de dimensiuni mari şi sistemul de sunet performant creează o atmosferă foarte plăcută şi relaxantă.

Totuşi, în ultimii ani, producătorii de sisteme audio-video au început să ofere pe piaţă dispozitive de tip home cinema care, aşa cum sugerează şi numele, încearcă să îmbunătăţească experienţa vizionarii unui film.

În prezent, există numeroase tipuri de sisteme home cinema, iar în acest articol ne propunem să-ţi explicăm pe scurt principalele caracteristici ale acestora pentru a te ajuta să iei o decizie potrivită în cazul în care intenţionezi să-ţi cumperi un astfel de gadget.

Ce este un sistem home cinema?

Un sistem home cinema este alcătuit, de regulă, dintr-un DVD-player sau Blu-ray player care redă filme stocate pe unul dintre aceste medii şi dintr-un sistem de boxe alcătuit dintr-un subwoofer şi mai mulţi sateliţi. De obicei, sistemul de sunet este de forma 2.1, 5.1 sau 7.1, ceea ce înseamnă că este alcătuit din doi sateliţi şi un subwoofer, cinci sateliţi şi un subwoofer sau şapte sateliţi şi un subwoofer.

În unele cazuri, sistemele home cinema includ şi amplificatoare, însă acestea măresc substanţial costul final şi sunt utile mai degrabă pentru utilizare profesională şi mai puţin pentru folosire casnică.

Tipuri de sisteme home cinema

- Sisteme home cinema all-in-one – Acestea conţin într-o singură cutie toate componentele necesare pentru un sistem home cinema: un DVD player sau Blu-ray player, sistemul de sunet alcătuit din sateliţi şi subwoofer, eventual un amplificator, plus cabluri şi instrucţiuni de utilizare. Avantajul acestora este că ai într-o singură cutie toate componentele necesare pe care le poţi asambla relativ repede şi uşor.

- Sisteme home cinema pe componente – Poţi alege să-ţi construieşti singur sistemul home cinema, adică să-ţi cumperi separat toate componentele necesare. În acest caz, avantajul este că-ţi cumperi exact componentele pe care le doreşti, iar sistemul final poate avea produse de la mai mulţi producători.

Sfaturi de achiziţionare pentru sisteme home cinema

Sistemele home cinema sunt alcătuite dintr-o varietate foarte largă de configuraţii, plecând în primul rând de la mediul de redare al conţinutului video şi până la numărul de boxe de care ai nevoie. Iată câteva sfaturi utile pe care ar fi bine să le iei în considerare înainte să începi cumpărăturile:

DVD player sau Blu-ray player?

Un DVD player este semnificativ mai ieftin decât un Blu-ray player, însă acestea au dispărut practic din oferta producătorilor, fiind pe punctul de a fi epuizate şi din stocul magazinelor. Principalul motiv este calitatea modestă a imaginii, care este în format SD (Standard Definition).

Pe de altă parte, un Blu-ray player este mai scump, însă îţi permite să rulezi filme în Full HD 1080p (1920×1080 pixeli), format care capătă o popularitate din ce în ce mai mare. Totuşi, fii atent: dacă cumperi un Blu-ray player, este important să ai şi un televizor Full HD, eventual chiar televizor Smart TV, pentru că în caz contrar nu te vei putea bucura de calitatea superioară a imaginii.

Sistem de sunet 2.1, 5.1 sau 7.1?

Teoretic, cu cât numărul de sateliţi este mai mare, cu atât mai bine. Totuşi, există şi cazuri concrete în care un sistem cu două boxe şi un subwoofer este mai eficient decât unul cu şapte sateliţi şi un subwoofer.

- Sistemul de sunet 2.1 este alcătuit din două boxe şi un subwoofer. Cele două boxe sunt poziţionate în stânga şi dreapta televizorului, în timp ce subwoofer-ul poate fi montat în orice parte a camerei. În varianta mai puţin întâlnită 3.1, un al treilea satelit este montat sub sau în imediata aproapiere a televizorului. Dezavantajul este că cele două boxe încearcă să suplinească absenţa altor sateliţi prin procesarea electronică a sunetului, iar rezultatul este mediocru. Totuşi, un sistem 2.1 este ideal pentru dormitor sau pentru o altă cameră de mici dimensiuni, în care pur şi simplu nu ai loc pentru un sistem superior.

- Sistemul de sunet 5.1 include cinci boxe şi un subwoofer, acesta din urmă putând fi amplasat aproape oriunde. Trei dintre boxe sunt amplasate în faţă (în stânga, în dreapta şi în faţa televizorului), în timp ce celelalte două boxe sunt montate în spatele camerei. Un astfel de sistem oferă sunet surround real şi este ideal pentru camere mari, unde spaţiul nu reprezintă o problemă.

- Sistemul de sunet 7.1 include nu mai puţin de şapte boxe şi un subwoofer. Singura diferenţă faţă de sistemul 5.1 este că cele două boxe suplimentare sunt amplasate în partea din spate a camerei. În practică, îmbunătăţirile comparativ cu un sistem 5.1 sunt minore, din două motive principale: cele mai multe filme în format HD sunt redate în sistem audio 5.1, iar boxele unui sistem 7.1 trebuie amplasate la mare distanţă una de cealaltă pentru un efect maxim, lucru aproape imposibil de realizat într-o cameră obişnuită.

În concluzie, cea mai bună alegere este un sistem 5.1, în cazul în care mărimea camerei permite acest tip de configuraţie.

Micile detalii care fac diferenţa

Pe lângă analiza performanţei în sine a sistemului de sunet, înainte de a cumpăra un sistem home cinema trebuie să te gândeşti şi la câteva aspecte aparent minore: vei avea nevoie de un cablu HDMI pentru a conecta DVD playerul sau Blu-ray playerul la televizor şi de cabluri pentru a conecta sistemul de sunet. Poţi totuşi să optezi pentru sistemele home cinema wireless care, chiar dacă sunt mai scumpe,  te scapă de numeroase cabluri pe care trebuie să le întinzi prin casă.

Nu uita să analizezi şi formatele de fişiere suportate, mai ales că unele sisteme home cinema permit şi redarea filmelor în format MKV.

De asemenea, unele DVD playere îţi permit recepţionarea posturilor de radio, o facilitate utilă pentru mulţi dintre noi. Nu în ultimul rând, un sistem home cinema poate fi conectat la o consolă de jocuri precum PlayStation 4 sau XBOX 360.

Televizoare Led in catalogul Price.md

Источник: giz-ro
0 комментария Добавить
0 коммент. Добавить
Ошибки:

ссылка на видео

  • Ссылка на видео неправильная