этого товара
нет в продаже
Grupa de vârstă: 2-5 ani
30 x 23 cm / carte cu coperta cartonată / 32 pag.
ISBN: 9786068996608 / An apariție: 2022
Traducere de: Mara Wagner
Aripi din soare
SIBYLLE VON OLFERS (1881—1916) a fost o autoare germană a cărei artă inovatoare și plină de fantezie a deschis drumul pentru multe dintre scriitoarele importante de literatură pentru copii de la începutul secolului XX. Împărăția fluturilor este prima carte dintr-o serie de patru titluri dedicate anotimpurilor.
Pornind de la fluturi ca vestitori ai renașterii naturii, autoarea imaginează o feerie de primăvară, o poveste solară și caldă despre viața de familie și primii pași ai copiilor în descoperirea lumii din jur.
Scrisă cu naturalețe și simplitate, pe înțelesul copiilor mici, în catrene la care se adaugă scurte note în scenele ilustrate, cartea reușește să descrie prin imaginara împărăție a fluturilor un ciclu etern și esențial al vieții: copiii se nasc, cresc iubiți de părinți și învață tot ce le e necesar pentru a fi în stare să-și ia singuri zborul – cu aripile care le sunt dăruite chiar de mărețul Soare.
De ziua primăverii, e mare veselie
Când tineri de aur, din soare solie,
Le prind celor mici de spate aripioare.
De-acum vor putea cu toții să zboare.
SIBYLLE VON OLFERS a urmat cursuri de artă în Königsberg, dar educația artistică și-a dobândit-o în special de la mătușa sa, Marie von Olfers, o pictoriță și scriitoare cunoscută în epocă. Sibylle a început să scrie și să ilustreze cărți pentru copii în 1905. Operele sale au fost foarte bine primite de cititori și lăsau să se întrevadă o carieră lungă și fructuoasă pentru tânăra autoare. Însă la vârsta de 35 de ani, Sibylle von Olfers s-a stins fulgerător din viață în urma unei afecțiuni pulmonare foarte grave. În plin avânt al mișcării Jugendstil
(Art Nouveau), Sibylle von Olfers și-a câștigat până în ziua de azi un loc de prim rang printre marii artiști ai cărților ilustrate datorită stilului său exuberant și ludic, încadrat în decoruri vegetale bogat ornamentate, cu texte și personaje inspirate de lumina și candoarea copilăriei.
Jugendstil a fost un curent artistic care a apărut la sfârșitul sec. XIX și începutul sec. XX în Germania, de unde s-a extins în toată Europa. S-a manifestat în principal în grafică, arhitectură, pictură și artele decorative. Pentru prima dată, arta nu a mai reinterpretat la nesfârșit aceleași motive și teme din antichitatea greacă sau romană, ci a încercat să inoveze, căutând inspirația în formele naturale și în viața modernă. În arhitectură, de exemplu, au început să fie utilizate într-un mod mult mai creativ materiale ca fierul, sticla, ceramica sau betonul. Una dintre caracteristicile acestui stil este bogăția ornamentației cu motive vegetale, întâlnită în multe ilustrații de carte, obiecte decorative sau elemente de arhitectură. În Franța, mișcarea a fost cunoscută sub denumirea de Art Nouveau. În România, în orașe ca Oradea, Târgu Mureș sau Cluj pot fi întâlnite numeroase clădiri construite în acest stil, sub influență germană și austriacă. În Muntenia și în special în București a luat naștere și o formă originală de Art Nouveau, așa-numitul stil neoromânesc, ilustrat în principal de operele arhitectului Ion Mincu.
Mara Wagner (n. 1975, Brașov) este scriitoare și traducătoare. A publicat romanul În spatele blocului (2017, Nemira) și două volume de poezie: Renovări. Amenajări interioare (2019, Litera) și Obor, mon amour (2021, Casa de pariuri literare).