Aparate de fitness pentru acasă: de la ganteră la bicicleta eliptică

02 янв. 2018, 11:00
2073

Aparatele de fitness pentru acasă sunt o categorie largă de produse care se bucură de un real succes de vreo 15 – 20 de ani, și pe drept cuvânt. Începând cu simplele și ieftinele gantere și terminând cu scumpele biciclete eliptice sau benzi de alergare, aparatele de fitness oferă o șansă în plus de a avea grijă de corpul nostru în intimitatea locuinței și permit astfel exersarea musculaturii și încheieturilor departe de aglomerația din sălile de antrenament, din parcuri sau de alte locuri dedicate.

Sedentarismul este unul dintre cei mai perfizi inamici ai sănătății omului modern, iar tentativele de a începe diverse activități sportive sunt subminate de ritmul de viață, de timpul disponibil redus, de aglomerarea urbană, de rușine și de lene. Probabil că nu există nici o persoană care să nu-și fi spus la un moment dat că vrea să scape de kilogramele în plus, că vrea să-și îmbunătățească condiția fizică sau că vrea să-și creeze un corp musculos mai plăcut din punct de vedere vizual. 

De la idee până la fapte este însă o distanță pe care mulți dintre noi am ratat în mod repetat să o parcurgem, însă aparatele de fitness pentru acasă ne oferă o șansă în plus. Disponibile într-o varietate largă de tipuri, începând de la produse simple precum ganterele, haltele sau extensoarele până la steppere, benzi de alergare și biciclete eliptice, acestea permit antrenarea diverselor grupe de mușchi, îmbunătățirea capacității pulmonare și cardiovasculare, arderea grăsimilor corporale în exces și, în final, tonifierea și creșterea masei musculare. 

Astfel, orice persoană poate exersa ce-și dorește în liniștea casei, un argument important în special pentru persoanele care se rușinează cu condiția lor fizică sau cu performanțele slabe. Înainte de a vă arunca cu entuziasm către unul sau mai multe produse, trebuie subliniat un aspect adeseori ignorat: dacă alegerea unui aparat de fitness pare ușoară, utilizarea corectă este ceva mai complicată. Chiar dacă doriți să exersați acasă, departe de lumea dezlănțuită, nu ignorați însă și sfaturi acestei lumi deoarece unele dintre aceste aparate, atunci când sunt folosite greșit și fără valoroasa supraveghe a unui instructor, pot provoca nu doar obiceiuri proaste, ci și accidente foarte grave. 

Gantera și haltera 

Cele mai simple, faimoase și ieftine aparate pentru fitness, ganterele nu trebuie să lipsească din dotarea nici unei persoane interesate de mișcare și efort. Folosite cel mai des pentru exersarea mușchilor brațului, ganterele sunt extrem de versatile și pot fi folosite în mult mai multe feluri: pentru antrenarea antebrațului și încheieturii mâinii cu antebrațul sprijinit pe o suprafață plană, pentru creșterea greutății torsoului cu ele strânse la piept atunci când facem abdomene, pentru creșterea greutății totale a corpului când facem genuflexiuni și așa mai departe. 

Ganterele sunt disponibile în două versiuni mari. Cele monobloc sunt turnate dintr-o singură bucată și sunt practic indestructibile, însă veți avea nevoie de o colecție mare cu greutăți variate, de aceea rămân o dotare bună doar pentru sălile de sport. Pentru acasă, sunt recomandate cele cu greutăți detașabile, care pot fi ajustate între 1 și 15 kilograme prin atașarea și detașarea discurilor. Sunt recomandate modelele fabricate din oțel neacoperit deoarece sunt atât de rezistente încât pot ține o viață, modelele îmbrăcate cu cauciuc sau cele umplute cu ciment fiind mai puțin rezistente la uzură. 

Ruda lor mai, haltera, poate fi folosită în general pentru aceleași scopuri, însă este ideală pentru antrenarea picioarelor în timpul genuflexiunilor, antrenarea mușchilor abdominali și lombari la ridicare și a pectoralilor prin ridicarea stând pe spate. Spre deosebire de ganteră, haltera este însă mult mai grea, iar de la o anumită greutate în sus veți avea nevoie de un suport solid deoarece căderea liberă pe podea de la 2 metri înălțime a 50 – 70 de kilograme nu va fi apreciată nici de către parchet, nici de către vecinul de la etajul inferior. 

Halterele folosesc mereu greutăți detașabile, aici trebuind să fiți atent la lungimea barei și la greutatea totală a discurilor achiziționate. Ca și în cazul ganterelor, trebuie să alegeți greutăți în așa fel încât să puteți crește masa totală în incremente mici (0,5 kilograme pentru gantere și 2 kilograme pentru haltere) astfel încât să vă puteți ajusta lucru în funcție de progres. 

Extensorul, banda elastică și flexorul 

Un alt aparat foarte popular, extensorul este format din două mânere solide și mai multe benzi elastice care au o rezistență variabilă și care pot fi ajustate sau înlocuite în funcție de exercițiul dorit sau de progresul făcut. Acestea sunt aparate versatile, pe lângă antrenarea pectoralilor și spatelui, acestea putând fi folosite pentru antrenarea brațelor (cu un mâner prins sub talpă) sau pentru antrenarea mușchilor abdominali și oblici. Este recomandat să alegem un model cu un număr mai mare de corzi interschimbabile cu rezistențe și lungimi diferite, eventual colorate diferit pentru o recunoaștere facilă, pentru a putea trece mai ușor de la un exercițiu la altul.  

Benzile elastice sunt o rudă mai tânără a bătrânului extensor, însă oferă o flexibilitate ceva mai mare în utilizare. În funcție de lungime, rezistență, număr și tipuri de mânere, acestea pot fi folosite pentru antrenarea brațelor, abdomenului, coapselor, feselor și așa mai departe. Modelele mai complexe, cunoscute adesea ca multi-trainere, oferă mânere și sisteme de prindere, fiind astfel apte să satisfacă o gamă mult mai largă de cerințe pentru exerciții mai complicate.

Flexorul, acel mic inel cauciucat faimos care poate fi oferit și în implementări mai pretențioase cu schelet metalic și arcuri, este util pentru antrenarea mușchilor și articulațiilor mâinii, o etapă pregătitoare utilă pentru activități mai complexe. 

Banca reglabilă, bara de tracțiuni și salteaua 

Banca reglabilă este un aparat excelent pentru toate activitățile sportive, din păcate aceasta este adeseori și prea mare pentru un apartament obișnuit deoarece necesită mult spațiu atât pentru ea cât și pentru zona de siguranță din jur. 

Cele mai simple bănci reglabile nu oferă prea mult, însă suprafața lor plană poate fi folosită pentru ridicarea verticală unei haltere din poziția culcat pe spate (exercițiu bun pentru brațe și pectorali), ridicarea laterală a unor gantere din poziția culcat pe spate (pentru triceps, biceps și pectorali) și pentru alte activități care nu necesită greutăți (întinderi, flexări șamd). 

O bancă reglabilă bună va oferi un spătar care se poate ridica până la 90 de grade, un suport pentru prinderea gleznelor șî un suport pentru haltere, aceasta devenind astfel mult mai utilă deoarece poate fi folosită pentru abdomene (cu sau fără greutăți ținute la piept), ridicări în picioare (utile pentru coapse și gambe, cu sau fără greutăți ținute la piept) și altele. 

Bara de tracțiuni, un aparat faimos și simplu, este utilă pentru cei care vor să-și exerseze brațele și spatele folosind propria greutate. Din păcate, deoarece chiar și masa corporală a unei persoane obișnuite trece adesea de 60 de kilograme, acestea necesită o prindere foarte bună de perete sau, în cazul modelelor atașate de tocul ușii, o structură rezistentă la tensiuni mari. 

Fără a oferi mai artificii tehnologice, salteaua este utilă în special în cazul în care preferați exercițiile de tipul pilates deoarece ferește corpul de contactul dur cu pardoseală.  Oferta este destul de variată, în funcție de necesită, începând de la modele subțiri din neopren până la modele mai groase cu buret și suprafață antiderapantă cu tratament antibacterian. 

Aparatul multifuncțional 

Visul oricărui amator de fitness sau altor activități mai intensive precum culturismul, aparatul multifuncțional oferă cea mai complexă combinație de exerciții posibile oferită de un singur aparat dedicat. Mai mare, mai greu și mult mai scump decât aparatele de fitness pur mecanice prezentate până acum, acesta este însă și mult mai versatil. 

Cele mai simple aparate multifuncționale oferă puține moduri de lucru care nu necesită și utilizarea unor gantere, haltere sau alte greutăți separate, nefiind practic decât niște bănci reglabile ceva mai complexe. Pe măsură ce pretențiile cresc însă, veți găsi modele din ce în ce mai complexe (și bine înțeles mai scumpe), care oferă bară orizontală cu greutăți mari pentru spate, triceps sau biceps, bară orizontală joasă pentru picioare și abdomene, mânere extensibile laterale pentru brațe, scaun mobil pentru picioare și altele.

Cum prețurile modelelor de top sunt piperate, este bine să găsiți un echilibru între nevoi și buget: un aparat prea simplu este nesatisfăcător și vă risipește banii în cazul unei înlocuiri, însă un model prea complex vă secătuiește bugetul cu câteva mii bune de lei. 

Deoarece aceste aparate folosesc greutăți care depășesc 100 de kilograme, este recomandat să alegeți un mod construit cu simț de răspundere deoarece acestea pot provoca uneori accidente foarte grave sau chiar mortale. Sunt recomandate modelele cu schelet din oțel, scripeți din metal sau fibră de carbon cu rulmenți dubli, cabluri din oțel care suportă sarcini de peste 500 de kilograme, sisteme de amortizare și sisteme de securizare a greutăților. 

Banda de alergare și stepperul 

Spre deosebire de ciclism sau înot, alte două activități de fitness foarte populare, alergarea are un avantaj foarte mare: este practic înnăscută și nu cere nici un efort pentru învățare. Dacă ciclismul necesită o bicicletă bună și ceva timp pentru acumularea unei experiențe care să ne permită să facem eforturi fizice serioase, iar înotul cere și el perfecționare și un bazin amenajat care nu este mereu aproape de casă, alergarea nu necesită decât o porțiune de teren liber și dispoziție pentru a beneficia de un exercițiu excelent pentru musculatura picioarelor, pentru inimă și pentru plămâni.  

Ruda apropiată a benzii de alergare, stepperul nu necesită tot atât de mult spațiu și este mai prietenos cu încheieturile, însă este totodată mai puțin solicitate și ceva mai plictisitor. Spre deosebire de banda de alergare, care solicită mai mult gambele și coapsele, stepperul solicită mai mult șoldurile și coapsele, deci ar trebui să fiți atenți și la această mică diferență. 

Bicicleta staționară sau eliptică 

Ambele tipuri de biciclete de fitness sunt destinate cam acelorași tipuri de exerciții, acestea fiind utile pentru întărirea sistemelor cardio-vascular și pulmonar, pentru întărirea mușchilor picioarelor și, într-o mai mică măsură, a celor abdominali, pentru slăbit și pentru încălzirea necesară pentru practicarea sigură a altor exerciții mai dificile.  

După cum se observă ușor, bicicletele pentru fitness atacă același segment de nevoi ca o bandă pentru alergare și au, în mare, cam aceleași beneficii. Spre deosebire de benzile pentru alergare, bicicletele pentru fitness sunt însă mult mai prietenoase cu încheieturile membrelor inferioare și, în cazul în care alegeți un model static înclinat, pot fi folosite chiar și de persoanele care au probleme cu echilibrul, cu zona lombară sau care trec printr-o perioadă de recuperare în care nu-și pot forța osatura sau musculatura.  

Concluzii

Dacă v-ați hotărât să faceți mișcare, ofertele de aparate de fitness sunt impresionant de variate, acestea începând de la simple și ieftine greutăți până la aparate complexe și scumpe. Înainte de a purcede însă la cumpărături, este călduros recomandată o analiză clară a timpului disponibil pentru mișcare, a scopului urmărit și a disponibilității pentru anumite grade de efort pentru a putea alege tipurile de aparate potrivite.

Echipament sportiv in catalogul Price.md

Urmariti-ne pe Facebook

Источник: giz-ro
0 комментария Добавить
0 коммент. Добавить
Ошибки:

ссылка на видео

  • Ссылка на видео неправильная