Furacilin 20mg comp. N10

felicia.md
Contactele vânzătorului
MD-2012, mun.Chişinău bd. Ştefan cel Mare, 128
www.felicia.md Toate produsele
022 32 33 33
Contactele vânzătorului
MD-2012, mun.Chişinău bd. Ştefan cel Mare, 128
www.felicia.md Toate produsele
DCI-ul substanţei active

Nitrofuralum

COMPOZIŢIA

1 comprimat conţine:

substanţe active: nitrofural 20 mg;

excipienți: clorură de sodiu.

FORMA FARMACEUTICĂ

Comprimate

DESCRIEREA MEDICAMENTULUI

Comprimate rotunde de culoare galbenă, biconvexe, cu aspect uniform, structura compactă şi omogenă, cu incrustaţie „BP” pe una din feţe. Se admite o marmoritate pe suprafața comprimatelor.

GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ şi codul ATC

Antiseptice şi dezinfectante. Derivați de nitrofuran. D08 AF01.

PROPRIETĂŢILE FARMACOLOGICE

Proprietăţi farmacodinamice

Furacilina are un spectru larg de activi tate asupra unor variate grupuri de microorganisme gram-pozitive și gram-negative inclusiv unele specii și tulpini, Aerobacter aerogenes, Alcaligenes faecalis, Bacillus anthracis, Clostridium, Corynebacterium, Streptococcus pneumoniae, Erysipelothrix insidiosa, Escherichia coli, Gardnerella vaginalis (formerly Haemophilus vaginalis), Klebsiella pneumoniae, Moraxella lacunata, Neisseria, Paracolobactrum, Proteus, Serratia marcescens, Salmonella, Shigella, Staphylococcus aureus, Streptococcus spp. Furacilina nu este deosebit de activă impotriva celor mai multe tulpini de Pseudomonas aeruginosa și nu inhibă fungi și virusurile. Inhibă o serie de enzime bacteriene implicate în metabolismul aerob şi anaerob al glucozei şi piruvatului (piruvat-dehidrogenaza, citrat-sintetaza, malat-dehidrogenaza, glutation-reductaza şi piruvat-decarboxilaza) şi cauzează dereglări ale ciclului pentozofosfaţilor.

Proprietăţi farmacocinetice

La administrarea topică a furacilinei în concentrație a soluției de 13-20 µg/ml, împotriva germenilor sensibili dezvoltă efect bactericid; proprietatea de inhibare a germenilor sensibili o dezvoltă la concentrația de 5-10 µg/ml. Furacilina pot fi activă împotriva organismelor care au dezvoltat rezistență la antibiotice si sulfanilamide.

INDICAŢII TERAPEUTICE

Se administrează extern în plăgi supurate ale pielii și mucoaselor, ulcere, arsuri infectate de gradul II și III, infecții anaerobe ale plăgilor, osteomielită, empiem pleural, otită media și extenă supurată, furuncul al urechii medii și externe, empiem al sinusurilor paranazale, profilaxia infecției de grefe de piele și/sau donatori înainte sau după chirurgie, escarii, efectuarea gargarismelor în caz de stomatită, tonzilită.

DOZE ŞI MOD DE ADMINISTRARE

Furacilină este administrată extern sub formă de soluție apoasă de 0,02% (1:5000) și soluție alcoolică de 0,066% (1:1500, se utilizează alcool etilic de 70%). Pentru dizolvarea rapidă se utlizează apă caldă sau ferbinte, iar apoi soluția se răcește la tempratura camerei. Soluția se poate depozita pe o elasticitate de maxim 10 zile.

REACŢII ADVERSE

Reacţiile adverse prezentate mai jos sunt clasificate în funcţie de frecvenţă, pe aparate, sisteme şi organe. Grupele de frecvenţă conform convenţiei MedDRA: foarte frecvente(≥1/10), frecvente (≥ 1/100 şi < 1/10), mai puţin fecvente (≥ 1/1000 şi < 1/100), rare(≥1/10000 şi <1/1000 ) şi foarte rare (<1/10000), cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat

La administrarea topică

Foarte rare: urticarie, prurit, erupţii cutanate.

CONTRAINDICAŢII

Hipersensibilitate la preparat, dermatoze alergice.

SUPRADOZAJ

La dministrarea externă nu sau depistat cazuri de supradozare. La administrarea orală accidentală pot să apară greţuri și vomă.

Tratament: vomă indusă sau lavaj gastric. Administrarea de lichide în cantităţi mari pentru accelerarea eliminării cu urina.

ATENŢIONĂRI ŞI PRECAUŢII SPECIALE DE UTILIZARE

În administrarea topică se poate dezvolta dermatoze alergice.

Administrarea în sarcină şi perioada de alăptare:

Furacilina se permite de administrat în timpul sarcinii și perioadei de alăptare.

Influenţa asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje:

Furacilina nu are nici o influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

INTERACŢIUNI CU ALTE MEDICAMENTE, ATE TIPURI DE INTERACȚIUNI Administrarea concomitentă a antihistaminicelor scad reacţiile alergice la furacilină. Acidul nicotinic şi tiamina reduc efectele adverse ale furacilinei.

PREZENTARE, AMBALAJ

Comprimate 20 mg. Câte 10 comprimate în blister.

PĂSTRARE

A se păstra la temperaturi sub 25 °C.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

TERMEN DE VALABILITATE

3 ani.

A nu se utiliza după data de expirare indicată pe ambalaj.

STATUTUL LEGAL

Fără prescripţie medicală.
Specificații principale
Producător
BalkanPharm.
Article
83646
Țara producător
Republica Moldova
Cod medicament
1400330104
Produse Asemănătoare
Produse vizualizate