Cum alegi cel mai bun frigider sau combină frigorifică

24 янв. 2017, 08:54
2266

Frigiderele și combinele frigorifice variază mult în zilele noastre în funcție de dimesiunile efective ale spațiului interior, a compartimentării, a tehnologiilor de refrigerare și a multor altor aspecte care de obicei rămân nedescoperite la o simplă examinare la raft.

Atunci când cumpărăm un astfel de dispozitiv facem o investiție de lungă durată, aşa că e recomandat ca ea să fie precedată de o documentare temeinică în prealabil, astfel încât să fiţi siguri că veţi alege frigiderul (sau combina frogorifică, după caz) cel mai bine potrivit nevoilor şi bugetului vostru. În acest articol vă invit să descoperim împreună care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie să le avem în vedere și vă vom da și o serie de exemple de frigidere cu un bun raport preț/dotări, în funcție de tipul și bugetul pe care îl aveți la dispoziție.

Frigider sau combină frigorifică – ce alegem?

Diferența dintre frigiderele mari și combinele frigorifice este aproape insensibilă astăzi. Ea este dată în principal de modul în care sunt amplasate partea de frigider și cea de congelator. În cazul dispozitivelor ce poartă denumirea de frigider, congelatorul este amplasat în partea de sus, iar în cazul combinelor el se află de cele mai multe ori în partea de jos. La acestea se adaugă și anumite diferențe de capacitate de stocare (congelatoare mai mici la frigidere, de regulă) și tehnologii avansate sau funcții speciale precum dozatorul de lichide sau cel de gheață, pe care le găsim în general pe combinele frigorifice.

Dacă aveți o familie mică, nu gătiți foarte mult sau aveți un buget mai limitat, probabil un frigider cu capacitatea de 200 – 300 de litri, în care să păstrați câteva alimente proaspete, și un congelator mic, este alegerea adaptată nevoilor voastre. Pe de altă parte, dacă aveți nevoie de un spațiu mare pentru congelator sau funcții mai avansate, ar fi mai bine să vă orientați către o combină frigorifică.

Frigider cu 1 ușă

În prezent, acest tip de frigidere au o gamă largă de dimensiuni și utilizări, de la cele cu volum de 50-100 l pe care le întâlniți ca minibar în camera de hotel.

Frigiderele cu o singură ușă sunt recomandate pentru cei care au nevoie de volume mici de stocare a hranei, pentru persoane care locuiesc singure sau pentru cupluri care nu au timp de gătit și preferă să ia prânzul în oraș.

Frigidere sau combine frigorifice cu 2 sau mai multe uși

Marea majoritate a dispozitivelor moderne de astăzi au cel puțin două uși, una pentru frigider și cealaltă pentru congelator. Fie că avem un congelator plasat în partea de sus sau jos față de frigider, ușa separată asigură păstrarea temperaturii constante în celălalt compartiment și astfel economisim energie. De altfel, cu cât avem mai multe compartimente, respectiv uși, cu atât putem accesa mai rapid alimentele de care avem nevoie.

Gândiți-vă bine la volumul de care aveți nevoie pentru alimentele necesare. O combină frigorifică prea mare înseamnă automat și un consum mai mare, iar spațiul rămâne nefolosit.

În alegerea modelului dorit țineți cont de dotări, capacitățile necesare, aspect și de dimensiunile exterioare. O combină cu lățimea de 70 cm va avea capacitate de stocare mare, însă s-ar putea să nu încapă în bucătăria voastră. Mai multe despre technologiile utilizate de frigiderele actuale găsiți mai jos, iar o altă discuție lungă este cea legată de producători. Modelele oferite de Artic, Heiner și alții sunt în general pentru cei ce au un buget mediu și doresc un dispozitiv simplu. Modelele Samsung, LG, Whirlpool, Indesit, Gorenje sunt deobicei în clasa de mijloc, oferind raportul cel mai bun între dotări, fiabilitate și preț, în vreme ce în gamele superioare găsiți anumite modele de la Bosch, Liebherr, Hotpoint sau LG și Samsung, modele ce înglobeaza cele mai noi funcții și facilități.

Frigiderele încorporabile

Tot mai des ne dorim să ascundem aparatele de uz casnic sub aparența mult mai elegantei mobile de bucătărie. Așa au apărut frigiderele și combinele frigorifice încorporabile, care pot fi practic încastrate în obiectele de mobilier. Acestea nu sunt cu mult diferite de aparatele de sine stătătoare, dar sunt prevăzute cu sisteme externe de răcire mai performante tocmai din cauza păstrării lor în interiorul mobilierului, au uși plate și vin cu sisteme de prindere a ușilor de cele ale mobilierului. În momentul deschiderii ușilor mobilierului, ușile combinei frigorifice vor culisa cu ajutorul acestor sisteme speciale.

Este neapărat nevoie și ca mobilierul în care încastrați frigiderul să respecte condițiile de funcționare a acestuia. Nu orice dulap poate prelua această funcție. Aparatele încorporabile au indicații speciale de ventilație și de prindere în interiorul mobilierului. Din aceste cauze, combinele frigorifice încorporabile sunt ceva mai scumpe decât cele obișnuite.

Tehnologia din spatele frigiderului

La o primă vedere, singurele diferențe dintre frigidere sau combinele frigorifice sunt spațiul interior disponibil și compartimentarea, dar tehnologia din interiorula cestor aparate a avansat totuși foarte mult de la vechiul Fram al bunicilor. Sistemele de dezghețare, filtrele bacteriene și alte caracteristici speciale sunt extrem de importante pentru păstrarea alimentelor.

Compresorul

În spatele frigiderului sau combinei frigorifice sunt montate unul sau două compresoare. Compresorul este practic inima aparatului, cel care pompează agentul refrigerant și asigură funcționarea întregului sistem. Cele mai multe frigidere sau combine frigorifice au un singur compresor care realizează răcirea în cele două compartimente (frigider și congelator).

Un frigider cu un singur compresor nu poate asigura reglarea temperaturii în mod separat la frigider și congelator. De aceea veți observa că la aceste aparate există un singur comutator/potențiometru de reglare a nivelului de răcire. La combinele frigorifice mai sofisticate, acolo unde există două compresoare, se poate realiza acest reglaj distinct, iar funcția este importantă mai ales atunci când plecați în concediu și lăsați congelatorul sau frigiderul goale. Veți putea regla unul dintre ele să rămână la un nivel foarte mic de răcire și veți putea economisi energia. Bineînțeles, o combină cu două compresoare este mai scumpă, dar poate deveni și mai eficientă din punctul de vedere al consumului. Unele combine frigorifice au chiar și sertare cu reglare individuală a temperaturii.

Sistemele de dezghețare

Există trei moduri folosite pentru a asigura dezghețarea frigiderului: manuală, automată și no frost. La frigiderele vechi, singura metodă de dezghețare era cea manuală. Cu alte cuvinte, din timp în timp trebuia să scoți alimentele din frigider, să scoți frigiderul din priză și să aștepți până se dezgheța. Apoi îl curățai, îl ștergeai și îl conectai în sfârșit la priză. Procesul dura o zi întreagă, dar era obligatoriu pentru că un frigider nedezghețat la timp însemna consum mai mare și performanțe sensibil mai mici.

Dezghețarea automată

În ziua de astăzi, majoritatea frigiderelor și combinelor frigorifice funcționează cu sistem de răcire static și au dezghețare automată. Cu alte cuvinte, răcirea se realizează pe peretele din spate al frigiderului. Asta înseamnă că apa care se condensează pe pereții interiori ai frigiderului este colectată printr-un orificiu din partea de jos a frigiderului și condus către un recipient special în exterior, în partea din spate a frigiderului, lângă compresor. Acesta fiind cald, ajută la evaporarea apei din recipient. Totuși, funcția de dezghețare automată poate exista doar la compartimentul de frigider. Congelatorul ar putea fi totuși din cel cu dezghețare manuală sau cu alt tip de tehnologie. Este important să cercetați ce tehnologii pentru dezghețare există pentru fiecare compartiment separat.

No frost

Ce mai nouă tehnologie, denumită „No frost”, se referă la răcirea interiorului cu ajutorul unui flux de aer rece și uscat. Astfel, nici măcar nu va trebui să vă faceți griji pentru umezeala din interior, cu atât mai puțin pentru gheață. Totuși, la frigiderele No frost se recomandă să nu lăsați alimentele fără ambalaj pentru că tind să se deshidrateze rapid. În același timp, tehnologia are și avantajul unui consum mai redus și a unei răciri mai uniforme.

Cele mai sofisticate frigidere au chiar mai multe fluxuri de aer care învăluie mai eficient produsele.

Atenție! Unele combine frigorifice ar putea avea sistem No frost doar pentru unul dintre compartimente (frigider sau congelator). Pentru a beneficia de această tehnologie în toată combina căutați denumirea de „Full No frost”.

Protecția antibacteriană

Există un fals mit conform căruia bacteriile și mucegaiul ar muri la temperatura frigiderului. Unele, ce-i drept, mor imediat la temperaturi scăzute, dar altele rezistă și până aproape de 0 absolut. Totuși, mitul s-ar putea referi la capacitatea de creștere a acestora, dar și așa, temperatura la care marea majoritate a bacteriilor și fungilor încetează să se mai multiplice este de aproximativ -20 grade C.

Așadar, pentru a păstra în siguranță alimentele la frigider avem nevoie de un filtru antibacterian și/sau de protejarea interiorului cu un sistem inhibitor. Acest lucru se realizează printr-o acoperire a pereților cu o soluție de ioni de argint, dar și prin instalarea unor filtre de aer (la frigiderele cu sistem No frost) cu ioni de argint.

Frigidere in catalogul Price.md

Источник: giz-ro
0 комментария Добавить
0 коммент. Добавить
Ошибки:

ссылка на видео

  • Ссылка на видео неправильная