Mirrorless sau DSLR – Ce cameră semi-profesională să aleg?

09 февр. 2017, 16:00
1632

Vrei să-ţi cumperi o cameră foto profesională, dar nu ştii ce să alegi între mirrorless şi DSLR? Acest articol îţi vine în ajutor şi îţi explică pe capitole care sunt principalele diferenţe între cele două clase de aparate foto, astfel că în final vei avea un răspuns la întrebarea: “Ce e mai bun pentru mine: un mirorrless sau un DSLR?”.

Camerele foto compacte reprezintă cea mai simplă şi ieftină opţiune pentru un cumpărător, însă sunt departe de a oferi calitatea de care au nevoie cei mai mulţi utilizatori, în special în condiţii mai slabe de iluminare.

Aici intră în scena alte două tipuri de camere foto care se luptă indirect pentru a ajunge în mâinile fotografilor mai mult sau mai puţin profesionişti.

Într-un colţ al ringului avem camerele foto DSLR (Digital Single-Lens Reflex), care ies în evidenţă prin masivitate datorită construcţiei complexe, iar în celălalt colţ al ringului se află camerele foto mirrorless, aparent mai firave datorită formatului mai compact.

Dimensiunile celor două tipuri de camere foto nu reflectă însă decât o mică parte din arsenalul de luptă, întrucât DSLR-urile şi camerele mirrorless vin cu avantaje şi dezavantaje şi în privinţa senzorilor, vizorului, obiectivelor utilizate sau a modului în care sunt utilizate.

Despre toate acestea vom vorbi în rândurile care urmează pentru a face o comparaţie între cele două tipuri de camere foto.

Construcţie – egalitate între mirrorless şi DSLR

Principala diferenţă dintre DSLR-uri şi camerele mirrorless este dată de componentele utilizate şi de construcţia camerelor. Astfel, mai jos veţi afla ce înseamnă mirrorless şi ce înseamnă DSLR.

Aşa cum sugerează şi numele, o cameră foto DSLR include printre componentele sale o oglindă, un plan de focalizare, o pentaprismă şi un vizor optic. Acest ansamblu oferă utilizatorului posibilitatea de a vedea ce fotografiază prin intermediul viewfinder-ului.

În schimb, camerele foto mirrorless, sau MILC (Mirrorless Interchangeable-Lens Camera) dacă le spunem pe numele lor complet, utilizează obiective interschimbale, însă nu beneficiază de ansamblul de componente specificat mai sus în cazul DSLR-urilor.

                     DSLR-urile includ componente care fac ca aparatele sa fie voluminoase 

Dimensiuni şi greutate – mirrorless-urile câştigă

Prin prisma componentelor pe care le includ, DSLR-urile au dimensiuni mari şi cântăresc cel puţin un kilogram, la care se adaugă şi cele minim 500 grame ale unui obiectiv. Din acest motiv, va trebui să cari cu tine minim 2 kg, asta în cazul în care nu optezi şi pentru alte accesorii cum ar fi un trepied. De altfel, portabilitatea scăzută este unul dintre principalele dezavantaje ale DSLR-urilor.

De cealaltă parte, un mirrorless are un format compact, foarte asemănător cu cel al unei camere foto compacte, astfel că vei găsi numeroase modele de 200 – 300 grame. Este adevărat că greutatea va creşte o dată cu adăugarea unui obiectiv, însă chiar şi aşa va rămâne semnificativ mai uşor decât un DSLR.

                  Un mirrorless are un format compact si este mult mai usor decat un DSLR  

Senzori – avantaj pentru DSLR-uri

DSLR-urile sunt într-un uşor avantaj în privinţa senzorilor utilizaţi, întrucât există multe modele care oferă senzori Full-frame (36×24 mm).

La aceştia se adaugă senzori ASP-H (27.9×18.6 mm) de la Canon şi, pentru DSLR-urile medii, senzori APS-C (23.6×15.6 mm) de la producători precum Canon, Nikon, Sony, Pentax sau Samsung.

În schimb, cu excepţia unui Leica prohibitiv, senzorii Full-frame lipsesc cu desăvârşire de pe camerele mirrorless. Astfel, predomină senzorii APS-C pe seriile de camere Sony NEX, Samsung NX, Fujifilm XF Pentax K, în timp ce Panasonic şi Olympus mizează pe senzori mai mici de 17.3×13 mm. Recordul negativ este deţinut de Nikon, al cărui senzor Nikon 1 este de numai 13.2×8.8 mm.

Totuşi, Sony va lansa în următoarele luni doua mirrorless-uri din gama NEX cu senzor Full Frame, astfel că există perspective ca lucrurile să se schimbe în această privinţă în viitorul nu foarte îndepărtat.

Până atunci, putem trage concluzia că la capitolul senzori camerele mirrorless rivalizează cel mult cu DSLR-urile de clasa medie.

Evident, cu cât senzorul este mai mare, cu atât performanţele camerei vor fi mai bune, atât în privinţa fotografiilor realizate în condiţii slabe de iluminare, cât şi atunci când vorbim despre un ISO ridicat sau despre calitatea în sine a fotografiilor.

                      DSLR-urile beneficiaza de senzori mai mari

Obiective – avantaj clar pentru DSLR-uri

O altă deosebire majoră intre camerele mirorrless şi DSLR-uri este că primele dintre acestea beneficiază de obiective interschimbabile. Chiar dacă în teorie asta sună bine, în realitate oferta de obiective este destul de limitată, în primul rând din cauza faptului că aparatele mirrorless au apărut relativ recent pe piaţă. Totuşi, ne putem aştepta ca în viitorul nu foarte îndepărtat numărul de modele să crească odată cu maturizarea acestui segment de piaţă.

Între timp, pentru DSLR-urile există inclusiv obiective dedicate pentru un anumit tip de fotografie: pentru utilizare normală, pentru fotografie de peisaj sau pentru macrofotografie.

Este important de reţinut că obiectivele pentru DSLR-uri nu sunt compatibile cu obiectivele pentru camerele mirrorless. Există totuşi producători care oferă anumite adaptoare (un exemplu este Sony cu al său adaptor LA-EA2) prin care poţi utiliza obiective de DSLR pe un mirorrless.

               Obiectivele unui mirrorless sunt interschimbabile, insa oferta este destul de saraca

Viewfinder – în general avantaj pentru DSLR-uri

Unul dintre principalele avantaje ale unui DSLR provine tocmai din componentele utilizate, întrucât acestea îţi permit să vezi prin vizor exact ceea ce urmează să fotografiezi.

Întrucât vizorul lipseşte de la camerele mirrorless, în cazul acestora s-a apelat la un compromis şi va trebui să te mulţumeşti cu ecranul LCD, care nu poate reda însă imaginile cu aceeaşi fidelitate precum un vizor.

Utilizare – egalitate între DSLR şi mirrorless

În general, DSLR-urile îţi oferă libertatea de a modifica manual aproape orice setare a camerei foto, prin intermediul a numeroase butoane de activare a unor setări.

Controlul manual al fiecare opţiuni în parte este esenţial pentru fotografii profesionişti, însă reprezintă un coşmar pentru utilizatorii obişnuiţi. Cei care vor un aparat puternic capabil să realizeze fotografii fără să modifice zeci de setări vor aprecia cu siguranţă camerele mirrorless, chiar dacă numărul de funcţii este semnificativ mai redus.

                       Un DSLR are mai multe butoane si optiuni decat un mirrorless 

Depreciere

Camerele foto DSLR au tendinţa de a-şi deprecia mai lent valoarea de piaţă, atât prin prisma tehnologiilor de top încorporate, cât mai ales datorită faptului că un produs primeşte un succesor doar o dată la câţiva ani. În schimb, piaţa camerelor mirrorless este ceva mai dinamică, astfel că te poţi aştepta la o scădere mai accentuată a valorii pe care o va avea aparatul tău după o anumită perioadă de timp.

Alte funcţii

Iniţial, DSLR-urile se bucurau de o gamă de tehnologii şi opţiuni care nu se regăseau în camerele mirrorless, însă în ultima vreme producătorii au împrumutat tot mai multe caracterisitici de la DSLR-uri. Printre acestea se numără înregistrarea video în format HD sau chiar Full-HD, implementarea unui sistem de stabilizare optică şi realizarea unui focus rapid.

                  Un mirrorless poate fi solutia ideala pentru cei care cauta un aparat foto puternic, dar simplu de utilizat   

Concluzii – mirrorless sau DSLR?

Prin prisma informaţiilor pe care ţi le-am prezentat în acest articol se pot trage câteva concluzii importante.

Dacă eşti fotograf profesionist, vrei să ai controlul asupra tuturor opţiunilor camerei, să utilizezi o gamă diversificată de obiective şi, mai ales, să obţii fotografii de cea mai bună calitate atunci trebuie să te îndrepţi spre un DSLR.

Dacă eşti un utilizator obişnuit care vrea să aibă o cameră foto performantă, dar în acelaşi timp care să fie uşor de transportat, simplu de utilizat şi care să aibă o calitate comparabilă cu cea a unui DSLR de nivel entry-level său mediu, atunci un aparat mirrorless este alegerea cea mai bună.

Nu în ultimul rând, ţine cont şi de preţul de comercializare, întrucât camerele mirrorless sunt ceva mai ieftine decât un DSLR.

Aparate de fotografiat in catalogul Price.md

Источник: giz-ro
0 комментария Добавить
0 коммент. Добавить
Ошибки:

ссылка на видео

  • Ссылка на видео неправильная