Imprimante cu jet de cerneală sau imprimante laser – ce aleg şi când?

31 янв. 2017, 10:00
2063

Ai nevoie de o imprimantă şi nu ştii ce să alegi între una cu jet de cerneală şi una laser? GiZ îţi explică în acest articol care este cea mai bună alegere în funcţie de modul în care o vei utiliza.

Trăim într-o eră digitală în care ne mutăm documentele şi fotografiile pe internet, pe diverse servicii de cloud, pentru a le putea accesa oriunde şi oricând.

Totuşi, încă există situaţii în care avem nevoie să printăm diverse documente importante sau poate pur şi simplu vrem să păstrăm şi pe hârtie cele mai frumoase amintiri din vacanţă.

Aici intră în scenă imprimantele, care pot fi de sine-stătătoare sau înglobate într-un multifuncţional care include şi funcţii de scanner, copiator şi, eventual, fax.

Indiferent de soluţia pe care o preferi (dacă ai nevoie şi de scanner atunci multifuncţionalul este alegerea ideală), primul pas pentru a cumpăra o imprimantă este să decizi ce tip de tehnologie ţi se potriveşte dintre cele două adresate utilizatorilor obişnuiţi: imprimante cu jet de cerneală (inkjet) sau imprimante laser.

                           

Imprimantele inkjet sunt lente, dar ieftine

Principiul de funcţionare pentru imprimantele inkjet şi laser

  • imprimante cu jet de cerneală – există mai multe tehnologii de utilizare a imprimantelor cu jet de cerneală, însă principiul de bază este acelaşi: dispozitivul de imprimare, cunoscut sub numele de cap de imprimare, aruncă cerneala pe hârtie sub forma unor picături microscopice prin intermediul unor duze. Capul de imprimare se “plimbă” de la dreapta la stânga şi înapoi până când întreaga pagină este printată.
    • imprimante laser – aşa cum sugerează şi numele, imprimantele laser funcţionează pe baza unei raze laser care “imprimă” imaginea pe un tambur rotativ încărcat electric pozitiv. Imaginea finală este realizată de laser pe hârtie prin acţiunea de selectare a unor puncte cu sarcină negativă, conform imaginii care vrei să o printezi.

                           

Imprimantele laser, ideale daca printezi multe documente

Avantajele şi dezavantajele imprimantelor inkjet şi laser

Principiile diferite de funcţionare pentru cele două tipuri de imprimante disponibile publicului larg fac ca performanţele acestora să fie, în unele cazuri, diametral opuse. Iată cei mai importanţi parametri pe care trebuie să-i iei în calcul la achiziţionarea unei imprimante şi cum se descurcă imprimantele cu jet de cerneală şi laser în funcţie de aceştia.

  • viteza de printare – acest parametru depinde şi de materialul pe care vrei să-l printezi, însă în general o imprimantă laser este mult mai rapidă decât una inkjet. Explicaţia stă în faptul că aceasta din urmă foloseşte un cap de imprimare care se “plimbă” de la dreapta la stânga şi înapoi până la finalizarea printării.
  • costuri de tipărire – imprimantele inkjet sunt mai ieftine decât cele laser, însă este foarte important să analizezi şi costul cartuşelor. Chiar dacă sunt mai scumpe, cartuşele laser sunt capabile să printeze până la 2.000 de pagini, comparativ cu cele numai 100-200 de pagini ale unei imprimante cu jet de cerneală. În ambele situaţii ai posibilitatea de a reîncărca aceleaşi cartuşe de câteva ori, lucru care poate contribui la reducerea costurilor de utilizare (voi aborda acest subiect pe larg într-un articol viitor).
  • dimensiune şi greutate – imprimantele cu jet de cerneală sunt mai mici şi mai uşoare decât cele laser, fiind astfel mai potrivite persoanelor care au nevoie, într-o anumită măsură, şi de portabilitate. Nu este însă un criteriu decisiv pentru achiziţie.
  • capacitatea de stocare a colilor de hârtie – Dimensiunile mai mari permit imprimantelor laser să aibă tăviţe cu capacitatea de până la 250 de coli, în timp ce imprimantele cu jet de cerneală se mulţumesc cu numai 50 – 150 de coli.
  • calitatea printării – imprimantele laser oferă o calitate superioară în cazul documentelor text, întrucât sunt capabile să redea fidel chiar şi cele mai mici fonturi. În schimb, în cazul fotografiilor vei obţine rezultate semnificativ mai bune cu o imprimantă cu jet de cerneală, mai ales dacă optezi pentru o imprimantă special construită în acest scop.


                             

Pentru fotografii este mai bine sa alegi o imprimanta inkjet

Ce imprimantă aleg pentru nevoile mele?

Pe baza avantajelor şi dezavantajelor explicate mai sus, este destul de uşor să trasăm “portretul robot” al utilizatorilor de imprimanete cu jet de cerneală şi, respectiv, laser.

Imprimante cu jet de cerneală

Sunt destinate utilizatorilor casnici care printează într-o cantitate redusă şi pentru care viteza de printare nu este foarte importantă. În plus, acestea sunt adecvate pentru utilizatorii care printează şi fotografii şi pentru care preţul imprimantei şi a cartuşelor reprezintă un important factor de decizie.

                 Canon PIXMA iP7250 

Imprimante laser

Sunt ideale pentru utilizatorii care printează în special documente text într-un ritm susţinut, mai ales că viteza de imprimare este semnificativ mai bună. Preţul mai mare al acestor imprimante se justifică prin prisma acestor avantaje, dar şi prin faptul că un cartuş laser este semnificativ mai eficient decât unul inkjet.

                  Imprimantele color ofera viteze mai bune 

Imprimantele color ofera viteze mai bune

Memjet, imprimanta care îmbină avantajele inkjet şi laser

Concluzia este relativ simplă: imprimantele inkjet şi laser se adresează unor segmente de utilizatori diametral opuse. Ce faci însă dacă ai nevoie de o imprimantă care să printeze fotografii de calitate la viteză bună, în cantitate mare şi fără să schimbi cartuşele prea des?

O soluţie este să utilizezi imprimante CISS (Continuous Ink Supply System). Acestea sunt imprimante cu jet de cerneală bazate pe un sistem CISS care “pompează” un flux continuu de cerneală, astfel că nu vei mai fi nevoit să schimbi prea des cartuşele.

                   Imprimantele CISS sunt destul de scumpe

Imprimantele CISS sunt destul de scumpe

Şi totuşi, suntem pe punctul de a asista la apariţia în producţie de serie a imprimantelor Memjet, despre care producătorul cu acelaşi nume susţine că îmbină avantajele oferite de imprimantele inkjet şi laser.

Care este însă principalul avantaj al unei imprimante memjet? Capul de imprimare este poziţionat de-a lungul întregii pagini şi beneficiază de aproximativ 17 ori mai multe duze decât o imprimantă inkjet, astfel că viteza de printare este de circa 60 de pagini pe minut, apropiată de cea a unei imprimante laser.

Până la apariţia memjet-urilor pe piaţă, trebuie însă să alegi între imprimantele inkjet şi cele laser, iar noi sperăm că informaţiile prezentate în acest articol ţi-au fost de folos.

                Imprimantele memjet nu sunt inca foarte populare

Imprimantele memjet nu sunt inca foarte populare

Imprimante in catalogul Price.md

Источник: giz-ro
0 комментария Добавить
0 коммент. Добавить
Ошибки:

ссылка на видео

  • Ссылка на видео неправильная