Cum alegem cel mai bun uscător de păr: opțiuni și recomandări

01 февр. 2017, 18:00
1458

Unul dintre cele mai banale produse electrocasnice, uscătorul de păr este prezent probabil în casa fiecărei persoane. Odinioară un aparat cu o construcție simplă și fără funcții speciale adiționale, uscătorul de păr a cunoscut și el o dezvoltare vizibilă în ultimii 15 – 20 de ani, acesta înglobând pe drum și câteva tehnologii mai avansate, menite să-l facă mai sigur și mai versatil.

Oferta de uscătoare de păr este bogată, aceasta cuprinzând de la modele accesibile, până la modele profesionale. Printre acestea se pot găsi opțiuni care folosesc soluții constructive simple, însă pe măsură ce prețurile cresc, încep să apară încălzitoare cu materiale mai deosebite, care promit o uscare mai sigură și mai bună, posibilități de control superioare și, evident, carcase fabricate din materiale superioare și cu finisaje mai bune.

Pentru alegerea unui uscător de păr bun, ar trebui să țineți cont de necesitățile personale. Astfel, persoanele cu păr sensibil sau cele care se tund scurt au nevoie de aparate care oferă trepte de putere joasă sau elemente de încălzire avansate cu control de temperatură, evitând astfel încălzirea și uscarea excesivă a părului, în timp ce persoanele care au părul cu fir gros sau cu lungime mare au nevoie de un volum de aer ridicat, așadar de un motor performant.

Cum alegem cel mai bun uscător de păr în funcție de tip

Una dintre cele două componente importante ale uscătorului de păr, alături de motor, este încălzitorul. Cele mai simple uscătoare de păr folosesc o rezistență din aliaj de crom și nichel care este înfășurată pe un suport izolator fabricat de obicei din feldspat. Această soluție a supraviețuit mai bine de jumătate de secol deoarece este ieftină și rezistentă la oxidare, însă are dezavantajul căldurii localizate foarte mari, care poate arde părul dacă îl apropiați prea mult de uscător, și încălzirea neomogenă a aerului.

O parte dintre uscătoarele de păr actuale folosesc ceramica pentru a putea oferi o eficiență superioară. Acest material este apreciat deoarece se încălzește uniform, păstrează mai mult timp căldura și radiază energia înmagazinată în mai utilul spectru infraroșu. În funcție de producător, este vorba fie de elemente de încălzire metalice acoperite sau încapsulate în elemente ceramice, fie de ceramici conductive speciale bazate pe titanat de bariu. Destul de comun, elementul de încălzire ceramic este de altfel și cel recomandat deoarece are performanțe bune și preț accesibil.

Cel de-al treilea tip important este cel cu elemente de încălzire acoperite cu titan. Având o rezistență electrică mare și o conductivitate termică optimă pentru un uscător de păr, acesta oferă temperaturi mai ridicate și cu o constanță mai bună decât un model cu ceramică și este mai rezistent în timp decât un model cu rezistență simplă. Această soluție este cea mai eficientă, însă este mai scumpă și poate fi găsită de cele mai multe ori doar pe uscătoarele de păr profesionale.

În final, un element constructiv la modă este turmalina. Un silicat complex de aluminiu, bor, sodiu, magneziu sau calciu, turmalina este amestecată în compusul ceramic și oferă temperaturi de funcționare mai mari și constanță în eliberarea energiei termice stocare. Turmalina poate fi găsită atât în uscătoarele de păr ceramice standard, cât și în cele care combină învelișul ceramic cu elementele din titan.

Uscătorul ionic: mit sau realitate?

Un cuvânt-cheie care poate fi remarcat în ofertele producătorilor de uscătoare de păr este ionizarea. Promițând sterilizarea părului, înlăturarea energiei electrostatice, uscarea mai rapidă și regenerarea firelor de păr cu ajutorul ionilor negativi emiși de titan sau turmalină, această tehnologie sună impresionant. Veridicitatea acestor afirmații este însă extrem de dubioasă, iar în acest moment nu există nici un studiu științific care să susțină declarațiile producătorilor.

Toate afirmațiile făcute de producători sau de terțe persoane folosesc un limbaj care pare științific, dar care în realitate nu spune nimic concret. Cei care nu au uitat cu totul fizica de liceu probabil că țin minte că un ion este un atom a cărui strat de valență a pierdut sau a câștigat un electron, iar producătorii nu au reușit să specifice până acum nici măcar despre ce elemente atomice ionizate este vorba.

Chiar dacă presupunem că ar fi vorba despre oxigenul sau azotul atmosferic, tot nu este clar modul în care este obținută energia necesară pentru ionizare, nu ni se spune nimic despre eficiența sistemului de ionizare și, în general, nu se oferă nici un detaliu care să ne convingă că tehnologia chiar funcționează. Este drept, turmalina folosită de modelele scumpe este piroelectrică, adică se electrizează sub acțiunea căldurii, însă energia stocată este mică și nu poate genera tensiunile și intensitățile necesare pentru ionizarea gazelor atmosferice. Până în clipa în care vom vedea dovezi științifice, facilitatea de ionizarea a uscătoarelor de păr poate fi considerată pseudo-științifică.

Privind însă partea plină a paharului, prezența acestei discutabile tehnologii are un avantaj: dacă apare în specificații, veți ști că uscătorul nu folosește un încălzitor simplu cu rezistență din aliaj de nichel și crom, ci ceva superior: ceramică, ceramică cu turmalină, titan sau o combinație a acestora.

Cum alegem cel mai bun uscător de păr în funcție de motor

Motorul uscătorului de păr este la fel de important ca elementul de încălzire deoarece acesta asigură fluxul de aer necesar uscării părului. În acest moment, pe piață se găsesc comunele modele cu motoare cu curent continuu, dar și uscătoarele de păr mai performante cu motor alimentat cu curent alternativ.

Omniprezent, motorul cu curent continuu lucrează la turații mari și este compact, dezavantajul lui fiind durata de viață mai mică și zgomotul ceva mai mare din timpul funcționării. Dacă veți alege un uscător de păr cu o putere de 1600 – 2000 W, acesta va oferi un flux de aer suficient de puternic, însă aceasta depinde și de calitatea motorului folosit.

Mai rar și mai scump, motorul cu curent alternativ este o opțiune mai bună. Deși funcționează la turații mai mici, ceea ce-i permite să fie și mai silențios, acesta oferă o putere mai mare. Durata de viață a unui astfel de motor este de obicei dublă față de cea a unui motor cu curent continuu. Singurele dezavantaje ale acestuia ar fi dimensiunile și greutatea mai ridicate, ceea ce face ca și uscătorul de păr să fie mai masiv, și, după cum deja am menționat, mai scump.

Cum alegem un uscător de păr în funcție de accesorii și dotări

Pe lângă tipul elementului de încălzire și motor, persoanele interesate de un uscător de păr performant trebuie să fie atente și la alte detalii care-l vor face mai util sau mai eficient. Pe această listă de verificări putem nota.

Numărul de accesorii: pe lângă fluxul direct de aer, un uscător de păr trebuie să ofere cel puțin două adaptoare: unul pentru împrăștierea aerului cald (difuzor), util pentru protejarea părului uscat sau pentru volum, și un concentrator, util pentru uscarea în anumite zone specifice.

Numărul de viteze: în funcție de tipul de păr, de balsam și de stilul de coafură, veți avea nevoie de un volum de aer mai mare sau mai mic, iar unele modele oferă până la șase trepte de viteză.

Ajustarea temperaturii: în timp ce părul uscat sau scurt necesită temperaturi joase, părul des sau lung necesită temperaturi mai mari, iar un uscător de păr poate avea două, trei sau mai multe trepte pentru ajustarea temperaturii. Iar dacă tot analizați această funcție, ar fi bine să alegeți și un model care poate sufla aer neîncălzit.

Curățare simplă: deoarece aspiră aerul din încăpere, uscătorul de păr tinde să se îmbâcsească, iar un filtru detașabil va simplifica curățarea și va elimina mirosul neplăcut de praf supraîncălzit.

Dimensiuni și greutate: dacă aveți păr care necesită o uscare îndelungată, ar fi bine să luați în calcul și factorul ergonomic. Un uscător prea greu sau cu o formă prost gândită va obosit mâna, iar acest lucru poate fi evitat ușor cu puțină atenție.

Mobilitatea: cele mai multe uscătoare de păr sunt cele care se alimentează direct de la priză și pot fi folosite practic oriunde. În cazul în care aveți însă nevoie de o oglindă și lumină puternică pentru aranjarea coafurii, un model care se montează pe peretele băii ar putea fi o opțiune mai bună. La polul opus se găsesc modelele portabile care pot fi pliate și strecurate ușor în bagaje.

Concluzii

Un uscător de păr de bună calitate este important pentru cei care au părul sensibil sau au frizuri sau coafuri mai pretențioase care necesită o uscare specifică.

În funcție de nevoie și de buget, ofertele magazinelor oferă suficiente opțiuni, iar micul nostru ghid sperăm că vă va ajuta să alegeți ceva de bună calitate fără să risipiți banii pe un produs prea scump.

Uscătoare de păr in catalogul Price.md

Источник: giz-ro
0 комментария Добавить
0 коммент. Добавить
Ошибки:

ссылка на видео

  • Ссылка на видео неправильная