Samsung Galaxy S8 vs. Galaxy S7 și Galaxy S6: ce s-a schimbat și ce a rămas la fel

31 mar. 2017, 18:00
607

După răsunătorul eșec pe care l-a avut cu Galaxy Note 7, Samsung știe că nu are voie să facă niciun pas greșit în privința lui Galaxy S8.

Noul flagship al companiei sud-coreene introduce câteva schimbări aparent minore de design, dar cu un efect major asupra aspectului estetic, cel puțin în comparație cu predecesorii Galaxy S7 și Galaxy S6.

În plus, există și alte schimbări mai mult sau mai puțin minore, în special la nivelul software-ului, care beneficiază în principiu de o simplificare poate exagerată.

Așa cum se întâmplă frecvent în cazul oricărui telefon, unele aspecte rămân neschimbate comparativ cu predecesorii, iar aici sunt numeroase elemente care pot fi enumerate.

Din păcate, prețul nu se numără printre ele, întrucât S8 va fi mai scump decât au fost S7 și S6 în momentul lansării. Este de așteptat ca acest lucru să aibă un impact semnificativ asupra deciziei de cumpărare, mai ales dacă în prezent deții un alt smartphone de top.

Specificaţii tehnice

Iată principalele specificaţii tehnice ale celor trei smartphone-uri din seria S:


Galaxy S8



Ecran

5.8 inch, 2960×1440

5.1 inch, 2560×1440

5.1 inch, 2560×1440

Chipset

Exynos 8895

Exynos 8890

Exynos 7420

Grafica

Mali-G71

Mali-T880 MP12

Mali-T760MP8

RAM

4 GB

4 GB

3 GB

Memorie

64 GB

32 GB

32 GB

Camera foto

12 MP
12 MP
16 MP
Acumulator

3000 mAh
3000 mAh
2550 mAh
OS

Android 7.0
Android 6 (upd. 7)

Android 5 (upd. 7)

Dimensiuni

148.9 x 68.1 x 8.0 mm

142.4 x 69.6 x 7.9 mm

143.4 x 70.5 x 6.8 mm

Ce aduce nou Galaxy S8 comparativ cu S7 și S6?

Construcția lui Galaxy S8 este foarte aproapiată de a cea a lui Galaxy S7, însă Samsung a renunțat la ramele de pe laterale, la butonul central de sub ecran și la logo-ul companiei de deasupra display-ului. În acest fel, dimensiunile fizice au crescut comparativ cu cele ale lui S7, iar ecranul lui S8 este semnificativ mai mare: 5.8 inch vs. 5.1 inch. De asemenea, ecranul este de tip edge, fără să mai existe opțiunea așa-numitului display 2.5D de pe S7.

Prin urmare, Galaxy S8 este cu peste 6 milimetri mai lung și cu 1 mm mai lat decât Galaxy S7, iar acest lucru va avea un impact negativ asupra felului în care îl ții în mână și îl utilizezi. Este posibil ca acest aspect să fie decisiv în decizia de cumpărare, chiar dacă performanțele sunt la înălțime.

Pe de altă parte, aceasta construcție a condus la o schimbare a formatului display-ului, care a primit numele Infinity Display. În locul deja-tradiționalului 16:9 întâlnit pe S7 și S6 și care corespunde rezoluției Full HD, Galaxy S8 trece la formatul 18.5:9, astfel că lungimea este de peste două ori mai mare decât lățimea. Am văzut deja acest format de ecran pe noul LG G6, adoptat sub pretextul de a putea folosi în continuare telefonul cu o singură mână chiar dacă ecranul are dimensiuni mai generoase. Prin urmare, și rezoluția a crescut la 2960×1440 pixeli, comparativ cu 2560×1440 pixeli pentru S7 și S6.

Platforma hardware a suferit de asemenea câteva schimbări, care n-ar trebui să fie atât de evidente în utilizarea de zi cu zi. În ultimii ani, pe piața europeană, Samsung a mizat pe propriile chipseturi Exynos: Exynos 7420 Octa pentru S6, Exynos 8890 Octa pentru S7, iar acum Exynos 8895 pentru Galaxy S8. Acesta este acompaniat de 4 GB RAM și 64 GB spațiu de stocare, care poate fi mărit cu un card microSD. Primele indicii arată că Exynos 8895 este mai performant decât Snapdragon 835, chipsetul de top de la Qualcomm care va echipa versiunea americană și numeroase alte flagship-uri care vor apărea pe piață în următoarele luni. Totuși, în oricare dintre cele două versiuni, S8 ar trebui să ofere performanțe de top în orice aplicație sau joc.

În mod tradițional, Samsung a fost aspru criticată pentru interfața TouchWiz aplicată peste Android-ul oferit de Google și a reușit să-și mai spele din păcate abia după lansarea update-ului la Android 7 Nougat pentru Galaxy S7. Iată că Galaxy S8 vine la rândul său cu o noutate sub forma skin-ului Samsung Grace, care presupune o simplificare a designului pentru iconițe. Inclusiv iconițele aplicațiilor non-Samsung au fost incluse într-un contur rotunjit. O altă noutate este că App Drawer se accesează printr-un swipe de jos în sus, la fel ca în cazul telefoanelor din gama Pixel.

Tot aici merită menționat că S Voice a fost înlocuit de un asistent virtual aparent mult mai capabil, poreclit Bixby, care ar trebui să interacționeze mai natural cu tine comparativ cu Siri. Oricum, dacă vrei să faci asta va trebui să-i vorbești lui Bixby în limba engleză.

Și pentru că suntem la capitolul software și funcționalitate, merită să atrag atenția că Samsung a integrat pentru prima oară cele trei taste clasice ale Androidului (multitasking, home și back) pe ecran, renunțând astfel la tasta fizică pentru home și cele două taste virtuale pentru multitasking și back. Designul acestora este însă destul de neinspirat.

Ce a rămas la fel?

Pe lângă toate aceste noutăți, există și o serie de elemente care nu s-au schimbat (aproape) deloc. Printre ele se numără și camera foto, care a rămas aproape neschimbată comparativ cu S7: 12 MP, apertura f/1.7, 1.4 µm pentru dimensiunea unui pixel și înregistrare 4K. Lipsa de noutăți nu reprezintă însă o problemă, mai ales că S7 (ca și S6, de altfel) s-a bucurat de una dintre cele mai bune camere foto disponibile pe un smartphone. Singura potențială problemă este că în acest an aproape toate flagship-urile beneficiază de camere foto duale, iar aici ne referim inclusiv la LG G6 sau Huawei P10.

De asemenea, acumulatorul Li-Ion și-a păstrat capacitatea de 3.000 mAh pe care o avea și în cazul lui S7, diferența majoră fiind doar față de cei 2.550 mAh disponibili pe bateria lui S6. Prin urmare, Galaxy S8 ar trebui să ofere cu ușurință o autonomie de o zi, însă pe de altă parte trebuie să luăm în calcul că ecranul va consuma mai multă energie, întrucât este mai mare și are o rezoluție ușor mai ridicată.

În rest, alte carateristici păstrate de la predecesori sunt certificarea IP68 pentru rezistența la apă și praf, prezența jack-ului audio pentru căști în ciuda zvonurilor inițiale cu privire la copierea strategiei Apple de pe noul iPhone 7 și senzorul de amprentă, care a fost însă amplasat pe spate, lângă senzorul camerei foto, ca urmare a eliminării butonului fizic de home.

Merită să faci upgrade?

Spre deosebire de alți ani, când design-ul unui telefon rămânea în mare parte neschimbat de la o generație la alta, Galaxy S8 propune acum o nouă filosofie, prin renunțarea la ramele laterale și creșterea destul de radicală a diagonalei. Așa cum spuneam, această schimbare va genera controverse și nu există un verdict universal valabil cu privire la utilitatea acesteia: unele persoane vor aprecia ecranul mai mare cu un format atipic, altele nu. Depinde de preferințele tale și, într-o anumită măsură, de cât de mari ai mâinile, pentru că asta va determina cât de ușor îl vei folosi.

Noutățile software pot fi de asemenea atractive, însă nu este exclus ca, mai devreme sau mai târziu, să fie incluse și într-un update pentru Galaxy S7.

De asemenea, în condițiile în care capacitatea bateriei a rămas neschimbată, nu este cazul să te aștepți la o autonomie mai bună decât în cazul lui S7. În schimb, dacă ai Galaxy S6, poate că a venit momentul să faci un update. Diferența de aproape 500 mAh și o utilizare de 2 ani fac ca autonomia lui S6 să fie semnificativ mai mică, astfel că Galaxy S8 îți oferă un motiv în plus să-ți schimbi telefonul.

Decizia finală va depinde însă într-o proporție covârșitoare de bugetul pe care îl ai la dispoziție. Iar Galaxy S8 nu este deloc prietenos cu portofelul tău. Practic, în cazul în care ai Galaxy S7, un update la Galaxy S8 nu se justifică decât dacă îți place extrem de mult noul ecran și, desigur, dacă ești dispus să plătești suma de bani pe care o solicită Samsung.

Smartphone-uri Samsung in catalogul Price.md

Sursa: giz-ro
0 comentarii Adăugați
0 comentarii. adaugă
Greseli:

link la video

  • Linkul catre video nu este corect!