Lucetam 1200mg comp. film. N20

felicia.md
Contactele vânzătorului
MD-2012, mun.Chişinău bd. Ştefan cel Mare, 128
www.felicia.md Toate produsele
022 32 33 33
Contactele vânzătorului
MD-2012, mun.Chişinău bd. Ştefan cel Mare, 128
www.felicia.md Toate produsele
Ce este Lucetam comprimate filmate şi pentru ce se utilizează
Piracetamul, substanţa activă din Lucetam, ameliorează metabolismul în celulele nervoase, normalizează structura şi restabileşte funcţia celulelor membranare, care asigură hotarele celulei, ameliorând, astfel, fluxul de informaţie dintre celule. Piracetamul ameliorează circulaţia cerebrală şi metabolismul în ţesuturile cerebrale. Piracetamul reduce lipirea plachetelor sanguine şi legarea lor de peretele vascular, ceea ce este o prima etapă pe calea formării trombusului (conglomerat de sânge) şi închiderea lumenului vasului.

Indicaţii pentru utilizare:
• Tratamentul tulburării de memorie, tulburării de atenţie şi lipsa motivaţiei, care se dezvoltă în rezultatul afecţiunii sau tulburării funcţiei cerebrale.
• Tratamentul miocloniilor de origine corticală (fasciculaţii anormale a muşchilor, determinate de tulburările în sistemul nervos central).
• Tratamentul ameţelii (vertij) şi al bolilor însoţite de tulburări vestibulare (cu excepţia celor asociate cu tulburări vasculare şi boli psihice).
Copii cu vârsta peste 8 ani şi adolescenţi
• În asociere cu alte metode (inclusiv metode logopedice) – pentru tratamentul copiilor cu vârsta de la 8 ani cu dislexie (dificultăţi de citire).


2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Lucetam comprimate filmate
Nu luaţi Lucetam comprimate filmate:
- dacă sunteţi alergic la piracetam, la alţi derivaţi de pirolidonă sau la oricare dintre celelalte componente acestui medicament (enumerate la punctul 6),
- dacă aveţi insuficienţă renală severă cronică în stadiul terminal,

- dacă aveţi tulburare acută a circulaţiei cerebrale (ictus hemoragic),
- dacă aveţi Coree Huntington.

Atenţionări şi precauţii
Înainte să utilizaţi Lucetam comprimate filmate consultaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.
Vă rugăm să-l informaţi pe medicul dumneavoastră:
- dacă aveţi boală renală, deoarece excreţia piracetamului din Lucetam poate să scadă, crescându-i efectele. Poate fi necesară ajustarea dozei. Dacă sunteţi vârstnic, medicul trebuie să vă controleze sistematic funcţia rinichilor dumneavoastră;
- dacă aveţi probleme ale coagulării sângelui, hemoragie severă sau sunteţi în grupul de risc crescut de dezvoltare a hemoragiei (de exemplu, în rezultatul ulcerului gastric şi intestinal);
- dacă aţi avut în trecut hemoragie cerebrală (ictus hemoragic);
- dacă vi s-a efectuat o intervenţie chirurgicală majoră, inclusiv stomatologică;
- dacă aveţi fasciculaţii convulsive a muşchilor, determinate de tulburările în sistemul nervos central, deoarece sistarea bruscă a preparatului Lucetam poate determina reapariţia convulsiilor.

În stările descrise mai sus administrarea preparatului Lucetam necesită control medical riguros.

Copii cu vârsta peste 8 ani şi adolescenţi
Preparatul poate fi administrat în asociere cu alte metode (inclusiv metode logopedice) – pentru tratamentul copiilor cu vârsta de la 8 ani cu dislexie (dificultăţi de citire).

Lucetam comprimate filmate împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente
Vă rugăm să spuneţi obligatoriu medicului dumneavoastră, dacă luaţi următoarele preparate:
- preparate, care conţin hormoni tiroidieni
- preparate, care inhibă coagularea sângelui, precum warfarina sau acenocumarol
- acid acetilsalicilic (remediu analgezic şi antipiretic, care de asemenea se
administrează pentru tratamentul şi profilaxia bolilor cardio-vasculare)

Utilizarea acestor medicamente concomitent cu Lucetam necesită supraveghere medicală atentă sau, în anumite cazuri, modificarea dozei.

Lucetam comprimate filmate cu alimente, băuturi şi alcool
Acest medicament poate fi luat pe nemâncate sau cu alimente. Comprimatele trebuie luate cu o cantitate mare de lichid.

Sarcina, alăptarea şi fertilitatea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Sarcina
Deoarece nu există experienţă clinică de administrare a preparatului în sarcină, piracetamul nu trebuie utilizat în timpul sarcinii, cu excepţia cazurilor deosebite, şi doar în cazul când beneficiul scontat pentru mamă depăşeşte orice risc potenţial pentru făt.
Alăptarea
Piracetamul traversează placenta şi este excretat în laptele matern, de aceea Lucetam nu trebuie administrat în perioada de alăptare, sau în timpul tratamentului cu Lucetam alăptarea la sân se va sista.

Înainte de a lua orice medicament consultaţi medicul dumneavoastră.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Având în vedere reacţiile adverse ale piracetamului, nu poate fi exclusă influenţa preparatului asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. De aceea, gradul de restricţii sau interdicţii medicul trebuie să-l determine pentru fiecare pacient în mod individual.

3. Cum să luaţi Lucetam comprimate filmate
Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doza şi durata tratamentului se va determina de medicul dumneavoastră având în vedere starea dumneavoastră, vârsta şi alte maladii.

Regimul de dozare
Doze nictemerale recomandate în funcţie de indicaţie terapeutică:
- Tratamentul tulburărilor de memorie, tulburărilor de atenţie şi lipsa motivaţiei, care se dezvoltă în rezultatul afecţiunii sau tulburării funcţiei cerebrale: doza nictemerală recomandată constituie 2,4-4,8 g, divizate în 2-3 prize.
- Miocloniilor de origine corticală (fasciculaţii anormale ale muşchilor, determinate de tulburările în sistemul nervos central): tratamentul se începe cu o doză iniţială de 7,2 g piracetam pe zi, care poate fi crescută cu câte 4,8 g piracetam la intervale de 3-4 zile, până la o doză maximă zilnică de 24 g. Doza nictemerală trebuie divizată în 2-3 prize.
- Tratamentul ameţelii (vertij)
Doza nictemerală recomandată constituie 2,4 g - 4,8 g piracetam, administrată în două sau trei prize.

Durata tratamentului va fi stabilită în funcţie de starea clinică a fiecărui pacient. În general, în cazul afecţiunilor cronice, durata tratamentului este de 6-12 săptămâni. După trei luni de tratament trebuie reevaluată situaţia clinică a pacientului, pentru a decide continuarea sau întreruperea tratamentului.
În cazul unui tratament de lungă durată, se recomandă scăderea treptată a dozelor sau întreruperea tratamentului într-un interval de 6 luni.
În tulburarea funcţiei renale poate fi necesară modificarea dozei preparatului.

Copii cu vârsta peste 8 ani şi adolescenţi

Pentru tratamentul copiilor cu vârsta de la 8 ani şi adolescenţilor cu dislexie se administrează în asociere cu metode logopedice - doza maximă recomandată constituie 3,2 g piracetam pe zi, administrată în 2 prize.

Mod de utilizare
Calea de administrare: orală.
Doza nictemerală se recomandă de divizat egal în 2-4 prize. Comprimatele se iau în timpul sau indiferent de mese, cu 100-200 ml lichid.

Dacă luaţi mai mult Lucetam comprimate filmate decât trebuie
Dacă aţi luat mai mult Lucetam decât trebuie, vă rugăm să vă adresaţi imediat la medicul dumneavoastră.

Dacă uitaţi să luaţi Lucetam comprimate filmate
Dacă aţi uitat să luaţi comprimatul prescris, luaţi cât mai curând posibil comprimatul omis. Dacă până la doza următoare au rămas câteva ore, nu dublaţi doza de Lucetam, pentru a compensa doza omisă, deoarece dumneavoastră nu o să puteţi compensa doza omisă, dar puteţi creşte riscul supradozajului.

Aşteptaţi momentul pentru a lua doza următoare şi luaţi doza uzuală conform recomandărilor medicului dumneavoastră.

Dacă încetaţi să utilizaţi Lucetam comprimate filmate
Nu întrerupeţi utilizarea Lucetam comprimate filmate, deoarece numai medicul poate să decidă privind sistarea utilizării preparatului.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare privind utilizarea acestui medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.


4. Reacţii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţii adverse severe, legate de reacţia alergică, cu frecvenţă necunoscută:
- edem al buzelor, gurii sau gâtului, care cauzează respiraţie şi înghiţire dificilă;
- pierderea conştienţei sau stare, aproape de pierderea conştienţei;
- urticarie.

Dacă la dumneavoastră apare orice simptome enumerat mai sus, nu luaţi acest medicament şi adresaţi-vă imediat la medic!

Următoarele reacţii adverse au fost aportate în timpul studiilor clinice şi în perioada de după punere pe piaţă a preparatului:

Frecvente (care afectează 1-10 din 100 pacienţi)
Mişcări violente care apar brusc (hiperkinezie), creşterea masei corporale, nervozitate.
Mai puţin frecvente (care afectează 1-10 din 1000 pacienţi)
Slăbiciune, depresie, somnolenţă.
Cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile)
Sângerări, nelinişte, anxietate, stare de confuzie de conştiinţă, halucinaţii, ataxie (tulburări de coordonare), tulburări a senzaţiei de echilibru, agravarea epilepsiei, dureri de cap, insomnie, ameţeli (vertij), dureri abdominale, dureri la nivelul abdomenului superior, diaree, greaţă, vărsături, inflamaţie a pielii, mâncărime.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale: www.amed.md sau e-mail:farmacovigelenta@amed.md
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.


5. Cum se păstrează Lucetam comprimate filmate
Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 30°C.
Nu utilizaţi Lucetam dacă observaţi semne vizibile de diminuarea a calităţii (de exemplu, în cazul modificării culorii comprimatelor).

Perioada de valabilitate este indicată pe ambalaj.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.


6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii
Ce conţine Lucetam comprimate filmate
Substanţa activă este piracetam.
Fiecare comprimat filmat conţine piracetam 400 mg, sau 800 mg, sau 1200 mg.
Excipienţi: stearat de magneziu, povidonă K-30, macrogol 6000, dibutil sebacat, dioxid de titan, talc, etilceluloză, hipromeloză.

Cum arată Lucetam comprimate filmate şi conţinutul ambalajului:
Comprimat filmat
Lucetam 400 mg comprimate filmate
Comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare albă sau aproape albă, cu margini teşite, gravate cu E241 pe o parte a comprimatului, fără miros.
Lucetam 800 mg comprimate filmate
Comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare albă sau aproape albă, cu margini teşite, cu incizie pe ambele părţi, gravate cu E242 pe o parte a comprimatului, fără miros.
Lucetam 1200 mg comprimate filmate
Comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare albă sau aproape albă, cu margini teşite, gravate cu E243 pe o parte a comprimatului, fără miros

Ambalaj:
Lucetam 400 mg comprimate filmate. Câte 60 comprimate în flacon din sticlă brună.
Lucetam 800 mg comprimate filmate. Câte 30 comprimate în flacon din sticlă brună.
Lucetam 120 mg comprimate filmate. Câte 20 comprimate în flacon din sticlă brună. Câte 1 flacon împreună cu prospectul în cutie de carton.


Deţinătorul certificatului de înregistrare şi fabricantul
Deţinătorul certificatului de înregistrare
Egis Pharmaceuticals PLC
H-1106 Budapesta, Keresztúri út 30-38.
Ungaria

Fabricantul
Egis Pharmaceuticals PLC
H-9900 Körmend, Mátyás király út 65.
Ungaria
Specificații principale
Țara producător
Ungaria
Producător
Egis Pharmaceuticals PLC
Article
13838
Cod medicament
1600500332
Article
13838
Țara producător
Ungaria
Producător
Egis Pharmaceuticals PLC
Produse Asemănătoare
Produse vizualizate