Cum alegem cel mai bun termometru: tehnologii și trucuri

24 нояб. 2017, 11:00
7004

Termometrul este un aparat atât de banal încât este prezent în cel puțin un exemplar în orice reședință, acesta având utilizări multiple de la echipamente medicale până la cele pentru ajustarea temperaturii din cuptor.

Ideea de a măsură temperatura nu este una deloc nouă, însă termometrul a parcurs un drum lung până a ajuns la formele pe care le știm astăzi. Dilatarea aerului sau a lichidelor atunci când sunt încălzite a fost remarcată încă de la începutul Erei Noastre, însă au fost nevoie de mai bine de 16 secole până când însăși noțiunea de temperatură a fost înțeleasă. Abia în secolul XVIII, când Daniel Gabriel Fahrenheit a inventat termometru cu tub de sticlă ermetic umplu cu mercur și scala care îi poartă numele, putem vorbi de nașterea termometrelor moderne cu precizie suficient de ridicată pentru a fi și utile. 

De aici, progresul tehnologic și-a spus cuvântul. Mai întâi, evoluția metalurgiei a permis apariția termometrelor cu element dilatant bimetalic, care a mărit gama utilă de măsurare, iar apariția electricității și ulterior a electronicii a dus la apariția unor modele din ce în ce mai precise, mai puternice și mai mici. În prezent, cam toate tehnologiile apărute de la Fahrenheit până acum sunt folosite pentru diverse scopuri, iar alegerea unui model sau altul trebuie să țină scop de preț, precizie, mod de utilizare și alte caracteristici specifice gamei din care termometrul dorit face parte. 

Cum funcționează un termometru: tehnologii, avantaje și dezavantaje 

În funcție de tehnologie, termometrele pentru uz casnic pot fi încadrate în patru clase mari. 

Termometrele analogice 

Cele mai vechi tipuri de termometre, modelele analogice se mai află încă în uz deoarece sunt foarte ieftine și suficient de bune pentru anumite utilizări. Bazate pe dilatarea fluidelor sau metalelor sub acțiunea căldurii, acestea au o precizie suficient de bună și indică în mod vizual analogic această schimbare pe o scală gradată simplă. 

Cel mai cunoscut dintre acestea este termometrul cu coloană de mercur în tub de sticlă, acesta fiind folosit pentru termometrele medicale și termometrele meteorologice de interior și exterior. Deoarece mercurul este un element chimic toxic, unele țări, au interzis comercializarea acestor termometre începând cu 2013. 

Pe piață se mai pot găsi astfel de modele, mercurul fiind înlocuit cu galinstan (un amestec de galiu, indiu și staniu) în cazul modelelor medicale și meteo, sau cu soluție alcoolică doar în cazul modelelor meteo. În general, nu prea mai există motive pentru achiziția unui astfel de produs, singura excepție fiind achiziția unui termometru analogic meteo din motive legate strict de designul și funcționarea retro. 

Versiunea îmbunătățită a termometrelor analogice este termometrul cu element bimetalic. Elementul activ al acestor modele este constituit dintr-o bandă fină fabricată din două straturi metalice cu coeficienți de dilatare diferiți, în general oțel și cupru, dilatarea diferită a acestora inducând o deformare elastică diferită care este transmisă către un ac indicator. 

Acest tip de termometru este foarte uzual în bucătărie deoarece are o precizie destul de bună și este eficient și la temperaturi mari de sute de grade, iar ocazional putem găsi și termometre meteo care folosesc aceeași tehnologie. Termometrele cu element bimetalic au multiple utilizări industriale, cel mai des întâlnit fiind termostatul de cameră, însă aceste utilizări ies din gama acestui articol. 

Termometre electrice și electronice 

Cele mai comune modele de termometre disponibile astăzi pe piață, acestea folosesc electricitatea pentru a putea funcționa, însă asigură o precizie ridicată în aproape orice condiții. 

Termometrele cu termistor sau cu termocuplu sunt cele mai cunoscute modele de termometre care folosesc proprietățile electrice speciale ale anumitor elemente, acestea bazându-se pe variația rezistivității electrice sub acțiunea căldurii, respectiv pe efectul termoelectric care generează un câmp magnetic în zona de contract a două metale diferite cu temperaturi diferite. 

Aceste două tipuri de termometre oferă o gamă largă de temperaturi măsurabile, însă precizia de sub un grad poate fi atinsă doar în gama de – 50/+ 150 de grade. În mediul casnic, acestea pot fi întâlnite în termometrele  de bucătărie mai pretențioase, termometrele pentru acvarii dar și în termometrele meteo de interior sau exterior. 

Dacă aceste două tipuri de termometre sunt un hibrid între tehnologii electrice mai vechi și electronică, senzorul digital din siliciu sau carbură de siliciu este un produs pur electronic care se poate găsi în aproape orice fel de termometru modern. Ieftin, extrem de mic, cu o precizie care poate ajunge și la 0,1 grade Celsius și o gamă de temperaturi măsurabile între -50 și +300 de grade, senzorul electronic este cea mai des întâlnită alegere și poate fi întâlnit în termometrele medicale, termometrele meteo de interior sau exterior, termometrele pentru bucătărie și alte modele cu destinații speciale cum sunt cele pentru acvariu, cadă de baie și așa mai departe. 

Termometrele cu infraroșii 

Folosindu-se de proprietatea tuturor obiectelor cu temperaturi mai mari de 0 absolut de a emite radiații electro-magnetice, termometrul cu infraroșii este cel mai modern instrument pentru măsurarea temperaturii și are utilizări în cele mai diverse domenii. 

Folosind o lentilă pentru concentrarea luminii infraroșii cu lungimi de undă între 4 și 14 microni și un termocuplu special, aceste tipuri de termometre pot înregistra valori între -100 de grade și +1000 de grade Celsius, bine înțeles, modelele comerciale banale având caracteristic mai mic. Termometrul cu infraroșii are marele avantaj de a nu necesita contactul direct cu suprafața măsurată, însă această metodă de lucru are și dezavantajele ei.  

Principala problemă a termometrelor de acest fel este aria prea mare în care se face măsurătoarea, ceea ce provoacă uneori măsurarea unei temperaturii medii a unei suprafețe mari în loc de măsurarea unei temperaturi precise într-un anumit punct. Exprimată în general sub forma D:S (distance:spot) sau numită pur și simplu “rezoluție optică”, această caracteristică este importantă deoarece cu cât raportul este mai mare, cu atât mai mică va fi aria luată în calcul sau, invers, cu atât mai mare va fi distanța de la care putem face măsurători acceptabil de precise. 

Un model cu un raport de 10:1 este destul de slab deoarece va trebui să ne apropiem destul de mult de suprafața măsurată, însă modelele mai performante pot ajunge chiar și la raporturi de 50:1. La această problemă se mai adaugă marja de eroare destul de mare a măsurătorii, care poate ajunge uneori chiar și la 25%, interferența cu alte surse de căldură din jur și acuratețea de numai +/- 2 grade a ansamblului optic și a termocuplului.

Cum alegem un termometru bun? 

În funcție de modelul dorit, este bine să aveți câteva idei generale despre ceea ce doriți să obțineți, despre acuratețea măsurătorii și despre alte detalii precum designul sau dimensiunile optime. 

Cum alegem un termometru meteo 

Termometrele meteo, fie că vorbim de banalele modele de interior, fie că vorbim de mai complexele modele de exterior sau duale, sunt disponibile într-o varietate impresionantă. Majoritatea zdrobitoare a acestora sunt bazate pe un senzor digital cu acuratețe mare, modelele analogice cu mercur, galinstan sau alcool fiind recomandate doar atunci când țineți în mod neapărat la un design și o funcționare retro care să se armonizeze cu un anumit aranjament de interior. 

Aceste termometre se montează pe perete sau au un suport încorporat pentru așezarea pe orice suprafață plată. Ecranele sunt de mari dimensiuni și folosesc în general afișaje cu cristale lichide, caz în care este indicat să optați pentru un model cu iluminare de fundal, dar există și modele mai pretențioase cu afișaj LCD standard cu rezoluție mai mare. 

Deoarece precizia acestor termometre este în general foarte bună, trebuie să fiți atenți doar la gama de temperaturi măsurată: pentru un model de interior, este suficient 0 – 50 de grade, însă pentru modelele de exterior sau cu modul suplimentar de exterior trebuie să alegeți ceva care merge de la –40 de grade până la +60 de grade. 

Pe lângă funcția de termometru, unele aparate mai includ barometru (pe baza fluctuațiilor acestuia făcându-se chiar și prognoze meteo), higrometru și, pentru modulele de exterior, chiar și pluviometru sau anemometru. O dotare mai rară și mai scumpă, însă utilă, este senzorul care indică concentrația de dioxid de carbon din aer, utilă în cazul în care nu obișnuiți să aerisiți zilnic camera. 

Cele mai complexe aparate de acest fel includ chiar și conectivitate wireless și aplicații pentru telefonul mobil, acestea fiind utile dacă vreți să monitorizați de la distanță parametrii climatici din casă sau să supravegheați camera copilului fără să-l deranjați 

Cum alegem un termometru de bucătărie 

Atunci când vorbim de un termometru de bucătărie, ne gândim adesea la modelele “pentru carne”, care de fapt pot fi folosite și pentru măsurarea temperaturii interioare a pâinii, cozonacilor sau a preparatelor lichide bazate pe zahăr cum ar fi dulceața, siropurile sau bomboanele. 

Cele mai multe termometre de bucătărie folosesc un design analogic cu element bimetalic și cadran cu ac și cifre sau indicații vizuale, precizia acestuia fiind suficient de mare pentru această utilizare. Indiferent de formă, aceste termometre au o tijă de mari dimensiuni care se înfige în materia preparată, oferind astfel informații despre temperatura reală din interior, nu mai puțin importanta temperatură de la suprafață. 

În general, aceste termometre îndeplinesc doar o funcție simplă și nu oferă o varietate prea mare de opțiuni, cam toate fiind calibrate pentru temperatura maximă recomandată de gătire de 75 de grade. Atenție însă, dacă intenționați să supravegheați și temperaturile la care se prepară dulciurile mai sus menționate, termometrele necesare trebuie să specifice și acest mod de utilizare deoarece temperatura acestora poate urca mult mai sus, la aproape 200 de grade Celsius. 

Variantele mai avansate folosesc senzor electronic sau termocuplu și oferă și un afișaj digital, însă utilitatea suplimentară adusă de aceasta tehnologizare este disputabilă. Singurul avantaj cu adevărat clar este reacția mai rapidă la schimbările de temperatură, însă aceasta este utilă doar în cazul alimentelor de mici dimensiuni, cum ar fi un hamburger, pe care lumea nu prea își bate capul să le supravegheze cu atât de multă atenție. 

Pe lângă aceste modele, mai există și versiuni specializate pentru vinuri, lapte sau alte produse care lucrează la temperaturi mult mai scăzute.

Cum alegem un termometru medical 

Deoarece termometrele analogice cu mercur au cam ieșit de pe piață, în acest moment există două opțiuni de bază care pot fi găsite în ofertele magazinelor: termometrele medicale cu senzor electronic și termometrele medicale cu infraroșu. 

Ieftine și disponibile într-o gamă largă de forme pentru utilizare orală, axială sau rectală, acestea oferă o precizie foarte bună și oferă afișaj electronic și o serie de dotări suplimentare, cum ar fi memoria, alerte și alte indicații.

În cazul în care aveți un copil mic, utilizarea unor astfel de termometre este însă mai dificilă, de aceea este recomandată utilizarea modelelor infraroșii cu destinație medicală. Mai mici și mai compacte decât suratele infraroșii de uz generic, acestea se lipesc în general de frunte sau se introduc ușor în ureche pentru a obține o măsurătoare cât mai precisă posibil, iar rezultatele sunt în general foarte bune. La fel ca suratele pentru adulți, acestea oferă un afișaj digital, memorie, alerte și alte indicații, uneori chiar conectivitate Bluetooth pentru integrarea cu telefoanele mobile și serviciile precum Apple Health sau Google Fit. 

Indiferent de ce model alegeți, trebuie să fiți atenți la precizie. Spre deosebire de alte termometru, unde o precizie de un grad este acceptabilă, modelele medicale au nevoie de o acuratețe cu un ordin mai mare, adică de o zecime de grad, pentru a putea analiza și evoluția fină a temperaturii corporale. 

Cum alegem un termometru de uz general 

Dacă nu vă încadrați în nici una dintre categoriile de mai sus, probabil că termometrul de care aveți nevoie este unul de uz general, iar aici tehnologia infraroșie este regina incontestabilă. 

Disponibil în forme și dimensiuni variate, termometrele infraroșii sunt utile în aproape orice situație. Cu excepția bucătăriei, unde pot fi utilizate eventual doar pentru a verifica dacă un preparat s-a răcit suficient de mult pentru a fi pus la frigider sau dacă s-a dezghețat suficient de mult pentru preparare, termometrele infraroșii pot fi utilizate pentru măsurarea rapidă a temperaturii corporale, a temperaturii ambientale din cameră prin măsurarea unei suprafețe neutre, a componentelor electrice sau electronice și, în general, a oricărei temperaturi vă trece prin cap. 

Pentru un produs de calitate, este important să alegeți un model care specifică o distanță cât mai mare de utilizare sau care are o zonă activă cât mai mică. După cum ziceam mai sus, această caracteristică ar trebui specificată sub forma unui raport între distanță și spot (dacă producătorul este suficient de serios), termometrele cu un spot prea mare neputând măsura prea bine temperaturile punctiforme, ci doar pe cele medii. La fel de importantă este precizia, modelele uzuale având adeseori deviații de +/- 2 grade, uneori chiar și mai mult dacă ansamblul optic este de slabă calitate. 

Cele mai bune termometre infraroșii vor folosi o lentilă complexă de tip Fresnel, aceasta asigurând un spot compact și interferențe mici cu căldura ambientală. O variantă mai scumpă folosește lentile din mică, însă acestea sunt destul de fragile și au ca unic avantaj măsurarea unor temperaturi de peste 500 de grade cu care utilizatorul obișnuit nu prea se întâlnește. Modelele de uz general ieftine sau cele medicale de contact nu folosesc nici o lentilă, însă doar primele sunt dezavantajate de lipsa acestui element optic. 

Cum alegem un termometru casnic specializat

Pe lângă modelele de mai sus, prin casă mai pot sosi și alte tipuri de termometre cu un spectru de utilizare mai îngust, aici intrând de pildă termometrele pentru baie sau cele pentru acvarii și terarii.

Ofertele sunt aici variate, găsindu-se de pildă modele analogice cu lichid sau bimetal, modele termocromatice reutilizabile sau chiar modele electronice.

Pentru baie, orice termometru este bun, temperatura potrivită putând fi afișată ușor chiar și de către un imprecis termometru termocromatic. Pentru acvarii și terarii, mai ales dacă avem acolo niște specii mai sensibile, sunt indicate modelele electronice cu precizie mare și funcție de alarmă reglabilă, care ne permite să reglăm mai ușor temperatura habitatului și să fim înștiințați când aceasta și-a ieșit din parametrii doriți.

Alte criterii generale pentru alegerea unui termometru 

În cazul în care v-ați decis asupra unui model, urmăriți și alte caracteristici generale importante. Deoarece consumul termometrelor este în general mic, este recomandat ca modelele portabile medicale sau de bucătărie să fie alimentare fie cu un acumulator intern, fie cu baterii mici de tip pastilă sau AAAA. Pentru modelele statice, este recomandată dimpotrivă utilizarea unor baterii de mari dimensiuni care vor ține ani de zile 

Pentru termometrele care intră în contact cu medii extreme, cum ar fi cele de bucătărie, cele meteo de exterior sau chiar și cele de uz generic, este indicat să verificați și certificarea Ingress (IP) pentru rezistența la lichide sau praf.

Catalogul produselor Price.md

Urmariti-ne pe Facebook

Источник: giz-ro
0 комментария Добавить
0 коммент. Добавить
Ошибки:

ссылка на видео

  • Ссылка на видео неправильная