Cum să alegi un navigator GPS: tehnologii și detalii

07 февр. 2017, 10:00
1026

Navigatoarele GPS au început să apară pe bordurile automobilelor în a doua jumătate a deceniului trecut, atunci când cipurile radio și ecranele tactile au devenit suficient de ieftine pentru a putea fi implementate într-un aparat accesibil.

Între timp, popularitatea acestora a început să scadă, însă există încă suficiente motive pentru a alege un astfel de produs, iar în cadrul acestui articol vom prezenta avantajele, dezavantajele, criteriile de alegere și recomandările noastre care vor ajuta un cumpărător să aleagă un navigator GPS bun.

Primele navigatoare GPS moderne auto sau pentru alte activități au apărut în perioada 2001-2002, acestea fiind lansate de către Mio, Garmin sau TomTom. În câțiva ani, prețurile cipurilor radio și a ecranelor au coborât suficient de mult, iar GPS-urile au început să apară din ce în ce mai des pe bordurile automobilelor. Odată cu explozia vânzărilor de smartphone-uri, cumpărătorii au început să descopere că pot utiliza noul lor telefon și pentru navigație asistată de GPS, iar vânzările aparatelor dedicate au început să scadă. Cu toate acestea, există încă situații în care o soluție dedicată are avantajele ei, iar în continuare vom încerca să aruncăm puțină lumină asupra acestora.

Smartphone contra navigator GPS dedicat: pro și contra

Populare în acest moment, telefonul sau tableta sunt două tipuri de produse care pot suplini cu succes un navigator GPS dedicat. Sunt însă acestea cea mai bună opțiune?

Smartphone sau tabletă

Avantajele unor astfel de produse sunt importante. Prima, și cea mai vizibilă, este disponibilitatea. Aproape întotdeauna există un smartphone în buzunar, uneori și o tabletă în geantă, iar cel care are nevoie de un sistem de navigație va avea întotdeauna la dispoziție o soluție rapidă și fiabilă. Nu mai aveți nevoie decât de un suport și un alimentator de la brichetă sau altă sursă de energie, însă acestea sunt suficient de accesibile pentru a nu conta atât de mult.

Aproape toți folosim un smartphone și uneori avem și-o tabletă, iar acestea au fost cumpărate pentru o gamă largă de activități. Cum nu credem că există prea multe persoane care cumpără un telefon sau o tabletă numai pentru GPS, putem considera că prețul de achiziție este zero. La nota de plată se adaugă aplicația software pentru navigație, însă și aici există destule opțiuni bune și gratuite.

În final, un smartphone sau o tabletă oferă o libertate de alegere foarte mare. Hardware-ul poate fi ales după preferințe, cei care preferă un ecran mic de 5” sau un monstru de 10” putând-o face fără probleme.

Nu trebuie să uităm în nici un caz de și mai importantul software. Dacă în cazul unui GPS dedicat sunteți limitați la oferta software a producătorului, în cazul unui telefon sau al unei tablete puteți încerca aplicații după bunul plac. Oferta din App Store sau Google Play include produse gratuite, cum ar fi Google Maps, Waze, Magic Earth sau orice alt produs bazat pe OpenStreetMap, iar soluțiile comerciale au prețuri care depășesc arareori 100€.

Navigator GPS dedicat

Problema cea mai mare a unui telefon sau unei tabletă folosite pentru navigația GPS este rezistența în timp. Un astfel de produs care funcționează ore în șir va solicita ecranul și procesorul în permanență, iar cipul radio GPS care face reîmprospătarea la fiecare secundă și bateria care se încarcă permanent vor adăuga și ele o căldură semnificativă.

Semnalul GPS mai bun este un alt avantaj al navigatoarelor dedicate. Semnalul GPS recepționat la suprafața solului nu are o putere prea mare, iar un telefon cu antene mici sau prost proiectate poate avea probleme. În general, utilizatorul va avea la dispoziție și o conexiune de Internet, caz în care modulul GPS poate accelera mult localizarea inițială prin descărcarea separată a almanahului și efemeridelor, însă în lipsa acestui ajutor oferit de A-GPS, unele telefoane sau tablete vor fi groaznic de lente. Un GPS dedicat are în general antene mai mari și mai bune, iar unele chiar pot folosi o antenă exterioară care reduce interferențele și mărește orizontul de acoperire. 

Cum alegem un GPS bun

Dacă nu sunteți totuși mulțumit de prestația telefonului mobil atunci când este folosit ca navigator GPS, va trebui să alegeți un model dedicat, iar acestea sunt criteriile pe care trebuie să le urmăriți.

Diagonala și rezoluția ecranului: aici intervin atât pretențiile utilizatorului, cât și poziționarea sistemului de navigație. În cazul modelelor care sunt poziționate în câmpul vizual atunci când șofați, sunt recomandate ecranele de 5” deoarece acestea nu aglomerează prea mult parbrizul. În cazul în care intenționați să poziționați GPS-ul în zona consolei, sunt recomandate ecranele cu diagonale de 7”.

Rezoluția este importantă deoarece unele aplicații nu au un design prea bun și folosesc elemente grafice mici sau fonturi ilizibile. La diagonalele de 5-7” și ținând cont de distanța mare față de ochi, un ecran cu 800 x 480 pixeli va fi mai mult decât suficientă. Dacă informația grafică afișată de un GPS nu are prea multe culori și nu necesită un panou pretențios, luminozitatea și contrastul sunt însă importante.

Este călduros recomandată alegerea unui ecran tactil de bună calitate cu un filtru antireflexiv, acesta simplificând controlul și eliminând problemele de vizibilitate.

.

Platforma hardware: pentru a evita problemele, este recomandată alegerea unui GPS care folosește un procesor cu o frecvență de cel puțin 800 MHz, eventual dual-core. Din păcate, unii producători au început să ignore aceste detalii, însă din fericire și puterea hardware a devenit suficient de mare și de accesibilă încât problemele de performanță pot fi suspectate doar în cazul modelelor foarte ieftine.

Dacă intenționați să folosiți intensiv GPS-ul, probabil că veți opta pentru alimentarea din sursă externă. În cazul în care preferați modul complet autonom, alegeți o baterie cu o capacitate de cel puțin 2000 mAh deoarece navigația este un mod de lucru avid după resurse.

Memoria internă: hărțile pot avea dimensiuni foarte mari, deci asigurați-vă că ați luat un model cu cel puțin 4 GB de memorie internă. Ținând cont de prețurile mici ale memoriei NAND, efortul financiar nu ar trebui să fie prea mare.

Cip GPS de înaltă performanță: nu toate cipurile GPS sunt egale, iar un model de înaltă performanță va permite recepționarea unui semnal radio extrem de slab și va oferi o precizie bună chiar și în condiții extrem de dificile. Deoarece acest tip de cip este capabil să proceseze fără pierderi semnale foarte slabe, utilizatorii vor vedea și o micșorare sesizabilă a inițializărilor la rece după perioadele lungi de inactivitate. Cei care vor să evite durerile de cap trebuie să se uite după cipurile SiRFstarIII, SkyTrack Venus816 și altele care specifică în mod clar High Sensibility GPS sau HSGPS.

Conectivitatea: un GPS modern trebuie să ofere conectivitate Bluetooth și wireless, cei care doresc o libertate completă putând alege și un model cu modem 3G sau 4G. Conectivitatea Bluetooth este utilă atunci când automobilul nu dispune de așa ceva, utilizatorul putând folosi controlul prin voce sau tactil pentru preluarea și inițializarea apelurilor. Mai mult, unele GPS-uri oferă chiar integrare Google Now și Siri, ceea ce simplifică și mai mult interacțiunea cu telefonul mobil.

Conectivitatea wireless este utilă deoarece unele modele permit actualizarea foarte simplă a hărților pe această cale, iar conectivitatea 3G sau 4G permite suplimentar și recepționarea în timp real a informațiilor despre trafic, vreme sau alte date utile de această factură. Din păcate, toate aceste opțiuni vor mări semnificativ nota de plată.

Interfața și opțiunile software-ului: pe lângă subînțeleasa funcție de ghidare vocală Turn-by-turn, navigatoarele GPS pot oferi și alte funcții foarte utile. Printre acestea se numără alegerea tipului de drum dorit, afișarea limitelor de viteză, ghidare pentru benzile de circulație, alegerea unuia sau mai multe puncte intermediare pentru traseu, alerte radar, alegerea automată a unui drum ocolitor către cea mai apropiată benzinărie, afișarea punctelor de interes, informații despre condițiile de trafic și altele.

Importante sunt și alertele vizuale și sonore pentru schimbările intervenite în condițiile de trafic, pentru schimbările meteo rapide sau pentru schimbarea limitelor de viteză. Pentru cazurile speciale, există aplicații care permit activarea modurilor de navigație pentru camioane și taxiuri, care includ informații suplimentare despre limitele de viteză, trafic, greutate, staționare și alte informații specifice din domeniu, însă aceste opțiuni sunt mai scumpe.

Calitatea hărților și actualizările: alegerea este aici mai dificilă deoarece nu toți producătorii oferă detalii amănunțite despre furnizorii hărților. De aceea, este recomandată conspectarea amănunțită a paginii magazinului online, a site-ului producătorilor sau chiar testarea directă a aparatului și inspectarea notițelor de copyright. Unele modele sunt livrate fără hărți, achiziția acestora făcându-se separat, însă economia de bani nu merită bătaia de cap decât atunci când chiar știți ce faceți.

Deoarece hărțile sunt cea mai scumpă componentă software sau hardware, trebuie să fiți atent la ce cumpărați. Dacă nu veți părăsi niciodată Europa, este inutil să aruncați bani pe un model care oferă hărți pentru întreaga lume.

La polul opus, puteți opta pentru modelele care oferă hărțile open-source oferite de OpenStreetMap deoarece au o precizie bună, însă atenție, actualizările făcute de către utilizatorii acestui popular serviciu nu se vor regăsi prea repede în actualizarea oferită de către producătorul navigatorului GPS.

În final, actualizarea este critică deoarece și cea mai bună hartă va deveni depășită în timp. În acest caz alegeți modelele care specifică actualizarea gratuită pe viață deoarece complicațiile achizițiilor ulterioare de licențe nu prea merită deranjul.

Concluzii

Chiar dacă nu mai este tot atât de bogată și atractivă ca odinioară din cauza concurenței telefoanelor și tabletelor, piața oferă și în prezent soluții de navigație GPS dedicate, și sperăm că micul nostru ghid v-a oferit criteriile necesare pentru a alege un produs optim.

Navigatoare GPS in catalogul Price.md

Источник: giz-ro
0 комментария Добавить
0 коммент. Добавить
Ошибки:

ссылка на видео

  • Ссылка на видео неправильная