Radiator sau convector?

21 окт. 2016, 00:00
641

Uneori, sistemul de incalzire central nu este suficient pentru a ne asigura confortul in locuinte, ceea ce ne determina sa apelam la surse de incalzire suplimentare.

Alteori, este necesar sa ne incalzim camerele inainte de punerea in functiune a sistemului central. Si intr-un caz, si in altul, convectoarele si radiatoarele cu ulei pot reprezenta o solutie viabila.

Convectoarele mobile

Sunt discrete, foarte practice si nu usuca aerul. Functioneaza pe baza unui sistem relativ simplu: aerul este aspirat prin partea de la baza aparatului, este incalzit in contact cu o rezistenta electrica interna, dupa care este evacuat la exterior prin partea superioara. Puterea electrica poate fi modulata in functie de numarul de rezistente (de exemplu, intre 800 W, 1200 W si 2000 W).

Compacte ca forma, principalele componente ale unui convector sunt: un intrerupator, un termostat (mecanic sau electronic) si un dispozitiv de protectie la supraincalzire. Exista si versiuni care au ventilator centrifug, ce accelereaza incalzirea in modul de 2000 W. Convectoarele mobile sunt prevazute cu picioare, ceea ce inseamna ca pot fi mutate usor dintr-un loc in altul. De asemenea, pot fi fixate de un perete. Carcasa lor este realizata in general din otel. In ceea ce priveste capacitatea de incalzire, un convector poate “acoperi” o suprafata de pana la 20 de metri patrati.

Radiatoarele electrice cu ulei

De obicei, acestea sunt folosite ca o solutie suplimentara la sistemul de incalzire centrala existent, dar la fel de bine poate reprezenta si principala modalitate de incalzire a locuintei.

Sunt foarte asemanatoare radiatoarelor folosite pentru incalzirea centrala nu numai in ceea ce priveste aspectul, ci si prin faptul ca au un agent de incalzire (in acest caz, un ulei special) care distribuie caldura uniform in interiorul corpului de incalzit si care apoi se difuzeaza in camera. In ciuda puterii constante (in jur de 3 kW), aceste radiatoare ofera avantajul ca nu prezinta un pericol direct de ardere. In plus, sunt prevazute cu maner de prindere si rotile, datorita carora se manevreaza usor chiar si in timpul functionarii.

Majoritatea modelelor au intre sase si noua elementi, trei trepte de caldura si beneficiaza de un sistem de protectie la supraincalzire, prin care se evita posibilele incidente neplacute. Radiatoarele cu ulei pot incalzi, rapid si fara zgomot, suprafete de pana la 45 de metri patrati. Pot functiona continuu, ceea ce le recomanda si ca surse de incalzire principale. Dezavantajul cel mai mare este acela ca usuca aerul. Modelele mai performante au o putere de peste 2000 W, termostat reglabil, protectie la supraincalzire si inghet, umidificator si senzor de temperatura.

Radiatoarele cu ulei au o suprafata de schimb mare, fiind o alegere buna pentru incalzirea camerelor mari. In cazul incaperilor mici, cele mai indicate sunt modelele compacte, ce salveaza energie.

Источник: casamea-ro
0 комментария Добавить
0 коммент. Добавить
Ошибки:

ссылка на видео

  • Ссылка на видео неправильная