Prelungitorul electric cu protecție: cum și ce alegem

22 февр. 2017, 18:00
1773

Orice reședință contemporană are o sumedenie de aparate electrice conectate la rețea, iar prețurile acestora nu sunt deloc mici. De prea multe ori ignorat deși nu are un preț prea ridicat, un prelungitor electric cu protecție poate salva viața unui televizor de 10.000 de lei sau a unui amplificator audio de 5.000 de lei, iar în cadrul acestui articol vom prezenta criteriile pe care trebuie să le aveți în vedere atunci când alegeți un astfel de produs.

Investiția într-un prelungitor cu protecție este o idee bună. În cazul în care veți alege un produs bună calitate, acesta va oferi o barieră eficientă împotriva fluctuațiilor de tensiune sau a descărcărilor electromagnetice provenite din alte surse, cum ar fi fulgerele, și va proteja echipamentele electronice care pot avea împreună prețuri de 1000 de ori mai mari decât cel al unui banal prelungitor electric cu protecție.

Ce conține și cum funcționează un prelungitor electric cu protecție

Înainte de a pleca la cumpărături, trebuie să fiți atenție la prelungitoarele electrice care pretind că au protecție la supratensiuni deși nu conțin de fapt nici un sistem electronic capabil să facă așa ceva. Recunoscute ușor după prețurile mici, acestea conțin cel mult o siguranță fuzibilă și un filtru de tensiune, fiind astfel incapabile să oprească o supratensiune așa cum o fac produsele cu circuite speciale de protecție.

Asemănător la exterior cu un prelungitor electric banal, prelungitoarele cu prize cu protecție se pot distinge însă prin butoanele și indicatoarele luminoase suplimentare care ne spun că acestea conțin ceva mai mult decât cabluri electrice și conectori. Ce conține însă și cum funcționează un prelungitor electric cu protecție?

Inima prelungitorului cu protecție este sistemul electronic sau electric care previne trecerea curentului cu tensiune sau intensitate prea mare către aparatele electrocasnice conectate. La modul cel mai simplu, acest dispozitiv sesizează creșterea bruscă a energiei electrice din rețea, decuplează faza alimentării și o redirecționează către împământare. Astfel, aparatul electric conectat la priza cu protecție este decuplat, iar energia în exces este disipată fără efecte negative. Aici trebuie subliniat primul detaliu care nu este mereu evident: un sistem de protecție la supratensiune are întotdeauna nevoie de o priză cu împământare, în caz contrar acesta putându-se arde sub descărcarea de energie fără a proteja nimic.

Cel mai comun sistem de protecție modern este varistorul cu oxizi metalici (Metal-Oxide Varistor, sau MOV, în caz că vă faceți cumpărăturile de pe siteuri străine). În funcție de implementare, calitate și preț, acesta poate face față la descărcări de zeci de mii de amperi sau volți, protejându-vă  astfel chiar și de fluctuații catastrofale de energie. De fiecare dată când varistorul interceptează o fluctuație de curent, acesta se degradează și-și pierde o parte din capacitatea de a opri descărcările majore de energie. Capacitatea acestuia de protecție este exprimată în jouli, iar un sistem de protecție garantat la 3000 de jouli poate rezista fie la o descărcare masivă cu o energie atât de mare, fie la 10 descărcări de 300 de jouli. Acesta este cel de-al doilea detaliu important care nu este mereu înțeles: prelungitorul electric cu protecție este un consumabil, iar după epuizarea completă a varistorului va trebui să achiziționați un produs nou în cazul în care doriți să mai beneficiați de protecție.

Dacă veți opta pentru sisteme de protecție mai scumpe, veți putea găsi în fișa de specificații varistorii cu seleniu, mai rezistenți în timp dar cu o disipare energetică mai slabă, diodele Zener, folosite pentru protecția circuitelor cu tensiune scăzută cum ar fi cablurile de rețea, sau tuburile cu descărcare în gaz, folosite pentru protecția circuitelor antenelor externe pentru radio, TV sau satelit împotriva pulsurilor electromagnetice extrem de puternice ale fulgerelor. Toate aceste dotări suplimentare vor mări însă nota de plată și este recomandat să plecați de la modelele de bază cu varistor MOV și să alegeți doar dotările de care aveți cu adevărat nevoie.

Pe lângă sistemul de protecție propriu-zis, prelungitoarele electrice cu protecție mai pot conține siguranțe (fuzibile sau automate) care decuplează complet consumatorii în cazul în care varistorul dă greș sau este depășit de sarcina supratensiunii, siguranțe (fuzibile sau automate) care limitează consumul maxim al consumatorilor conectați, și banalele filtre de tensiune, care elimină zgomotul indus de echipamentele electrice cu frecvență joasă cum ar fi motoarele.

Cum alegem un prelungitor electric cu protecție

După ce ne-am făcut o idee despre modul de lucru și detaliile sistemelor de protecție, este timpul să facem lista criteriilor de care trebuie să ții cont atunci când cumperi un prelungitor electric cu protecție de bună calitate.

Parametrii electrici de protecție: în cazul în care produsul este fabricat de o companie care-și respectă clienții, acesta va trebui să specifice energia maximă disipată (recomandăm 1000 jouli sau mai mult), tensiunea maximă permisă fără declanșarea protecției (recomandăm 570 V sau mai puțin ) și timpul de reacție (recomandăm o nanosecundă sau mai puțin).

Din păcate, dacă ultimele două criterii sunt clare, primul este doar parțial relevant. În mod ideal, un prelungitor electric cu protecție va descărca la împământare energia suplimentară în loc să o absoarbă și să o disipeze sub formă de căldură, ceea ce-l va face mai eficient și mai durabil în timp. De aceea, un sistem de protecție care specifică 3000 de jouli nu este întotdeauna mai bun decât unul foarte bine proiectat care specifică doar 1000 de jouli deoarece nu are nevoie de mai mult. Din păcate, aceste detalii sunt foarte greu de clarificat, iar numărul de jouli rămâne cam singurul criteriu vizibil.

Numărul de varistoare sau alte circuite de protecție: la fel ca în cazul de mai sus, producătorii serioși vor specifica numărul de sisteme de protecție folosite. Sistemele de protecție simple vor folosi unul singur, în timp ce produsele de calitate vor folosi trei (fază – nul, fază – împământare și nul – împământare) sau chiar mai multe în cascadă.

Indicatoare de semnalizare, împământare și stare protecție: primul este util pentru a vedea când prelungitorul este alimentat și activ, al doilea semnalizează funcționarea importantei împământări, în timp ce al treilea semnalizează dacă sistemele de protecție interne sunt active sau au ajuns la sfârșitul duratei de viață.

Protecție la supraconsum: pe lângă protecția la supratensiune, trebuie să existe și o protecție la supraconsum care împiedică aglomerarea prelungitorului electric cu prea mulți consumatori gurmanzi. Alegeți un model care oferă cel puțin 3000 W.

Numărul și tipul de prize: este recomandat să alegeți un prelungitor cu un număr suficient de mare de prize și să vă rezervați o marjă suplimentară pentru doi consumator suplimentari. Cum majoritatea echipamentelor au ștecher Shucko de tip F, nu trebuie decât să fiți atenți să alegeți modele cu prize rotite la 45 de grade (pentru a nu bloca o priză adiacentă cu un conector mare) și, eventual, să alegeți modele cu protecție mecanică pentru copii. Atenție, pe piață există prelungitoare cu care oferă protecție doar pe câteva prize, restul fiind cuplate doar la un banal filtru de tensiune.

Numărul de conectori suplimentari: pe lângă prizele pentru curent, un prelungitor electric cu protecție poate oferi și conectori RJ45 pentru cabluri de rețea, conectori RJ11/RJ12 pentru cabluri telefonice, conectori pentru cablu coaxial de antenă RF sau USB. Acestea sunt utile pentru a proteja calculatoarele, serverele, televizoarele sau alte echipamente care pot fi supuse șocurilor electrice provenite din alte surse.

Lungime și calitate cablu de alimentare: lungimea cablului este importantă în cazul în care priza este plasată departe de locul în care veți plasa prelungitorul, însă mai importantă este calitatea acestuia. Pentru a nu avea probleme, alegeți un produs care stipulează clar că folosește un cablu monofilar cu suprafață în secțiune de 2,5 milimetri.

Management de putere: o opțiune mai puțin comună și specifică doar produselor ceva mai scumpe, aceasta permite decuplarea prizelor care nu au consumator sau al căror consumator a intrat într-un mod scăzut de consum. O extensie a acestei opțiune este arhitectura Master/Slave, în care intrarea în modul cu consum scăzut al unui consumator Master (să zicem un calculator) va declanșa și oprirea prizelor Slave în care avem cuplate monitorul, imprimanta sau boxele.

Concluzii

Un accesoriu util dar deseori neglijat, prelungitorul electric cu protecție va proteja costisitoarele echipamentele electrice și electronice din casă de vârfurile de tensiune sau descărcările electromagnetice naturale. Sperăm că acest mic ghid de cumpărături a clarificat aspectele acestui tip de echipament și vă va ajuta în achiziția unui produs de bună calitate.

Prelungitoare cu protecţie la supratensiune шт catalogul Price.md

Источник: giz-ro
0 комментария Добавить
0 коммент. Добавить
Ошибки:

ссылка на видео

  • Ссылка на видео неправильная