Pașii mamelor noastre / Pașii taților noștri. Antologie de versuri (în două volume)

cartego.md
Контакты продавца
mun. Chișinău, MD 2009, str. V. Pârcălab, 2, of. 12.
www.cartego.md Все товары
78711400
Контакты продавца
mun. Chișinău, MD 2009, str. V. Pârcălab, 2, of. 12.
www.cartego.md Все товары

Descrierea Cărții

 

Despre mame s-a scris întotdeauna, de la bătrânii tragici greci la postumaniștii dependenți de sensibilitatea tehnologică. În poezia română, în mod pronunțat pe segmentul ei basarabean, aceasta a fost una dintre temele predilecte. Prezenta antologie, urmărind un secol și jumătate de literatură, ne lasă să descoperim nu numai o gamă largă de trăiri – durerea pierderii, regrete, nostalgii, exaltare, frustrări etc. –, reflectate fie în poezia dragostei filiale, fie în poezia descoperirii sentimentului matern, ci și o diversitate impresionantă de formule poetice.

Construit în jurul unei teme ce ne sensibilizează pe toți, volumul de față ne oferă o selecție realizată cu mult discernământ de gustul obișnuit cu poezia adevărată al antologatorilor.

                                                                                                                                                             Lucia ȚURCANU

 

Aparent, paternitatea este o temă poetică discretă. Antologia de față ne dovedește însă contrariul. Despre tată s-a scris mult, s-a scris cu încrâncenare, s-a scris cu febrilitate (poate mai puțin patetic decât în cazul textelor despre mamă, dar nu mai puțin emoționant), s-a scris ca formă de eliberare sau ca gest de recuperare. De la George Coșbuc până la Andrei Dósa și chiar un pic mai încoace, spre cărțile tinerilor debutați recent, descoperim o poezie profundă care îți taie respirația, fie că reflectă perspectiva filială, fie că dezvăluie sentimente paterne.

O selecție de poeme excelente ce se organizează într-un tablou, pe cât de eterogen, pe atât de fascinant.

                                                                                                                                                                      Lucia ȚURCANU

Похожие товары
Просмотренные товары