Cum să-ţi protejezi ochii de ecranele gadget-uri

11 апр. 2017, 10:00
796

Monitoarele calculatoarelor şi laptopurilor, dar şi ecranele tabletelor şi telefoanelor au un impact negativ asupra sănătăţii ochilor. Protejează-i înainte de a fi prea târziu!

La început au fost calculatoarele desktop, în faţa cărora ne petreceam câteva ore pe zi. Apoi au venit laptopurile cu avantajul portabilităţii. Tabletele au schimbat definiţia divertismentului mobil, iar smartphone-urile ne ajută să fim permanent conectaţi la reţea.

Petrecem din ce în ce mai mult timp cu ochii într-un ecran, iar pe termen lung acest lucru poate avea efecte negative asupra sănătăţii acestora.

Poate te gândeşti că ţie nu ţi se poate întâmpla asta, dar dacă măcar o dată ai avut vederea înceţoşată, senzaţie de ochi uscaţi sau dureri de cap să ştii că este posibil ca aceste probleme să fi fost generate exact în perioadele în care ai stat foarte mult timp în faţa unui calculator.

Din fericire, există câteva tructuri simple cu ajutorul cărora poţi diminua efectele negative ale orelor petrecute la calculator, plecând de la poziţia pe care trebuie să o ai la birou şi până la distanţa optimă la care trebuie să pui monitorul.

Distanţa optimă faţă de ecranul gadgeturilor

- pentru calculator desktop – Este recomandat ca distanţa dintre ochi şi monitor să fie cuprinsă undeva în intervalul 50 – 65 cm. De asemenea, este important să-ţi ajustezi înălţimea scaunului astfel încât ochii să fie poziţionaţi cu 10 – 15 cm mai sus decât centrul monitorului, pentru a te uita uşor în jos atunci când lucrezi. În plus, ecranul trebuie aplecat uşor spre spate cu 10 – 20 de grade, pentru a oferi o privire de ansamblu mai bună pentru ochii tăi.

- pentru laptopuri – Prin natura construcţiei lor, laptopurile sunt folosite la distanţe mai mici decât monitorul unui desktop. Asta nu este o problemă pentru laptopurile cu diagonale de 11” – 15”, însă în cazul unui desktop replacement de minim 17” lucrurile se complică. Dacă editezi texte sau te joci, în cele mai multe cazuri vei sta mai aproape de display decât este recomandat.

                     

- pentru tablete – Şi aici lucrurile sunt destul de confuze, mai ales că întâlnim tablete de 7” şi 10” cu rezoluţii foarte variate. Totuşi, recomandările specialiştilor se îndreaptă spre o distanţa optimă de 35 – 40 cm, în condiţiile în care inclusiv Apple recomandă o distanţă de 38 cm pentru noul iPad.

                     

- pentru smartphone-uri – Aici este probabil cel mai greu de identificat distanţa optimă, întrucât ecranele smartphone-urilor variază puternic de la 3.2” la aproape 5”, iar rezoluţiile sunt pe măsură. În principiu, un smartphone ar trebui ţinut la aproximativ 25 cm de ochi, însă în cazul celor cu diagonale foarte mari, de minim 4.5”, ar fi bine să-l ţii chiar mai departe.

Ajustarea setărilor pentru ecranele gadgeturilor

Nu doar distanţa până la ecran este importantă pentru sănătatea ochilor tăi, ci şi setările pe care le aplici display-urilor pentru a nu-ţi chinui inutil ochii.

- aplică o luminozitate potrivită – O luminozitate prea mare nu afectează numai consumul de energie al bateriei, ci şi sănătatea ochilor tăi. Încearcă să setezi o valoare decentă de 40-60% pentru luminozitate, chiar dacă la început ecranul ţi se va părea prea închis la culoare.

- ajustează contrastul – Contrastul trebuie să fie stabilit astfel încât să te poţi uita la ecran fără să simţi că acesta este prea puternic şi fără să-ţi lase senzaţia de ochi uscaţi.

- măreşte fontul – Dacă obişnuieşti să citeşti mult pe display măreşte fontul chiar dacă ai impresia că vezi foarte bine şi cu un font mai mic, întrucât ochii tăi vor parcurge mai uşor textul de pe ecran. Soluţia este eficientă atât în cazul în care citeşti cărţi electronice, cât şi atunci când navighezi pe internet. Unul dintre cele mai bune fonturi pentru cărţi electronice este Verdana.

Nu uita să iei pauze regulate

Pe lângă respectarea condiţiilor de mai sus, un alt aspect important este să faci pauze regulate. Aici poţi aplica regula care spune că la fiecare 60 de minute de muncă să iei 1 minut de pauză pe care să-l foloseşti pentru a privi la minim 10 metri depărtare. Şi mai bine este să faci o pauză de 20 de secunde pentru fiecare 20 de minute de muncă.

Motivul este unul cât se poate de simplu: ochii tăi au nevoie de relaxare, iar cea mai bună metodă după ce te concentrezi câteva zeci de minute în monitor este să-i oferi o privelişte îndepărtată.

Concluzii

În era digitală în care trăim este practic imposibil să evităm contactul cu gadgeturile, întrucât avem nevoie de computere, laptopuri, tablete şi/sau smartphone-uri pentru activităţile de zi cu zi.

Totuşi, este important să-ţi iei câteva măsuri de precauţie cu ajutorul cărora să-ţi protejezi ochii de efectele negative ale ecranelor. Nu este greu, iar unele metode te ajută să te relaxezi şi chiar să economiseşti baterie.

Calculatoare in catalogul Price.md

Источник: giz-ro
0 комментария Добавить
0 коммент. Добавить
Ошибки:

ссылка на видео

  • Ссылка на видео неправильная