Mașina de pâine: cum alegem cea mai bună opțiune

06 дек. 2017, 15:00
1188

Mașina de pâine este un aparat de bucătărie care s-a bucurat de o explozie de popularitate în decursul ultimului deceniu, tot mai multe persoane alegând să-și prepare singure acest aliment de bază în loc să-l cumpere din comerț.

Simplă de utilizat și utilă, mașina de pâine poate aduce o îmbunătățire semnificativă a calității și aspectului meselor zilnice, iar acest ghid de cumpărături vă va explica ce trebuie să aveți în vedere atunci când intenționați să achiziționați un astfel de produs. 

Oferta de pâine din comerț este extrem de diversificată, începând de la sortimentele de bază albe până la pâinile cu specific și rețete speciale. Din păcate, cu excepția cazului în care aveți aproape de casă o brutărie bună, pâinea din comerț are două mari probleme: prospețimea și ingredientele. 

Deoarece lanțul de aprovizionare al marilor magazinelor este destul de lung iar optimizarea costurilor este urmărită în mod agresiv, pâinea ajunsă pe rafturi este de obicei deja veche de una sau două zile. Aceasta nu doar că vă răpește plăcerea de a mânca o pâine caldă cu coajă crocantă, dar îi forțează chiar și pe cei mai onești dintre producători să opteze pe utilizarea conservanților pentru ca produsul să rămână bun de consum timp de șapte zile sau mai mult. La acești conservanți se adaugă, în cazul producătorilor mai puțin onorabili, și tot felul de aditivi precum potențiatori de aromă sau afânători, iar calitatea pâinii are astfel de suferit. 

Necesitând foarte puțin pregătire manuală a ingredientelor sau chiar deloc, mașina de pâine este astfel un aparat care îi permite utilizatorului să-și prepare pâinea după propriile gusturi și să experimenteze cu cantitățile și tipurile de făină, sare, drojdie și alte ingrediente specială. Un aliment de bază important în alimentația umană încă din neolitic și foarte popular, cel puțin conform statisticilor, pâinea poate deveni astfel dintr-un simplu produs suplimentar “de umplutură” într-un produs de bază de calitate. 

Cum funcționează o mașină de pâine 

Procesul fabricării manuale a pâinii necesită atât efort fizic cât și un timp îndelungat, de aceea mica mașină de pâine poate părea puțin intimidantă. În realitate, mașina pentru pâine este la capătul opus la complexității tehnologice, acesta nefiind practic decât un mic cuptor electric cu destinație specială. 

Într-adevăr, la fel ca un cuptor electric banal, și mașina pentru pâine are o cameră de coacere fabricată din aliaj metalic, un element de încălzire cu rezistor electric sau infraroșu, un termostat analogic sau digital pentru păstrarea sub control al temperaturii, un capac ermetic și fante pentru admisia și evacuarea aerului. 

Diferențele esențiale sunt orientarea, mașina de pâine având gura deasupra, și tava său tăvile detașabile din metal prevăzute cu un mic cârlig de malaxor pentru amestecul aluatului. În funcție de implementare, complexitate și destinație, pot apărea mici variațiuni pe aceeași temă, însă principiul de bază rămâne același. 

Mașinile de pâine moderne sunt suficient de dezvoltate pentru a elimina aproape în totalitate munca manuală. În cel mai rău caz, rețetele care le însoțesc vor necesita amestecul rapid al unora dintre ingrediente și un timp mic de așteptate de 5-10 minute, însă cel mai adesea veți avea de-a face cu modele care se ocupă singure de tot, ba uneori vă ajută și la amestecul componentelor suplimentare, cum ar fi de pildă nucile din cozonaci sau măslinele din pâinea mediteraneeană. 

Cum alegem o mașină de pâine 

Dacă v-ați decis să achiziționați o mașină pentru pâine, ar trebui să fiți atenți la următoarele aspecte. 

Capacitatea și materialul tăvii 

Gândite pentru uzul casnic, mașinile de pâine au capacități între 450 de grame și 1,5 kilograme. O pâine făcută de cele mai mari modele pentru uz casnic ar trebui să fie suficientă pentru două-trei zile, însă nu trebuie să uitați că, spre deosebire de pâine din comerț, pâinea făcută acasă nu are conservanți și nu are o perioadă de valabilitate tot atât de mare. Sigur, puteți să o păstrați în frigider, însă asta intră în conflict chiar cu ideea de la care ați pornit: să consumați zilnic o pâine proaspătă. 

Tăvile fabricate din aliaje de aluminiu acoperite cu teflon sunt preferatele producătorilor deoarece sunt ușoare și ieftine. În general, acestea sunt o opțiune bună și nu trebuie să vă faceți prea multe griji. Pe piață veți găsi și tăvi fabricate din oțel, acestea având marele avantaj că păstrează mai bine o temperatură constantă, însă mașinile de pâine care le folosesc sunt în general ceva mai voluminoase deoarece oțelul rămâne fierbinte pe perioade mai îndelungate de timp și este nevoie de o carcasă cu o izolație mai voluminoasă și mai eficiență. 

Forma tăvii 

Cele mai multe modele disponibile în oferte vor oferi o tavă adâncă cu gură pătrată, dreptunghiulară sau circulară. Acestea vor permite coacerea unor pâini înalte, asemănătoare celor țărănești, însă nu toată lumea preferă această formă. 

Dacă aveți nevoie de felii de pâine mai mici, cum ar fi cele pentru sandvișuri, sau dacă doriți să preparați și cozonaci, chec sau produse cu formă alungită, trebuie să căutați un model cu tavă orizontală dreptunghiulară. O versiune alternativă este cea cu două tăvi adânci verticale, însă aceasta este optimă doar pentru pâine, nu și pentru alte preparate. 

Pe lângă aceste două modele, pe piață există și modele care oferă tăvi mici, suprapuse sau nu, care pot fi folosite pentru fabricarea chiflelor, baghetelor și altor produse mici. Din cauza poziției acestor tăvi speciale, aceste mașini fie nu au malaxor, ceea ce necesită utilizarea unui robot de bucătărie, fie au și o tavă obișnuită cu malaxor, însă vor necesita formarea și așezarea manuală a preparatelor în tăvile speciale dedicate. 

Malaxorul 

Pentru prepararea aluatului este nevoie de un malaxor, iar mașinile de pâine oferă în general tăvi cu un singur cârlig sau paletă pentru omogenizare. Fixat pe fundul tăvii detașabile, acest malaxor se cuplează la motorul ascuns în bază în momentul în care așezăm tava în interiorul camerei de coacere și are turații mici, ceea ce-l face în general destul de silențios. 

Mașinile cu tavă adâncă pătrată sau circulară folosesc în general un singur malaxor, în timp ce mașinile cu tavă dreptunghiulară, adâncă sau nu, și dublă folosesc două malaxoare. Există unele mașini gândite special doar pentru baghete și chifle care nu oferă nici un fel de malaxor, deci trebuie să fiți atenți în momentul achiziției unui model specializat.

Din fericire, de cele mai multe ori, acestea includ și o tavă standard pentru pâine care are malaxor, însă etapa de aranjare a aluatului în tăvițe se face, în mod evident, manual. 

Deoarece toate ingredientele care intră în compoziția pâinii sunt moi, malaxoarele din plastic sau aluminiu sunt arhi-suficiente, ofertele care vorbesc despre oțeluri speciale sau carburi nefiind decât o cheltuială absolut inutilă. Dacă sunteți deranjați estetic de gaura lăsată de această paletă, puteți căuta modelele cu paleta retractabilă (mod automat de lucru) sau extractibilă (mod manual de lucru). 

Dozatorul pentru ingrediente 

Mașinile de pâine banale necesită doar încărcarea ingredientelor într-o anumită ordine, însă anumite modele includ și dozatoare suplimentare. 

În unele cazuri, este vorba de dozatoare folosite în etapa inițială a preparării aluatului, cum ar fi dozatorul pentru drojdie, lapte sau apă carbogazoasă. În alte cazuri, este vorba de dozatoare pentru ingrediente care se amestecă în etapa a doua a frământării, cum ar fi de pildă semințe variate, nuci, stafide, verdețuri și așa mai departe. În funcție de implementare, aceste dozatoare pot fi acționate fie prin apăsarea unui buton, fie sunt controlate direct de către programare multiple ale aparatului. 

Un astfel de model, chiar dacă este mai scump, permite experimentarea cu rețete ceva mai exotice de pâine și alte produse de panificație și patiserie. 

Capacul cu fereastră 

Pe lângă obișnuitele canale de aerisire, unele capace oferă ferestre transparente prin care puteți vedea stadiul în care se preparatele și, eventual, pentru a vedea dacă este necesară o ajustare a temperaturii sau întregului program. 

Pe lângă această fereastră, unele modele oferă pe capac și un mic canal cu capac prin care puteți strecura tija unui termometru pentru alimente în cazul în care vreți să verificați temperatura internă de preparare, nu doar cea externă afișată de senzorul de temperatură al mașinii de pâine. 

Puterea 

În general, mașinile pentru pâine obișnuite au puteri între 500 și 800 de wați, acestea fiind suficiente deoarece cantitățile de materie primă sunt mici și iar necesarul de putere pentru elementul de încălzire și pentru motorul care acționează malaxorul nu sunt foarte mari.  

Unele modele oferă puteri mai ridicate, de 1000 W sau chiar mai mult, însă puterea suplimentară este utilă doar atunci dacă folosiți des coacerea rapidă, unde căldura suplimentară este într-adevăr necesară. 

Numărul de programe 

Mașinile de pâine din gama inferioară oferă în general vreo șase programe, pe această listă intrând moduri de lucru pentru pâinea albă sau pâinea integrală, dar și un mod care permite doar prepararea aluatului pentru pizza sau prăjituri. 

Modelele mai avansate oferă chiar și 20 de programe, pe această listă intrând pâinea de secară sau cartofi, cozonacii, chiflele, dar și pâinea fără gluten care necesită o preparare specială din cauza lipsei proteinei care conferă elasticitatea cunoscută a unui aluat obișnuit. Pe această listă veți mai găsi și alte opțiuni, cum ar fi setări suplimentare pentru culoarea și tăria crustei. 

Pe lângă pâine, aceste aparate pot oferi uneori programe pentru preparate precum gemurile sau marmelada, lactate precum iaurtul sau sana, dar și pentru unele sosuri. Dacă aveți nevoie de toate acestea, rămâne la latitudinea cumpărătorului. 

Pentru a beneficia din plin de mașina de pâine, este bine să alegeți un model cu ecran mare care oferă indicații vizuale lizibile, butoane de mari dimensiuni și avertizări sonore. 

Opțiuni suplimentare 

Pe lângă programe, mașina de pâine poate oferi și alte opțiuni utile, cum ar fi. 

- Pornirea automată: utilă dacă vreți să găsiți o pâine proaspătă și aburindă atunci când veniți seara acasă, însă atenție la ingredientele rapid perisabile precum laptele sau ouăle deoarece aceasta nu pot aștepta prea mult în tavă. 

- Repornirea automată: utilă în cazul unor pene de curent deoarece reia automat procesul de preparare fără să rateze întreaga încărcătură de ingrediente 

- Întreruperea temporară: utilă dacă vreți să ridicați capacul pentru a turna o glazură sau alte tipuri de decorațiuni alimentare. 

- Păstrare la cald: nu întotdeauna veți fi aproape de mașina de pâine când își termină programul, iar funcția o va păstra cât mai caldă posibil până veniți.

- Gătire rapidă: folosind mai multă putere decât în mod normal, mașina de pâine poate scurta prepararea unui produs simplu chiar și într-o oră, însă calitatea nu va fi mereu la fel. 

Alte criterii 

La fel ca în cazul altor aparate de bucătărie, se aplică și aici criterii generice de design, dimensiuni sau opțiunea spălării componentelor detașabile în mașina de spălat vase. 

O mașină de pâine se poate dovedi o investiție utilă sau măcar mai sănătoasă, aceasta permițând prepararea unei pâini de bună calitate într-un timp relativ scurt.

Cuptoare de copt pâine în catalogul Price.md

Urmariti-ne pe Facebook

Источник: giz-ro
0 комментария Добавить
0 коммент. Добавить
Ошибки:

ссылка на видео

  • Ссылка на видео неправильная