Ceasuri de mână pentru sport: opțiuni și recomandări

14 мая 2017, 14:00
1191

Ceasurile de mână sport au devenit în decursul ultimilor ani un accesoriu foarte îndrăgit de către amatorii de mișcare, indiferent dacă vorbim de alergare, ciclism sau înot.

Oferind o gamă largă de opțiuni pentru înregistrarea performanțelor, asistență profesională și hărți pentru orientare și navigație, acestea s-au dezvoltat în paralel cu mai comunele ceasuri inteligente, cu care se și confundă uneori, iar dacă doriți să vă însoțiți ieșirile recreative sau activitățile de performanță cu un astfel de gadget, noi vă vom ghida către alegerea unui model optim.

Cum alegem un ceas de mână sportiv în funcție de dotări

Alegerea unui ceas de mână pentru activități sportive poate fi destul de dificilă deoarece piața oferă multe modele, începând de la cele simple care sunt doar un G-Shock electronic standard cu ceva dotări în plus până la adevărate micro-computere de mână. Alegerea unui model scump și dotat poate fi tentantă, însă atunci când vă uitați cu atenție la prețuri, devine destul de evident că trebuie să alegeți ce mai multă atenție dacă nu vreți să risipiți o grămadă de bani pe funcții inutile.

GPS

Aceasta este una dintre cele mai apreciate și cunoscute funcții în așa măsură încât ceasurile sportive sunt denumite adesea și ceasuri cu GPS. La fel ca un telefon mobil, aceste ceasuri includ un receptor GPS și o antenă de mici dimensiuni, permițând astfel calcularea poziției și a deplasării.

Ceasurile de mână sportive cu GPS sunt utilizate pentru calcularea cu acuratețe ridicată a distanțelor parcurse, oferind astfel o precizie mai bună decât aproximările grosiere făcute de accesoriile care folosesc un simplu accelerometru, cum ar fi comunele brățări pentru fitness. De acest GPS se pot folosi și alte sporturi mai statice care au nevoie doar de localizare, cum ar fi de pildă golful.

Modulul GPS are și o utilizare secundară fără rol sportiv, ceasurile care oferă această funcție dar și conectivitate de date putând fi folosite pentru localizarea și urmărirea copiilor sau a persoanelor adulte care probleme mentale.

Navigație

Modulul GPS poate fi folosit nu doar pentru afișarea datelor de longitudine, latitudine și altitudine sau pentru calcularea distanței parcurse, ci și pentru orientare și navigație. Ceasurile sportive mai scumpe pot include aplicații cu hărți și servicii de ghidare vocală, acestea fiind utile atunci când efectuați activități departe de locurile cunoscute sau aveți nevoie de ghidare pentru că nu puteți consulat telefonul mobil.

Senzor pentru puls

Acest senzor este disponibil fie sub forma unui modul intern de tip optic sau cu bioimpedanță, mai comozi dar mai puțini preciși, fie sub forma unui modul extern pentru piept, mai enervat dar cu o precizie mai bună. Senzorii pentru puls pot fi utilizați pentru menținerea unui anumit regim de efort pentru o anumită perioadă de timp, din considerente medicale sau din simplă curiozitate.

Barometru

Modulul GPS este foarte bun pentru localizarea în plan, însă nu este întotdeauna competent atunci când încearcă să analizeze corect informațiile legate de altitudine. Pentru un alergător sau un ciclist, această problemă va ieși mai rar la iveală, însă dacă sunteți pasionați de drumeții montante sau ski, erorile pe axa Z ar putea provoca încurcături grave.

Folosind un senzor de presiune, barometrul analizează variațiile presiunii atmosferice și furnizează date care permit calcularea cu precizie mai mare a elevației. Și acest barometru  este supus erorilor, schimbările rapide ale fronturilor de aer putând influența variațiile de presiune pe care modului încearcă să le asocieze cu variația normală de presiune a atmosferei în funcție de altitudine, însă precizia lui este adeseori ajustată prin coroborarea datelor cu cele oferite de GPS.

Accelerometru

Un senzor simplu cu utilizări multiple folosite de telefoanele mobile, accelerometru este folosit de ceasurile de mână pentru sport pentru măsurarea cadenței pașilor sau a altor mișcări ritmice importante. În cazul alergării, ceasul va putea împărți distanța parcursă furnizată de GPS la numărul de mișcări detectate de accelerometru pentru a obține datele despre lungimea medie a pasului, această informație putând fi folosită pentru statistici sau pentru rutinele de antrenament.

În cazul ceasurilor sportive fără GPS, acest modul numără pașii, însă cum lungimea acestora este fie indicată de utilizator, fie calculată generic pe baza înălțimii și vârstei, precizia este destul de slabă.

Magnetometru

Cunoscut popular și sub numele de „busolă”, magnetometru indică direcție în care se face deplasarea și poate ajuta deplasarea în cazul în care aveți nevoie de serviciile de orientare și navigație.

Cum alegem un ceas de mână sportiv în funcție de tip

Ceasurile de mână pentru sport sunt oferite în multe implementări, unele mai simple pentru activități obișnuite, altele mai complicate pentru cei pretențioși și activități cu specific particular. Pentru a nu cheltui bani pe lucruri de care nu aveți nevoie, ar trebui să vă gândiți înainte de achiziție ce fel de mișcare preferați să faceți.

Ceasuri de mână sportive pentru sporturi de interior

Pentru acest tip de activitate, cumpărătorul are nevoie de un ceas simplu prevăzut cu accelerometru, iar în cazul în care urmărește și un anumit regim de lucru, eventual și un senzor pentru puls. Mai important pentru acest ceas este software-ul, cumpărătorul trebuind să verifice în mod explicit existența unor moduri de lucru pentru alergarea pe bandă sau pe bicicleta statică.

Ceasuri de mână sportive pentru alergare

Alergarea este cea mai simplă formă de exercițiu fizic, iar ceasurile sportive dedicate acestui sport nu sunt nici ele mai pretențioase. Sunt indicate modelele care dispun de accelerometru și GPS, însă puteți opta și pentru un model mai ieftin care nu oferă senzor pentru localizare dar se conectează cu o aplicație de pe telefonul mobil pentru a oferi aceeași funcție. Acest ceas poate fi suplinit aproape întotdeauna de un ceas inteligent obișnuit.

Ceasuri de mână sportive pentru ciclism

Pentru acest tip de activitate, modulul GPS este esențial, iar prezența unui barometru pentru măsurarea precisă a diferențelor de nivel este opțională. În cazul în care doriți să aveți o imagine cât mai bună a activității, nu uitați de conectivitatea ANT+ și de senzorii externi care măsoară cadența sau puterea cu care apăsați pe pedale.  În cazul în care vă aventurați pe coclauri, este recomandată și alegerea unui ceas care dispune de hărți pentru orientare, în acest caz fiind importante și datele despre diferențele de nivel, nu doar simplele străzi și poteci afișate de un serviciu precum Google Maps.

Ceasuri de mână sportive pentru înot

Înotătorii au nevoie de ceasuri cu specific sportiv cu calități speciale, rezistența la imersiune Waterproof 100 meter sau Diver fiind călduros recomandată. Pentru sesiunile de înot în aer liber este nevoie de un GPS capabil să calculeze distanțele parcurse, în timp ce pentru sesiunile de bazin este necesar doar un accelerometru, însă dublat de un software cu profil pentru înot care este capabil să înregistreze atât mișcările mâinilor cât și mișcarea corpului la fiecare întoarcere de tură.

Ceasuri de mână sportive pentru ski

Amatorii de sporturi de iarnă trebuie să aleagă cu grijă modelul dorit. Pentru ski fond, cerințele sunt similare cu cele pentru alergare, utilizatorul având nevoie de informații despre distanță, timp, viteză și eventual puls. Pentru amatorii de ski de tură (back-country), cerințele cresc și se aseamănă cu cele pentru ciclism, un ceas ideal oferind nu doar GPS, ci și barometru, magnetometru și hărți pentru orientare cu informații topografice precise.

Drumeție montană

Ceasurile de mână sportive pentru acest tip de activitate sunt printre cele mai pretențioase, pe lângă GPS și hărți pentru orientare, fiind necesară și o carcasă solidă rezistentă la șocuri și umezeală. Senzorul pentru puls este opțional, însă barometrul și magnetometrul sunt importante pentru măsurarea precisă a altitudinii și găsirea direcției de deplasare cu precizie mai mare.

Alte ceasuri de mână sportive

Pe lângă aceste sporturi, ceasurile de profil pot oferi compatibilitate și cu alte sporturi. Unele, precum golful, au cerințe mai mici, în timp ce altele, precum triatlonul, cer cele mai bine dotate și rezistente modele existente pe piață.

Cum alegem un ceas de mână sportiv în funcție de construcție

Dincolo de mecanism, care evident nu se aplică în cazul produselor aproape exclusiv computerizate din acest articol, toate criteriile legate de carcasă, geam protector și curea se aplică și aici. Din păcate, ceasurile cu specific sportiv nu oferă întotdeauna o varietate atât de mare de opțiuni constructive, însă acestea sunt suficiente.

La ce trebuie să mai fim atenți când cumpărăm un ceas sportiv

Software: cel mai bine dotat ceas sportiv nu face două parale dacă software-ul este slab. Verificați că ceasul oferă profiluri pentru sportul dorit și că acesta permite crearea unor exerciții particularizate care să permită ajustarea parametrilor urmăriți: viteză, distanță, cadență, ture și așa mai departe. În cazul ceasurilor cu hărți, verificați și costul și frecvența actualizărilor.

Antrenor virtual: pentru cei care doresc să exerseze ca la carte, software-ul trebuie să ofere în plus și un antrenor virtual care oferă perioade de încălzire, indicații în timpul exercițiilor și perioadă de revenire.

Platformă software: toate datele agregate de către ceas pot fi sincronizate cu aplicații pentru telefon sau PC. În cazul în care folosiți servicii specifice, asigurați-vă că ceasul dorit se integrează cu Apple Health, Google Fit, Strava, Endomondo sau orice alt serviciu online preferați.

Integrarea cu platformele mobile: aici trebuie să verificați că ceasul este compatibil cu telefonul Android, iOS sau Windows Phone/Mobile, dar și că este capabil să preia măcar o parte dintre notificări și alerte.

Autonomie: utilizarea unui ceas cu toate funcțiile activate va stoarce foarte repede și ultima fărâmă de energie din baterie. Producătorii oferă detalii despre autonomia la care ar trebui să vă așteptați pentru un anume regim de lucru, iar dacă plecați des de acasă pentru perioade mai lungi de câteva ore, alegeți modele care folosesc conectori pentru încărcare standardizați sau adaptoare ușor de înlocuit.

Concluzii

Ceasul de mână sport poate fi un partener bun pentru amatorii de mișcare, datele oferite de acesta permițându-i utilizatorului să-și supravegheze și îmbunătățească performanțele. În funcție de sportul dorit și de bugetul alocat, piața oferă destule opțiuni interesante, și sperăm că micul nostru ghid de cumpărături v-a oferit niște indicații bune care vă vor permite alegerea unui model optim.

Sport ceas in catalogul Price.md

Источник: giz-ro
0 комментария Добавить
0 коммент. Добавить
Ошибки:

ссылка на видео

  • Ссылка на видео неправильная