La ce este bun un telefon cu NFC: transferuri de date, plăţi bancare şi automatizare

16 февр. 2017, 10:00
3866

Tehnologia NFC este prezentă în numeroase smartphone-uri moderne şi poate fi utilă la plăţi cu telefonul mobil sau pentru automatizarea unor setări în funcţie de locaţia în care te afli.

NFC (Near Field Communication) este o tehnologie care permite schimbul rapid de date între două echipamente aflate la o distanţă mică unul de celălalt până la 2 centimetri.

Deşi a apărut destul de recent pe buzele noastre, primul telefon cu NFC a fost Nokia 6131, în timp ce Google Nexus S are meritul de a fi primul smartphone care a încorporat această tehnologie. În prezent, cele mai multe smartphone-uri de nivel mediu şi de top au integrat NFC, astfel că sunt şanse mari ca şi terminalul pe care îl ai în mână să fie dotat cu această tehnologie.

NFC este de fapt un chip de mici dimensiuni integrat în carcasa smartphone-ului. Implementarea sa costă câţiva euro, însă în schimbul lor primeşti o serie de funcţii interesante, care în viitorul nu foarte îndepărtat vor fi extinse.

Transfer rapid de date între smartphone-uri

Cu nişte ani în urmă, cea mai populară metodă de transfer între două telefoane era bluetooth-ul, cu dezavantajul că, din motive de securitate, necesita un “pairing” prin utilizarea unei parole. Acum, pozele sunt distribuite prin reţelele sociale, dar o poţi face simplu, fără parole, şi prin NFC, prin simpla apropiere a dispozitivelor.

Această posibilitate a fost modul în care Google a promovat iniţial tehnologia prin folosirea funcţiei Android Beam: selectezi poză, dai share prin Android Beam, apropii telefoanele şi transferul se realizează. Mai greu decât prin bluetooth, dar se realizează.

Plăţi cu telefonul la comercianţi

Un aspect şi mai important este însă că tehnologia NFC poate fi utilizată pentru plăţi cu telefonul mobil la comercianţi. Apple Pay, Samsung Pay şi Android Pay sunt trei aplicaţii care intermediază plăţile cu telefonul prin NFC: trebuie doar să înregistrezi cardul bancar în aplicaţie şi să apropii telefonul de terminalul de plată al magazinului. Tranzacţia se realizează instant, fără coduri PIN.

Setări automatizate prin tag-uri NFC

Pe piaţă au apărut şi etichete sau tag-uri NFC. Vorbim despre nişte cartonaşe mici de diverse forme şi dimensiuni care includ un circuit NFC şi care pot fi conectate uşor la smartphone prin intermediul unei aplicaţii de Android sau iOS. Aceste etichete permit activarea unei serii de setări cu privire la conexiunea de date, conexiune Wi-Fi, modulul de vibraţii sau chiar trimiterea unui SMS.

De exemplu, când ajungi la birou, treci cu telefonul peste eticheta NFC şi aplicaţia activează imediat modulul de vibraţii şi se conectează la reţeaua Wi-Fi a companiei. Acasă poţi avea o altă etichetă NFC prin care să revii la setările iniţiale. Practic, este ca şi cum ai avea mai multe profile, doar că nu trebuie să mai umbli prin setările telefonului pentru a le activa.

Tehnologia NFC prezintă suficiente avantaje pentru a o lua în calcul atunci când îţi achiziţionezi un telefon mobil. 

Smartphone-uri in catalogul Price.md

Источник: giz-ro
0 комментария Добавить
0 коммент. Добавить
Ошибки:

ссылка на видео

  • Ссылка на видео неправильная