Cum alegi cel mai bun sandwich maker: sfaturi și recomandări

18 апр. 2017, 10:00
1220

Sandwich maker-ele mai vechi au apărut inițial ca o extensie fără alimentare pentru aragaz sau plită, unele putând fi folosite chiar și în natură deoarece se încălzeau direct de la un foc de lemne. Între timp însă, acestea au evoluat și folosesc acum aproape în exclusivitate curentul electric, această soluție fiind ieftină și universal acceptată.

Compact, ieftin, ușor de folosit și rapid, acest aparat permite prepararea rapidă a unor sandwich-uri calde net superioare celor reci, iar unele modele chiar permit prepararea unor alte alimente cum ar fi carnea sau ouăle ochiuri.

Ce fel de sandwich maker alegem?

Sandwich maker-ul este un aparat electrocasnic foarte simplu, diferențele dintre modelele scumpe și cele ieftine rezumându-se aproape întotdeauna la calitatea materialelor și la micile detalii constructive. De aceea, orice sandwich maker este practic doar o plită electrică dublă cu capac rabatabil care folosește căldura și presiunea pentru a transforma un sandwich rece și fad într-un aliment apetisant aburind.

Producătorii nu au prea multă libertate de alegere atunci când proiectează un sandwich maker, deci nu trebuie să ne mire că toate arată cam la fel. În interiorul unui sandwich maker se ascund doi rezistori electrici, unul ascuns în bază iar celălalt în capacul rabatabil, iar aceștia asigură încălzirea plitelor care permit prepararea rapidă a alimentelor fără a necesita vreo acțiune suplimentară a utilizatorului.

Prin închiderea capacului, sandwich maker-ul creează un mediu închis foarte cald care permite rumenirea pâinii, topirea alimentelor precum cașcavalul sau brânza, încălzirea unor semipreparate din carne și, uneori, chiar și frigerea unor alimente precum carnea crudă sau legumele.

Cea mai mare diferență între modelele moderne de sandwich maker-e o dă forma plitei. Din fericire, unii producători oferă aparate cu plite multiple, eliminând astfel necesitatea unei alegeri, însă există pe piață și modele simple care vă forțează să alegeți un mod de preparare.

Cea mai de întâlnită opțiune este cea cu formă triunghiulară. Acesta necesită utilizarea unor felii de pâine, cum sunt cele pentru toast, iar utilizatorii pot opta fie pentru plasarea unui sandwich pătrat care va fi secționat în două în momentul închiderii capacului, fie pentru plierea unei felii pe diagonală, fie pentru tăierea de la bun început a feliilor. Prima metodă este cea implicită, iar aceasta permite prepararea unui sandwich triunghiular cu margini lipite, în așa-numitul stil britanic, care are un gust mai bun deoarece oferă un spațiu intern sigilat în care sunt păstrate aromele volatile și lichidele preparatelor de bază.

Din păcate, această metodă necesită cumpărarea constantă a pâinii feliate cu dimensiuni potrivite. O varietate a acestui aparat este modelul care folosește forme pătrate pentru felii întregi dar folosește același truc pentru sigilarea marginilor.

Pentru a prevenit această problemă, unii producători au adoptat designul de tip grill. Funcționând la fel ca oricare alt sandwich maker, acest model folosește două plite vălurite fără secțiuni interioare, iar tu poți pune în el sandwich-uri de orice dimensiuni care au la bază baghete, felii de pâine standard sau orice altceva are loc.

Pe lângă acest avantaj, acest model mai permite și gătirea cărnii crude sau a semipreparatelor precum șunca, ceea ce îi permite să funcționeze ca o plită electrică standard de mici dimensiuni.

Din păcate, aceste sandwich maker-e nu permit sigilarea marginilor feliilor de pâine deoarece turtesc întregul sandwich, nu doar marginile lui, însă unele persoane preferă acest stil (numit și sandwich olandez, fără nici o legătură cu și mai faimoasă metodă de evaziune fiscală cu același nume).

În final, pe piață se găsesc modele care au plite special concepute pentru waffe. Acestea se găsesc însă mai rar de sine stătătoare, deoarece utilizatorul poate mai vrea să facă și altceva decât waffe, iar cele mai multe modele pentru waffe fac parte de fapt din categoria celor multifuncționale cu tăvi multiple.

Cum alegem un sandwich maker?

Dacă te-ai hotărât pentru forma dorită a plitei pentru sandwich-uri, sau, mai bine, dacă ai optat pentru un model cu tăvi multiple, poți deja selecta produsul dorit în funcție de celelalte criterii.

Suprafața de gătit: în cazul modelelor triunghiulare, poți găsi de la modele standard cu patru locuri până la modele mari cu opt sau chiar mai multe. Dacă ai ales un model de tip plită, fii atent la dimensiunile suprafeței de încălzire pentru a alege un model care să-ți asigure cantitatea dorită de sandwich-uri în una, sau cel mult două reprize.

Plite detașabile: dacă ai ales un model cu plite multiple, atunci acestea sunt de la bun început detașabile. Dacă nu, verifică dacă plita poate fi detașată pentru a putea fi curățată mai ușor. Dacă folosești o mașină de spălat vase, verifică dacă producătorul recomandă acest lucru.

Materialul constructiv al plitelor: o opțiune nepretențioasă și sigură este clasica fontă, însă aceasta este puțin mai grea și se răcește mai încet, devenind astfel cam enervantă atunci când obișnuiești să pui în dulap sandwich makerul după fiecare utilizare. Unele modele folosesc tăvi din aluminiu acoperite cu teflon, acestea fiind mai ușoare și încălzindu-se mai repede, însă fiind totodată sensibile la zgârieturi. Cea mai bună opțiune este modelul cu ceramică, iar din fericire prețurile nu sunt cu mult mai mari.

Materialul constructiv al carcasei: modelele cu carcasă din material plastic transferă mai puțin din căldura internă către exterior, însă sunt mai fragile. Modelele din inox sunt mai rezistente, însă nu toate au un design suficient de bun pentru a nu se încălzi prea mult la exterior.

Putere și trepte de putere: pentru un sandwich maker standard cu 4 locașuri triunghiulare, o putere de 750W este suficientă. Pentru modelele mai mare sau pentru cele care permit prepararea cărnii crude sau a legumelor, trebuie să optezi pentru modele de 1500W sau mai puternice. Este recomandată alegerea unui model care oferă măcar două trepte de putere deoarece oferă mai multă flexibilitate la preparare.

Sistemul de închidere: acesta este probabil este punctul nevralgic al oricărui sandwich maker modern deoarece acesta cedează primul. Dacă este posibil, caută un model cu închizătoare metalică deoarece sistemele de plastic se ard în timp și se rup.

Indicator de funcționare: deoarece suprafețele devin foarte fierbinți, este indicat să cumperi un produs care semnalizează vizual atât funcționarea cât și terminarea perioadei de preparare. Dacă există și semnalizare sonoră, cu atât mai bine.

Sisteme de siguranță: pe această listă intră toate micile detalii care măresc siguranța în exploatare, cum ar fi picioarele antiderapante, închiderea automată la deschiderea capacului, mânere din materiale termoizolante, siguranță fuzibilă ușor de înlocuit sau cablu ușor de împăturit.

Concluzii

Un aparat electrocasnic din ce în ce mai popular, sandwich maker-ul este ideal pentru cei care preferă să mănânce pe fugă un sandwich cald bine preparat. Piața oferă în acest moment o varietate mare de astfel de aparate, fiecare producător încercând să îmbunătățească designul simplu al acestora cu micile detalii menite să le facă mai atractive pentru anumite gusturi și moduri de utilizare.

Aparate de gătit gofre in catalogul Price.md

Источник: giz-ro
0 комментария Добавить
0 comentarii. adaugă
Greseli:

link la video

  • Linkul catre video nu este corect!