Cum alegi cei mai buni ochelari de soare

21 июн. 2018, 15:00
2441

Ochelarii de soare sunt un accesoriu comun și util pentru zilele luminoase de vară, însă pentru alegerea optimă a acestora trebuie să ținem totuși cont de niște criterii stricte dacă nu vrem să sfârșim doar cu un obiect la modă inutil. În cadrul acestui articol vă vom prezenta criteriile pe care trebuie să le aveți în vedere atunci când vreți să cumpărați un produs de calitate, precum și nelipsitele recomandări.

Ochelarii de soare sunt mai vechi decât am crede. Inuiții au fost primii care au conceput niște sisteme de protecție pentru ochi, asemănătoare celor moderne folosite atunci când dormim în medii luminoase, în care erau tăiate doar niște fante subțiri. Astfel, aceștia s-au protejat de razele solare puternice reflectate de zăpezi și ghețuri. Primii ochelari de soare reali au apărut în China undeva prin secolul al XII-lea, aceștia folosind lentile fabricate din foi subțiri de cuarț. În mod amuzant, acești ochelari erau folosiți și de judecători pentru a-și ascunde privirile (și reacțiile) în timpul audierilor, deci nici ideea intimității nu este nouă.

În Europa, primii ochelari de soare au apărut în secolul al XVIII, însă aceștia urmăreau corectarea unor deficiențe de vedere, și nu protecția. Primii ochelari de soare moderni au apărut acum aproximativ 100 de ani, iar pe la începutul anilor ’40, deveniseră deja accesorii la modă. De aici încolo, avem de-a face cu o prea cunoscută istorie modernă, ochelarii de soare fiind asociați cu filmul, muzica, turismul și multe alte domenii de activitate sau distracție.

Cum alegem ochelarii de soare în funcție de protecție 

Rolul principal al ochelarilor de soare este filtrarea luminii solare, indiferent dacă este vorba de lumina din spectrul vizibil sau de mai periculoasele și invizibilele radiații electromagnetice din spectrul ultraviolet, iar cumpărătorii trebuie să plece întotdeauna de la acest criteriu. Sigur, aspectul sau construcția sunt importante, însă niște ochelari frumoși cu protecție slabă sunt doar un accesoriu inutil din toate punctele de vedere. 

Filtrarea în spectrul vizibil al luminii este foarte ușor de verificat, simpla punere la ochi dându-ne o idee clară despre cum se vede mediul ambiant cu ochiul liber. La acest capitol, singura calitate notabilă ar fi filtrarea luminii albastre din spectrul vizibil, însă utilitatea reală a acestei opțiuni este încă dezbătută de specialiști. 

Filtrarea spectrului ultraviolet (pe scurt, de acum încolo, UV) este mult mai importantă, însă deoarece aceasta nu poate fi verificată vizual, producătorii dubioși fac aici rabat de calitate sau nu o oferă deloc. Conform unui studiu din 2014 făcut în Statele Unite, mai puțin de jumătate dintre cumpărători verifică filtrarea UV, iar această neglijență va dăuna grav ochilor pe termen lung. 

Conform specialiștilor, ochelarii de soare ideali ar trebui să filtreze 95% din radiațiile UVA (lungimi de undă între 400 și 315 nm) și 99% din radiațiile UVB (lungimi de undă între 315 – 280 nm). În general, ochelarii de soare capabili de astfel de performanțe sunt marcați ca UV400, însă acest marcaj s-ar putea să lipsească și să fie înlocuit de marcajele specifice piețelor din Europa, SUA sau alte țări, în funcție de locul de unde cumpărați sau de unde au fost importați și acceptați fără schimbarea marcajelor. 

Astfel în funcție de puterea de filtrare, ochelarii de soare vânduți în Europa intră în 5 mari categorii. Nivelurile de protecție sunt alese de producător prin combinarea diverselor cantități de materiale specifice precum oxizii metalici sau compușii organici sintetici în materialul din care se toarnă lentilele.

  • Categoria 0 – Filtrare între 0% și 20% – doar pentru zile înnorate sau accesorii de modă
  • Categoria 1 – Filtrare între 20% și 37% – doar pentru soare slab, mai mult un accesoriu de modă
  • Categoria 2 – Filtrare între 37% și 82% – filtrare bună pentru utilizare fără pretenții exigente de mediu
  • Categoria 3 – Filtrare între 82% și 92% – soare puternic, soare reflectat de apă sau zăpadă
  • Categoria 4 – Filtrare între 92% și 97% – soare la altitudini mari, soare reflectat de ghețari

Atenție însă, standardul UE este destul de slab deoarece specifică filtrarea doar până la lungimi de undă de 380 nm, lăsând astfel o zonă liberă între 380 nm și 400 nm care este acoperită doar de specificația UV400. Standardul american este mai drastic, specificând acoperirea completă UV400, deci dacă alegeți un model fabricat de o firmă serioasă care este vândut în Europa, puteți verifica cu o simplă căutare pe Internet dacă nu cumva acel model corespunde de fapt și mai drasticelor standarde din SUA. 

Pe scurt, cu excepția cazului în care aveți nevoie de o pereche de ochelari doar pentru a satisface anumite criterii estetice și nu aveți de fapt de nici o filtrare a luminii solare, criteriul calității filtrării UV este cel mai important dacă vreți să evitați afecțiunile precum cataracta, fotocheratita, conjunctivita sau, în cazuri extreme, orbirea parțială sau totală. Dacă ochelarii specifică faptul că sunt “cosmetici” sau nu au nici o specificație, puteți considera că protecția oferită este de 0% și trebuie să căutați altceva. 

Culoarea este mai puțin importantă decât se crede în general, aceasta afectând de fapt doar spectrul vizibil al luminii. Cei în căutarea unor ochelari care trebuie să răspundă unor criterii specifice trebuie totuși să aloce puțină atenție la acest capitol pentru rezultate bune. 

  • Lentile gri sau verzi – ideale în condiții normale deoarece nu alterează culorile sau contrastul și oferă astfel o imagine cât mai apropiată de realitate 
  • Lentile albastre – bune în condiții normale deoarece măresc contrastul însă nu filtrează prea bine lumina albastră 
  • Lentile maro – ideale pentru sporturi de iarnă pentru că blochează lumina albastră și pentru drumeții sau vânătoare deoarece măresc contrastul 
  • Lentile galbene – au aceleași calități ca lentilele maro, dar filtrează mai bine lumina albastră cu prețul distorsionării mai grave a culorilor 
  • Lentile roșii – bune pentru zilele înnorate în care lumina este însă reflectată de zăpadă și gheață sau pentru mărirea contrastului cerului și mării 
  • Lentile violet – utile pentru mărirea contrastului cu verdele vegetației, deci pentru vânătoare sau sporturi 

Dacă nu aveți însă astfel de pretenții, alegerea unor lentile gri sau verzi este cea mai sigură. Intensitatea stratului colorat nu trebuie să vă inducă însă în eroare: un strat mai întunecat nu înseamnă că ochelarii oferă și o protecție mai bună la radiațiile UV. De fapt, acesta este și trucul ieftin folosiți de mulți producători de foarte slabă calitate, deci consultarea certificatelor rămâne obligatorie. 

Unele lentile folosesc suprafețe reflectorizante de tip oglindă pentru a respinge o parte din spectrul luminos. Acest tratament nu are nici un efect asupra spectrului UV, însă este util în lumina foarte puternică. Dacă doriți să cumpărați însă niște ochelari de soare cu lentile colorate pentru un scop anume, fiți atenți să le priviți și din interior deoarece producătorii pot folosi, de pildă, o oglindă verde sau roșie peste o lentilă gri sau albastră, acest lucru neafectând însă culoarea originală și recomandările făcute pentru ea. 

Polarizarea este o dotare prezentă pe unele lentile care corectează fenomenul de polarizare a luminii care apare atunci când fotonii se lovesc și sunt reflectați de suprafețe neconductive. Fără a intra în detalii plictisitoare de fizică, ochelarii de soare polarizați permit trecerea doar a radiațiilor electromagnetice polarizate într-un anumit unghi, reducând astfel strălucirea deranjantă a întinderilor de apă, a asfaltului sau a zăpezii și gheții, îmbunătățind totodată și contrastul în mod vizibil. 

Cum alegem ochelarii de soare în funcție de construcție 

Atunci când alegeți o pereche de ochelari de soare, trebuie să fiți atenți la materialele de construcție pentru a beneficia de un produs satisfăcător din toate punctele de vedere. 

Lentilele ochelarilor de soare pot fi fabricate din materiale diverse. Cel mai scump material, sticla oferă cea mai bună claritate și cea mai bună rezistență la zgârieturi, însă este recomandată doar celor grijulii deoarece are cea mai slabă rezistență la șocuri. În plus, sticla este și cel mai greu material, pernuțele lăsând ușor acea urmă caracteristică la baza nasului, însă aceasta este o problemă mai puțin gravă decât în cazul ochelarilor de vedere deoarece și grosimea lentilelor este mai mică. 

Poliamida este cel mai bun material sintetic, aceasta având claritatea sticlei, rezistență mare la zgârieturi sau șocuri și o opacitate excelentă la spectrul UV. Din păcate, acest material este folosit mai rar deoarece este cam scump de produs și folosit, însă dacă îl găsiți, este o opțiune excelentă.  

Poliuretanul este cea mai bună opțiune care poate fi găsită în mod frecvent, însă este și ea cam scumpă. Acest material are calități apropiate de cele ale poliamidei și este practic aproape la fel de bun ca sticla din punct de vedere optic, fiind totodată de două ori mai ușor. 

Policarbonatul este o opțiune comună și accesibilă care oferă rezistență mare la șocuri, greutate redusă și o opacitate bună la spectrul UV, însă este mai puțin rezistent la zgârieturi (dacă nu are un strat protector special aplicat), are opacitate mai mică decât toate cele trei materiale anterioare și se degradează în timp de la radiațiile UV. 

Acrilul este o altă opțiune comună, aceasta fiind și cea mai ieftină dintre toate. Materialul este mai rezistent la zgârieturi decât policarbonatul (și inferior tuturor celorlalte trei materiale menționate), are o claritate mai bună decât policarbonatul (dar mai slabă decât celelalte trei materiale menționate), și rezistă mai bine la degradarea provocată de căldură sau UV, însă are cea mai slabă rezistență la șocuri dintre toate materialele menționate. 

Pe lângă acestea, se mai pot găsi diverse sortimente de polimeri plastici sau rășini, însă este bine să vă limitați la materialele cunoscute pentru a nu avea surprize. Evident, există excepții în cazul materialelor brevetate scumpe precum SR-91, însă trebuie să vă asigurați că acel material are într-adevăr calități deosebite și nu este doar o găselniță de marketing fără nici o valoare. 

Rama ochelarilor de soare poate fi fabricată din materiale diverse, cele mai comune fiind plasticul, nailonul sau metalul. Aici alegerile se pot face în funcție de gust, neuitând doar faptul că nailonul este extrem de flexibil la torsiune, fiind recomandat pentru sporturi, că plasticul este ieftin și în general rezistent, și că metalul sau aliajele metalice sunt grele și pot atinge ușor temperaturi deranjant de scăzute în timpul iernii. În rest, dacă ochelarii corespund preferințelor, nu puteți da greș prea tare la acest capitol. 

Designul și dimensiunile separă adesea ochelarii de damă și cei bărbătești, însă modelele uni-sex sunt și ele numeroase, în special în cazul modelelor mai specializate precum cele sportive.

Cum alegem ochelarii de soare în funcție de formă și dimensiuni 

La acest capitol se aplică toate criteriile valabile și pentru ochelarii de vedere, în cazul ochelarilor de soare existând totuși mai multă libertate de alegere deoarece lentilele plate fără dioptrii pot fi tăiate la dimensiuni mai mari și în forme mai diverse fără nici o problemă. 

Tabelul următor explică pe scurt cam la ce trebuie să vă așteptați în funcție de forma feței atunci când alegeți o ramă. În general, fața ovală se potrivește cu aproape orice, atât timp cât ramele nu sunt prea groase sau prea subțiri, fața pătrată se potrivește cel mai bine cu ramele late cu linii curbate, fața rotundă se potrivește cu ramele colțuroase și groase, iar fața alungită se potrivește cel mai bine ramele poligonale de mari dimensiuni.

Nu uitați și de dimensiunile ramei. Aceasta trebuie să stea bine atât pe baza nasului cât și pe urechi pentru a distribui optim greutatea, pavilionul urechii nu trebuie să fie tensionat de către brațele prea scurte, genele nu trebuie să atingă suprafața interioară a lentilei iar lentila trebuie să fie suficient de mare pentru a acoperi cât mai bine posibil ochii. 

Concluzii

Alegerea unor ochelari de soare buni nu ar trebui să fie o problemă atât timp cât sunteți atenți la specificații, nu coborâți prețul prea mult și reușiți să evitați marfa de calitate discutabilă (sau de-a dreptul contrafăcută) provenită din surse dubioase. Cel mai important criteriu trebuie să fie calitatea filtrării UV, în lipsa căreia veți purta doar niște sticle colorate inutile, criteriile de design, uneori departajate între modelele de damă și cele bărbătești, sau construcție urmând abia după aceea.

Ochelari in catalogul Price.md

Urmariti-ne pe Facebook

Источник: giz-ro
0 комментария Добавить
0 коммент. Добавить
Ошибки:

ссылка на видео

  • Ссылка на видео неправильная