Paracetamol comp. 500 mg N10(Irbit)

farmacie.md
Contactele vânzătorului
farmacie.md
5976875
Toate produsele
22106688
68106112
Contactele vânzătorului
farmacie.md
5976875
Toate produsele

PARACETAMOL

comprimate
DENUMIREA COMERCIALĂ

Paracetamol
DCI-ul substanţei active

Paracetamolum
COMPOZIŢIA

1 comprimat conţine:
substanţa activă: paracetamol 500 mg;
excipienţi: amidon de cartofi, acid stearic, melasă de amidon, gelatină.
FORMA FARMACEUTICĂ

Comprimate.
DESCRIEREA MEDICAMENTULUI

Comprimate de culoare albă sau albă cu nuanţă crem, de formă plat-cilindrică, cu incizie şi margini teşite.
GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ şi codul ATC

Analgezic/antipiretic N02B E01.
PROPRIETĂŢI FARMACOLOGICE

Paracetamolul posedă acţiune analgezică şi antipiretică. Mecanismul acţiunii constă în inhibiţia ciclooxigenazei I şi II, acţionând asupra centrului de percepţie a durerii şi de termoreglare. În ţesuturile inflamate peroxidazele celulare neutralizează acţiunea paracetamolului asupra ciclooxigenazei, de aceea paracetamolul practic nu posedă acţiune antiinflamatoare. Preparatul nu acţionează negativ asupra metabolismului hidro-salin (retenţia sodiului şi apei) şi mucoasei tractului gastrointestinal, ca rezultat al lipsei acţiunii asupra sintezei prostaglandinelor în ţesuturile periferice. Este puţin probabilă formarea methemoglobinei.
INDICAŢII TERAPEUTICE

Sindrom algic de intensitate uşoară sau moderată (cefalee, odontalgii, migrenă, nevralgii, mialgii). Sindrom febril în răceală şi alte maladii infecţios-inflamatorii.
DOZE ŞI MOD DE ADMINISTRARE

Preparatul se administrează intern cu o cantitate mare de lichid câte 0,5-1 g de 2-3 ori pe zi cu interval nu mai puţin de 4 ore. Doza maximă la o priză pentru adulţi şi copii cu vârsta peste 15 ani constituie 1 g, nictemerală-4 g. La pacienţii cu afectarea funcţiei hepatice sau renale, cu sindromul Gilbert şi vârstnici intervalul dintre prize trebuie să constituie nu mai puţin de 8 ore şi doza nictemerală va fi redusă. Copiilor se administrează câte 10-15 mg/kg de 3-4 ori pe zi (nu mai mult de 3 zile). Durata tratamentului nu trebuie să depăşească 3 zile în calitate de remediu antipiretic şi 5 zile-în calitate de analgezic.
REACŢII ADVERSE

Greaţă, vomă, epigastralgii, reacţii alergice (erupţii cutanate, prurit, urticarie, edem Quincke). Rar-anemie, leucopenie, trombocitopenie, agranulocitoză. La administrarea de lungă durată a dozelor mari este posibilă dezvoltarea efectului hepatotoxic, anemiei hemolitice, anemiei aplastice, methemoglobinemiei, pancitopeniei. Nefrotoxicitate (colică renală, piurie, nefrită interstiţială, necroză papilară).
CONTRAINDICAŢII

Hipersensibilitate la paracetamol, copiilor cu vârsta sub 8 ani.
SUPRADOZAJ

Simptome: paliditatea tegumentelor, anorexie, greţuri, vărsături; hepatonecroză (intensitatea necrozei depinde direct de gradul de supradozare). Acţiunea toxică a preparatului la adulţi este posibilă după administrarea a unei dozei mai mari de 10-15 g paracetamol: creşterea activi tăţii transaminazelor hepatice, creşterea timpului protrombinic, peste 1-6 zile se determină tabloul clinic desfăşurat al afectării hepatice. În cazuri rare afectarea funcţiei hepatice se dezvoltă fulminant şi poate fi complicată cu insuficienţă renală (necroză tubulară).
Tratament: sistarea administrării preparatului, lavaj gastric, administrarea cărbunelui activ. Măsuri terapeutice ulterioare se vor efectua în condiţii de staţionar: administrarea donatorilor grupei SH şi predecesorilor sintezei glutationului-metionină timp de 8-9 ore după supradozaj şi N-acetilcisteină timp de 12 ore. Necesitatea efectuării măsurilor terapeutice suplimentare (administrarea ulterioară a metioninei, administrarea intravenoasă a Nacetilcisteinei) se determină în funcţie de concentraţia plasmatică a paracetamolului, de asemenea de timpul, care a trecut după administrarea lui.
ATENŢIONĂRI ŞI PRECAUŢII SPECIALE DE UTILIZARE

Preparatul se administrează cu precauţie în caz de hiperbilirubinemie benignă (inclusiv sindromul Gilbert, hepatita virală, hepatită alcoolică), alcoolism, deficit al glucozo-6-fosfatdehidrogenazei, la vârstnici.
Cu precauţie şi sub controlul medicului preparatul se va administra bolnavilor cu afectarea funcţiei renale sau hepatice, la administrarea concomitentă cu alte remedii antiinflamatoare şi analgezice, de asemenea anticoagulante şi remedii cu influenţă asupra sistemului nervos central. La administrarea metoclopramidei, domperidonului sau colestiraminei, de asemenea este necesară consultaţia medicului. Modifică indicii de laborator la determinarea cantitativă a nivelului plasmatic al acidului uric. Pentru a evita afectarea toxică a ficatului paracetamolul nu se va asocia cu administrarea băuturilor alcoolice, de asemenea de administrat la persoanele cu predispoziţie la utilizarea cronică a alcoolului. Riscul dezvoltării afecţiunii hepatice creşte la bolnavii cu hepatită alcoolică. La administrarea de durată se recomandă monitorizarea hemogramei şi a funcţiei hepatice.
Administrarea în sarcină şi perioada de alăptare

Paracetamolul se va administra cu precauţie în sarcină şi perioada de alăptare.
Influenţa asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Paracetamolul nu influenţează asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
INTERACŢIUNI CU ALTE MEDICAMENTE, ALTE TIPURI DE INTERACŢIUNI Inductorii enzimelor microsomale hepatice (fenitoina, etanolul, barbituricele, rifampicina, fenilbutazona, antidepresivele triciclice) cresc producerea metaboliţilor activi hidroxilaţi, ceea ce determină posibilitatea dezvoltării intoxicaţiilor severe la supradozaj neînsemnat. Etanolul contribuie la dezvoltarea pancreatitei acute. Inhibitorii oxidării microsomale (inclusiv cimetidina) reduc riscul acţiunii hepatotoxice. Reduce eficacitatea preparatelor uricozurice.
PREZENTARE, AMBALAJ

Comprimate 500 mg. Câte 10 comprimate în strip.
PĂSTRARE

A se păstra la loc ferit de lumină, la temperatura 10-25 ºC.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
TERMEN DE VALABILITATE

3 ani. A nu se utiliza după expirarea termenului de valabilitate indicat pe ambalaj.
STATUTUL LEGAL Fără prescripţie medicală.
NUMELE ŞI ADRESA PRODUCĂTORULUI

SAD „ Uzina chimico-farmaceutică din Irbit”, Rusia
623856, reg. Sverdlovsk, or. Irbit, str. Kirov, 172.
Specificații principale
Producator
UCF din Irbit SAD
Divizarea
10
Tara
Rusia
Doza concentratia
500
Forma
comprimate
Tip / Subcategorie
Febră, stări gripale
Producator
UCF din Irbit SAD
Multiplicitate
1
Produse Asemănătoare
Produse vizualizate