Mixerul de bucătărie: ce și de ce să alegem

07 мар. 2017, 18:00
2357

Mixerul este un aparat electrocasnic nelipsit din orice bucătărie, acesta fiind popular pe la noi încă de pe vremea modelelor zgomotoase și grele făcute în RDG sau Uniunea Sovietică. Indiferent dacă este vorba de bătut, amestecat, omogenizat, afânat sau frământat, mixerul este un aparat indispensabil pentru o persoană care obișnuiește să stea mai mult de 15 minute pe zi în bucătărie.

În cazul în care sunteți în căutarea unui mixer nou, acest articol vă va prezenta opțiunile disponibile pe piață, soluțiile constructive folosite de producători și criteriile pe care trebuie să le aveți în vedere atunci când faceți o achiziție.

Primul mixer manual a apărut pe piață acum mai bine de un secol și jumătate, iar primul model electric nu a întârziat prea mult deoarece a sosit pe piață pe la sfârșitul secolului XIX. Odată ce motoarele electrice au devenit accesibile iar electricitatea a devenit o utilitate de bază, mixerul a fost unul dintre primele ustensile moderne care au ajuns în bucătăriile gospodinelor. Deoarece este un aparat destul de simplu, mixerul a fost totodată suficient de ieftin de la bun început, iar capacitatea lui de a elimina activitățile manuale repetitive și obositoare a fost mai mult decât bine venită.

Pornind de la principiul de bază al mixerului, producătorii au dezvoltat ulterior mult mai complecșii roboți de bucătărie, însă accesibilul și foarte utilul mixer a rămas o opțiune populară până în zilele noastre.

În acest moment, piața oferă o multitudine de modele care încep de la produse accesibile și simple și urcă până la modelele statice mai complexe, iar acest articol vă va prezenta detaliile pe care trebuie să le cunoașteți înainte de a face o achiziție.

Ce fel de mixer alegem: de mână sau cu bol?

Mixerele disponibile în acest moment pe piață se pot împărți în două categorii mari: cele manuale și cele statice cu bol. În funcție de preferințe și necesități, utilizatorul va trebui să se decidă pentru unul dintre aceste două tipuri de modele.

Mixerul de mână: Atunci când spunem „mixer” ne gândim aproape invariabil la modelele de mână. Având o formă aproape standardizată, acestea au o carcasă compactă prevăzută cu mâner și două locașuri în care pot fi conectate cele două ajutaje detașabile folosite pentru bătut, amestecat sau frământat. Pe piață au existat într-o vreme și mixere de mână cu un singur ax, însă producătorii s-au prins de multă vreme că modelele cu două axuri care se învârt în direcții opuse sunt mai eficiente și nu mai au tendința să rotească vasul în care se amestecă compoziția deoarece momentele forțelor se anulează reciproc.

Modul de lucru este intuitiv, utilizatorul ținând vertical aparatul deasupra bolului în care este pus conținutul care trebuie prelucrat și mișcând circular mâna pentru a omogeniza mai bine conținutul. De aceea, mixerul de mână are dezavantajul de a necesita un efort fizic care poate deveni prea obositor în cazurile în care prepararea necesită un timp mai îndelungat. Privind partea plină a paharului, mixerele manuale sunt mai ieftine și sunt mai ușor de depozitat în dulap.

              mixer-de-mana 

O versiune particulară a acestor mixere de mână sunt modelele verticale. Acestea sunt făcute însă doar pentru anumite operațiuni, de multe ori fiind mai degrabă un fel de blender decât un mixer efectiv, sunt mai neergonomice și, deoarece au un singur ax rotativ, au tendința să rotească vasul și să amestece cu o eficiență mai mică.

                     mixer-de-mana-vertical 

Mixerul cu bol: Asemănător cu un robot de bucătărie, mixerul cu bol este un aparat electrocasnic voluminos care are o bază mare cu picior, un cap rabatabil în care sunt amplasate componentele și un vas încorporat pentru procesare. Dincolo de aceste detalii de design, principiul de funcționare este aceeași cu cel al mai micului model de mână.

Datorită formei sale, mixerul cu bol are câteva avantaje clare. Aceste modele pot folosi motoare mai puternice deoarece nici greutatea și nici vibrațiile nu mai deranjează utilizatorul, sunt capabile să frământe cum trebuie compozițiile foarte vâscoase precum aluatul fără a cere vreun efort fizic, au o capacitate mai mare de lucru și pot funcționa fără ajutor din partea utilizatorului.

Pentru a amesteca bine compoziția, aceste mixere folosesc două soluții tehnologice. Unele au un vas care se rotește în timp ce capul de batere rămâne fix, acestea fiind mai bune pentru amestecul lent aluatului decât pentru operațiunile rapide de amestecare sau afânare.

Altele folosesc un vas fix și un cap oscilant, o soluție tehnică optimă pentru orice operațiune, însă acestea sunt ceva mai scumpe. Cele mai bune modele folosesc chiar o combinație între aceste două metode, însă pentru aceste produse va trebui să acceptați prețul piperat.

Pe de altă parte, aceste mixere sunt mai voluminoase și mai grele, ceea ce poate fi deranjant dacă nu aveți prea mult loc în bucătărie și doriți să strângeți aparatul după fiecare utilizare, sunt ceva mai greu de spălat și sunt mai scumpe.

                     mixer-cu-bol

Având aceste două opțiuni în față, va trebui să optați pentru una dintre ele. În cazul în care folosiți ocazional mixerul, probabil că un model de mână mai ieftin este indicat, însă dacă procesați cantități mai mari de 1,5 kilograme sau materiale vâscoase precum aluatul, un model cu bol este o alegere mai înțeleaptă. Pe piață există modele mixte, care pot fi folosite în ambele moduri deoarece capul detașabil este de fapt un mixer de mână, însă aceste modele nu preiau decât avantajul unui suport fix de la modelele cu bol standard.

Cum alegem un mixer bun?

În cazul în care v-ați decis pentru una dintre cele două soluții, este timpul să selectați produsul dorit pe baza următoarelor criterii.

Putere: în cazul unui mixer de mână, este recomandat să alegeți un motor cu o putere de 400-500W. În cazul unui model cu bol, cerințele cresc până la 1000 – 1200W, mai ales dacă doriți să frământați cantități mari de aluat într-un singur pas.

Trepte de viteză: diferitele tipuri de compoziții necesită turații diferite pentru o procesare corectă, de aceea căutați un model care oferă minim trei trepte de funcționare. Modelele mai avansate pot oferi chiar și 15 – 20 trepte de lucru, turațiile mergând de la un minim de 40-50 rotații pe minut până la un maxim de 300-400 rotații pe minut. Unele modele oferă un mod Turbo, care comută la turația maximă atât timp cât butonul dedicat este apăsat.

                    mixer-trepte-de-viteza

Tip de motor: Producătorii dezvăluie arareori modul de interconectare al motorului cu axurile rotative, însă, dacă este posibil, alegeți un motor cu conectare directă în favoarea celor care folosesc curele de transmisie sau roți dințate deoarece sunt mai puternice și mai silențioase.

Capacitate: o cerința critică doar pentru mixerele cu bol, aceasta trebuie să fie de minimum 1,5 litri. În funcție de necesități, veți găsi pe piață și modele care ajung la 5 litri. Cu această ocazie, verificați ca acest bol să aibă și un capac protector sau un alt sistem anti-stropire care vă va împiedica să tapetați bucătăria cu aluat sau ouă bătute. Unele mixere de mână vin la pachet cu un vas, acesta fiind un accesoriu bun dacă acesta are gradații utile, capacitate de peste 1 litru și picioare antiderapante.

                  mixer-de-bucatarie

Greutate: aceasta este o cerință critică pentru mixerele de mână deoarece utilizarea unui model prea greu va deveni repede obositoare. Din păcate, producătorii nu prea își aduc aminte să specifice acest detaliu, dar încercați să găsiți modele care să aibă în jur de un kilogram. În cazul în care alegeți un mixer cu bol și intenționați să nu-l lăsați mereu pe blatul din bucătărie, nu uitați că unele modele pot avea o masă de peste 8 kilograme.

Numărul de accesorii: un mixer va avea un tel standard, la acesta putându-se adăuga palete pentru amestec și omogenizare, cârligul specific pentru aluat și altele. În cazul modelelor verticale veți găsi și accesorii speciale pentru spargerea gheții sau tocarea cărnii, însă acestea nu trebuie alese decât dacă nu implică un cost suplimentar prea mare. Deoarece aceste accesorii se pot rupe, verificați dacă producătorul comercializează accesorii de schimb.

Cap de batere și vas mobil: în cazul în care ați ales un mixer cu bol, alegeți neapărat un model care oferă cel puțin una dintre aceste două soluții tehnologice. Deoarece am vorbit deja despre ele, nu voi mai insista cu diferențele dintre aceste tehnologii. Cu această ocazie, verificați dacă mixerul are cap rabatabil, deoarece această soluție simplifică schimbarea accesoriilor și amplasarea bolului în poziția corectă.

                        mixer-bol-rotativ

Temporizator: o funcție disponibilă doar pe mixerul cu bol, aceasta îți va permite reglarea timpului de procesare a compoziției și este utilă atunci când nu ai timp să supraveghezi aparatul.

Materiale de construcție: mixerele de mână au adesea carcase fabricate din plastic, iar materialele de calitate superioară nu prea merită diferența de preț. Problema se schimbă în cazul mixerelor cu bol, aici fiind recomandată alegerea modelelor cu vas din oțel și carcasă din aluminiu sau oțel deoarece vor rezista mult mai bine în timp.

Altele: pe lângă aceste criterii importante, mai verificați existența picioarelor anti-derapante, compatibilitatea cu mașina de spălat vase, lungimea cablului de alimentare și existența altor accesorii utile pentru lucru sau curățare.

Concluzii

Un aparat electrocasnic util și popular, mixerul este disponibil într-o varietate largă de modele. În funcție de pretenții, necesități și buget, puteți alege un model optim, și sperăm că micul nostru ghid de cumpărături se va dovedi util.

Mixere in catalogul Price.md

Источник: giz-ro
0 комментария Добавить
0 comentarii. adaugă
Greseli:

link la video

  • Linkul catre video nu este corect!