Cum alegem cel mai bun cântar electronic digital

13 нояб. 2017, 17:00
1162

Cântarul electronic digital este un aparat casnic bine cunoscut, acesta fiind prezent probabil în fiecare locuință în cel puțin un exemplar.

Necesitatea de a măsura cu precizie masa obiectelor a dus la apariția, acum mai bine de două mii de ani, a primelor aparate pentru cântărit: balanțele. Simplu de confecționat, acestea au fost folosite cu succes timp de sute de ani, iar pe baza principiilor acestora au apărut ulterior cântarele cu pârghii și contragreutăți, care erau mai bune pentru măsurarea masei obiectelor voluminoase, dar și mai greu de confecționat și echilibrat. 

Abia prin secolul XVI, atunci când metalurgia a devenit suficient de performantă, au apărut și mai comunele cântare care nu mai necesită greutăți, ci folosesc elasticitatea unui resort și forța gravitației. Deoarece aceste tipuri de cântare măsoare de fapt efectul forței gravitaționale asupra unui obiect, acestea se fac și vinovate pentru frecventa confuzie din limbajul comun între masă (exprimată în kilograme) și greutate (exprimată în newtoni). Noi nu vom încerca să fim pedanți de dragul pedanteriei, aceasta fiind doar o simplă paranteză amuzantă. 

Apariția cântarul electronic a trebuit să aștepte până în jumătatea secolului XX pentru a putea beneficia de perfecționarea și ieftinirea tranzistorilor, tiparului metalic în mase plastice și afișajelor cu cristale lichide. Treptat, acesta a devenit principalul aparat pentru măsurarea masei deoarece este ieftin și are o precizie excelentă, iar balanțele sau cântarele mecanice sunt folosite acum doar atunci când dependența de electricitate nu este dorită sau atunci când tradiția este încă importantă. 

Cum funcționează un cântar electronic cu afișaj digital 

Modul de funcționare al unei balanțe, a unui cântar cu pârghie și contragreutăți sau al unui cântar cu resort sunt ușor de înțeles, greutățile cu masă standardizată fiind folosite pentru echilibrare, în cazul primelor două, sau pentru trasarea gradațiilor, în cazul ultimului. Cum funcționează însă un cântar electronic? 

Funcționarea unui cântar electronic este posibilă prin utilizarea unui senzor metalic deformabil numit celulă de sarcină și a unei punți tensometrice care împreună formează un senzor de presiune. Celula de sarcină este un sistem simplu care folosește proprietatea elementelor conductive de a-și modifica rezistivitatea electrică atunci când își modifică forma, acesta folosind un conductor cu un desen complicat lipit pe o suprafață izolatoare flexibilă. 

Sub acțiunea greutății, rezistivitatea electrică se modifică, iar această variație este măsurată de către o punte tensometrică simplă cu rezistențe și galvanometru, care o transformă într-un semnal electric. Mai departe, acest semnal este preluat de către un mic circuit electronic și afișat cu ajutorul a unui ecran cu cristale lichide sau de altă natură. 

La fel ca un cântar cu resort, și cântarul electronic măsoare de fapt forța gravitațională care acționează asupra unui obiect, adică greutatea, și nu masa. De aceea, cântarele electronice au nevoie de ajustări ori de câte ori sunt deplasate pentru a putea compensa variațiile fine de ale câmpului gravitațional terestru, însă oferă la schimb o precizie excelentă și un mod simplu și sigur de funcționare. 

Criterii pentru alegerea unui cântar electronic digital 

Cele mai des cumpărate cântare sunt cele de baie, cele de bucătărie și cele pentru bebeluși, iar în secțiunea următoare ne vom ocupă de fiecare pe rând. Există însă criterii de bază comune pentru toate modelele, iar acestea sunt bine de respectat pentru o achiziție bună 

Precizia cântăririi: cântarele electronice pot avea o precizie chiar și de un microgram, însă este destul de evident că arareori avem nevoie de așa ceva, iar prețul mai mare al unui instrument de precizie nu este justificat. Pentru un cântar corporal de baie, o precizie de 100 de grame este suficientă, însă pentru cele pentru bebeluși sau bucătărie ar fi bine să alegem un model cu precizie de un gram. 

Greutatea minimă și maximă: în general, cântarele electronice au o greutate minimă egală cu precizia măsurării, însă greutatea maximă este cu totul altă poveste. Dacă o balanță sau un cântar cu contragreutăți poate măsură atât timp cât avem greutăți suplimentare iar structura lui fizică poate rezista, un cântar electronic este proiectat pentru o greutate maximă și nimic mai mult. De aceea, este recomandat să luăm un model cu specificații maxime generoase pentru a nu ieși ocazional din gama de măsurare. 

Numărul de senzori de presiune: pentru un cântar de bucătărie, un singur senzor este suficient deoarece suprafață pe care așezăm obiectele este și ea destul de mică. Pentru un cântar pentru baie sau bebeluși este bine să optăm însă pentru un model cu patru senzori, câte unul în fiecare colț, deoarece cântarele electronice au marele avantaj că pot aduna valorile colectate de la fiecare pentru a oferi o măsurătoare precisă, diferențiindu-se astfel de modelele mecanice, care erau sensibile la mișcare și poziționare incorectă. 

Ecranul LCD: este călduros recomandată alegerea unui cântar electronic digital care oferă un ecran LCD de mari dimensiuni, eventual și cu iluminare de fundal și, de ce nu, cu senzor de luminozitate pentru controlul automat al acestei funcții. 

Recalibrare rapidă: resetarea rapidă la valoarea zero (funcția TARE) trebuie să se facă ușor cu un singură apăsare de buton, compensând astfel atât variațiile de câmp gravitațional, cât și masa suplimentară a unui vas, coș sau echipament sportiv suplimentar. 

Memorie internă: funcțiile de memorare sunt utile deoarece permit păstrarea valorilor cântăririlor anterioare, ceea ce face mai simplă comparația, sau permit păstrarea unor valori prestabilite pentru vasele de bucătărie preferate, coșul în care așezăm bebelușul sau echipamentul sportiv cu care ieșim la alergat. 

Alimentarea: cele mai multe cântare electronice sunt alimentare cu baterii AA, AAA sau pastile, iar aceasta este cea mai bună opțiune. Există modele de bucătărie alimentare la priză, însă este o dotare inutilă deoarece limitează opțiunile de amplasare iar prețul bateriilor schimbate o dată la șase luni sau o dată pe an este oricum foarte redus. 

Pornire și oprire automată: o funcție utilă care previne nevoia activării manuale și economisește bateria stingând sistemul electric după o perioadă de inactivitate. 

Cântare şi analizator corporal in catalogul Price.md

Urmariti-ne pe Facebook

Источник: giz-ro
0 комментария Добавить
0 коммент. Добавить
Ошибки:

ссылка на видео

  • Ссылка на видео неправильная