Aparate de aer condiţionat mobile

30 июн. 2017, 13:00
964

Aparatele de aer condiţionat mobile sunt mai ieftine, sunt portabile şi se montează uşor, însă au un randament scăzut şi sunt destul de zgomotoase. De ceva timp, aparatele de aer condiţionat portabile reprezintă o alternativă interesantă la aparatele tradiţionale, care oferă deopotrivă avantaje şi dezavantaje.

În ultimii ani, temperaturile înregistrate în timpul verii ajung şi, în unele cazuri, depăşesc cu uşurinţă 35-40 de grade Celsius, la care se adaugă şi disconfortul termic produs de umiditatea ridicată din aer.

În astfel de perioade, prezenţa unui aparat de aer condiţionat devine esenţială pentru păstrarea unei temperaturi acceptabile în locuinţă, mai ales că ventilatoarele sau aerotermele nu sunt potrivite pentru temperaturi mari, având mai degrabă rolul de a mişca aerul cald prin cameră şi, respectiv, de a reduce umezeala fără să răcească aerul.

Există însă situaţii în care nu poţi cumpăra un aparat de aer condiţionat, iar motivul cel mai des întâlnit este că nu locuieşti foarte mult timp în acelaşi loc. Fie că eşti student şi stai la cămin, fie că stai cu chirie, oricând pot apărea situaţii în care vrei să te muţi în altă parte.

În plus, în astfel de situaţii este posibil ca proprietarul locuinţei să nu-ţi permită să instalezi un aparat de aer condiţionat pe perete sau să nu accepte o reducere a chiriei pentru amortizarea investiţiei pe care o faci în casa acestuia.

Din fericire, există o soluţie: aparatele de aer condiţionat mobile. Departe de a fi perfecte, aceste aparate portabile reprezintă o alternativă la aparatele clasice, care inevitabil vin cu avantaje şi dezavantaje. Noi îţi prezentam părţile bune şi părţile mai puţin bune ale aparatelor de aer condiţionat portabile pentru a putea decide dacă acestea sunt o investiţie inteligentă pentru casa ta.

Avantajele aparatelor de condiţionat portabile

Aparatele de aer condiţionat mobile oferă câteva avantaje clare, iar cele mai importante sunt portabilitatea, procesul relativ uşor de instalare şi, nu în ultimul rând, preţul.

  • Portabilitate

Un prim avantaj este, evident, cel legat de mobilitatea aparatului în sine. Un aparat de aer condiţionat este alcătuit dintr-o singură carcasă care include atât compresorul (adică dispozitivul care face transferul de aer şi pe care, în cazul aparatelor tradiţionale, îl montezi pe peretele exterior), cât şi unitatea centrală prin care intră aerul răcit în cameră.

Acest tip de construcţie face ca aparatul să fie mai uşor de transportat decât unul tradiţional, însă reţine că greutatea este în general de 30-35 de kilograme, astfel că nu îl vei putea muta dintr-un loc în altul cu atât de mare uşurinţă.

  • Montaj relativ uşor

Probabil cel mai important avantaj al unui astfel de dispozitiv este că nu mai trebuie să spargi niciun perete pentru a-l instala. Astfel, poţi monta aparatul şi singur, fără să mai ai nevoie de intervenţia unei echipe specializate din partea magazinului care de cele mai multe ori va sosi după câteva zile de la achiziţie.

În plus, asta înseamnă că îl poţi muta dintr-un loc în altul destul de uşor, în limitele impuse de configuraţia camerei în care îl foloseşti.

  • Preţ mai mic

Întrucât este alcătuit dintr-o singură unitate centrală, preţul final al unui aparat de aer condiţionat portabil este în general mai mic decât cel al unuia tradiţional. Evident, în practică lucrurile pot sta aparent diferit dacă nu eşti atent la specificaţiile tehnice, întrucât aparatele mobile performante pot costa deseori mai mult decât cele mai ieftine aparate clasice.

Dezavantajele aparatelor de condiţionat mobile

Este foarte posibil ca avantajele despre care tocmai ţi-am vorbit să te fi convins deja să cumperi un aparat de aer condiţionat portabil. Înainte de a comanda însă un astfel de produs, citeşte cu atenţie şi dezavantajele de mai jos, pentru că este foarte posibil să-ţi schimbi părerea.

  • Lipsa de etanşeitate a geamului

Nu am greşit deloc când am spus că instalarea este semnificativ mai simplă decât în cazul unui aparat tradiţional. Totuşi, este evident că aparatul, fie el şi portabil, trebuie să elimine cumva aerul cald din încăpere, iar acest lucru se realizează prin intermediul unui furtun gros din plastic care trebuie scos pe fereastră.

Iar dacă laşi geamul întredeschis pentru furtun, consecinţa va fi una logică: în încăpere va intra şi aer cald de afară, dar va ieşi şi aerul rece generat de aparat, întrucât acesta trebuie amplasat în imediata apropiere a ferestrei din cauza lungimii de numai 1.2 – 1.5 metri a furtunului.

Există cel puţin două soluţii pentru a împiedica acest lucru, iar cea mai simplă este ca în tocul geamului deschis să montezi o placă de polistiren în care faci o gaură prin care să fixezi furtunul de evacuare. O altă soluţie este acoperirea geamului cu un burete izolant care are pe una dintre părţi o folie de aluminiu şi în care faci un orificiu prin care scoţi furtunul. Evident, niciuna dintre aceste soluţii nu asigură o etanşeitate totală a geamului, însă eficienţa va fi semnificativ mai mare decât dacă laşi pur şi simplu fereastra întredeschisă.

  • Eliminarea apei

Şi aparatele de aer condiţionat mobile elimină apa, iar de cele mai multe dispozitive au doar un mic rezervor pe care va trebui să-l goleşti frecvent prin destuparea unui mic orificiu. Procedura poate cauza multe bătăi de cap în special în mediile cu umiditate ridicate, motiv pentru care este important să alegi un aparat de aer condiţionat mobil care să aibă un rezervor detaşabil pentru apă.

  • Randament scăzut

Eficienţa unui aparat de aer condiţionat depinde de materialele de construcţie şi izolaţia camerei, dar şi de poziţia faţă de soare. Totuşi, un aparat de aer condiţionat portabil de o anumită putere nu este la fel de eficient ca un aparat tradiţional de aceeaşi putere, în primul rând din cauza lipsei de etanşeitate totală a camerei.

Astfel, un aparat portabil de 11.000 BTU poate răci o cameră de până în 20 metri pătraţi până la 24-25 grade în zilele toride de vară, însă acest lucru depinde şi de factorii explicaţi mai sus.

  • Zgomot

Aparatele de aer condiţionat sunt în general zgomotoase, dar cele portabile sunt chiar şi mai zgomotoase, în special atunci când funcţionează la capacitate maximă. De aceea, este important să verifici numărul de decibeli (dB) emişi de aparat şi să încerci pe cât posibil să testezi aparatul înainte de a-l achiziţiona.

Concluzii

Un aparat de aer condiţionat portabil poate fi o soluţie pentru persoanele care din diverse motive nu au posibilitatea de a instala un aparat de aer condiţionat de perete, întrucât îţi asigură o răcire a camerei cu dezavantajele legate de eficienţă redusă, zgomot sau modul de eliminare a apei.

Totuşi, dacă locuieşti în casă proprietate personală, alegerea unui aparat de aer condiţionat de perete este mai bună. Chiar dacă costurile iniţiale şi timpul pierdut cu instalarea sunt mai mari, pe termen lung această soluţie are un randament mai bun şi un zgomot mai mic, oferind mai mult confort pe perioada caniculei.

Tu ce părere ai despre aparatele de aer condiţionat portabile? Ai alege un astfel de produs în detrimentul unui aparat de aer condiţionat tradiţional datorită spaţiului mai mic ocupat sau te-ai orienta mai degrabă spre altă soluţie de răcire a aerului, cum ar fi ventilatoarele?

Aer condiționat in catalogul Price.md

Urmariti-ne pe Facebook

Источник: giz-ro
0 комментария Добавить
0 коммент. Добавить
Ошибки:

ссылка на видео

  • Ссылка на видео неправильная